Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
24-105/4 就係冇響街見這

堆鏡就真嘅.. 有心嘅可以去鼓油街百記睇睇

利伸:當日已帶走50.2
而家千零蚊既RF mount鏡頭
以我識知得50mm f/1.8
第二平既RF 24-105mm f/4-7.1都要2.7k
但個人覺得光圈細到狗也不屌
你可以買RP配50mm f/1.8既
慢慢玩住儲錢買鏡,或者等副廠出RF鏡都得
正如你所講,六千幾蚊黎講,已經可以蓋過所有缺點,大不了買多兩粒電
M6唔好喇,你鍾情Canon的話,可見未來似乎得RF鏡存活
EF-S同EF都冇將來!
所以我諗緊點解連登成日喺度屌rp
不過明嘅
佢同其他fullframe比真係差啲
個快門立到仆街
等佢出RP2 算
咩叫立到仆街?
快門摸落痴手?
包括影相質素都只係其他廠apsc個等級,又冇ibis
去showroom玩下啦

記得玩埋R 同R5,6
我估佢講快門時滯
我估佢講嗰下feel
你上網問人,當然個個唔係話R5就等R1
因為唔係佢地俾錢,一慨推介旗艦機唔會錯
但現實世界每人都有佢budget同要求
既然你唔喜歡Sony,budget又有限
的確冇乜選擇,六千幾蚊買部入門機點會冇缺點!
唔通想買到30fps、45M解像咩!
個個人都非旗艦不用,咁入門機出黎做乜鳩
加上你都話係新手,未清楚需要同係咪真正喜歡影相
買部入門機玩住先,到將來確定自己攝影路向至增添器材
真!買乜都好,最緊要上Canon showroom親身拎上手試過
覺得接受到至出鋪頭買..
有冇大約例子
即係手感?
可能遲啲去試吓都好

唔係同其他廠APS-C同樣等級,係不如
即係有noise問題?
唔係好識睇
見人地用rp影相都唔差
因為RP粒CMOS製程太舊,個動態範圍差,如果你影RAW玩後制嘅話,係高反差嘅情況下例如影日落,背光影人,一後製拉返啲暗位細節會起晒渣同好多noise,一過曝想拉返暗,啲高光細節位會無曬同一片死白
所以一玩後製,RP係垃圾嚟
如果純粹玩直出就無乜所謂嘅
但玩得full frame嘅難保日後會玩後製
所以RP嘅畫質係full frame嘅恥辱
Oh
我都想試吓用後製
有心玩後製
你一係直上R5,一係退而求其次揀R6都咪撚揀RP
新手冇錢
7500 with lens is maximum
7500想玩RF連鏡
RF根本唔係預窮撚玩
想買有未來既canon得canon rp
予其浪費7500蚊買舊垃圾
不如將舊7500再儲耐啲買R6好過啦
唔想一野投資咁多
仲係學生
如果有一萬我應該唔會買相機
買APSC一樣可以影得好好
買得FF就要買真係有優勢既機
我見如果買Sony a6100加一支sigma都差唔多已經7000幾
m6冇我想要嘅evf
m50又好似好差又冇未來
富士對焦好似都有問題
rp好似係而家唯一選擇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞