Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
街大把貨啦,雙城有,之後星際都有
街買會平過官網買?
定焦人像鏡放大率通常都好低,唔啱影玩具

咁大隻其實24-70/24-105已經夠做

花錢投資落燈,同埋反光板果啲先重要
平200
Rf 2470官網有貨了,個網好似死死地
聖誕節前幾日終於買咗 R6, 高 ISO 好過 6D2 好多, 12800 都完全可用, 防震有加乘又啱晒拍片
不過真係好食電
同埋都係鐘意睇 OVF 多啲
用多排你會忘記OVF 㗎啦
依家去3陽4寶買EOS R5淨body仲可以有百佳$3300現金劵換?
影相既話,開左省電會好好多
拍片既就要set耐少少時間,唔係會覺得好煩成日關😂
唔會吧

ovf 同背mon 跳來跳去會好食電,用mon 時先反開,或者手動switch 會用少啲電
借問聲依家出面街RF50/1.2 係咪都好難搵到?
EF就收皮先黎入手好似有D不智
但遲D又真係需要用到

睇入邊枝既 EF都唔少好鏡頭
呢支抵用,廣角鏡對焦點到快。
申:有過
未正式拎出去用
不過價錢上係幾吸引
同埋睇測評感覺上都唔差
特別係F2.8同定焦個D
不過太重太貴唔太適合我
想入坑玩攝影 原本睇m50 但見m6新又多d功能
想問

1.會建議邊個多d ? 影下風景為多

2.做功課見話canon 唔會再出efm line,係咪即係我買是但一部都唔會有新鏡頭出同support?
第一部諗住買新機廢事二手手尾跟好多野..

而家係諗緊M6 ii, 見好多review話佢係咩apsc機王..

個價又好靚仔去到6千幾,呢個range好似得m6ii, M50, sony a6100, NIKON Z50, FUJI XT200....之後呢堆比較下又好似M6ii最好?
想問下大家
宜家用緊部90D,早排用過5D4之後就返唔到轉頭,高iso performance同90D實在差太遠決定換機
宜家打算換部R5但手頭上嘅鏡頭有啲尷尬想各位指點迷津
宜家手頭有
1. Sigma 18-35 F1.8
2. Canon EF 70-200 F2.8 IS ii
支小白仲係好滿意就應該會繼續落adapter用落R5到
但係支sigma就唔知點處理好,畢竟FF鏡頭冇乜相近嘅鏡頭可以取代呢支鏡,有諗過直接開crop mode用落R5但呢件事都好似幾不智下,但本身自己就拍片影相雙修,呢支鏡好多人話拍片係無敵,落R5拍片係fit
所以想問下大家18-35呢支鏡應該係
1.換其他鏡頭
2.繼續keep平時影相開crop mode
thanks
支sigma1835 我會留,應該無一支可以係呢個焦段玩到f1.8,

仲有另一支50100 f1.8 都一直keep住到而家
唔建議入EF-M
好似仲早過EF話會完全放棄
所以如果唔係有咩特別要求嘅話都建議入RF
即使我自己唔係用緊RF都咁話
eos r ii 係咪有排都唔會出
見canon 攪緊r1 r3 同apsc 無反機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞