Canon 用戶討論區(26)EOS R3 is coming 一闊三大

1001 回覆
4 Like 4 Dislike
大家會set乜自定鍵,我set左長㩒AF-ON就係人面追蹤
快門制係one shot af single point
AF-on就全畫面servo人眼追蹤
呢個真係好用
然之後對焦選擇轉左做直接轉對焦點模式
本身原廠係要唔知點樣㩒多下 好反人類
另外就係拍片af-on set左做servo開關
我諗大家錯咗重點,唔係有/無自定制問題,而係使用體驗同learning curve嘅問題。正如有人鍾意富士xpro 3係因為佢得好少制,影相嗰陣唔洗煩咁多微調嘅嘢。所有其他設定係影相之前set 好,到真係影嗰陣控制曝光三角就夠啦~
其實全部品牌都係咁既,最多就多個曝光補償
只係依家啲品牌轉盤係自定義
富士就Set死呢個轉盤一定係快門iso咁樣
但係我就唔覺限死左個功能係好事
我想我比俾嘅錢係用落其他對我有用嘅地方,例如:color science、iso 表現、拍片無crop 等,而唔係多幾粒control 制。

就算全部都係自定義制,最後影相都係調教曝光三角+white balance,最多咪加埋連拍功能;拍片就roll 機前就set 好埋ss, iso, wb 等,根本就無需要玩咁多control 。
me2, 我就r6一出即買
用落其實都好夠用
的確有時都會心思思問自己2000萬夠唔夠用,但其實9成時間都唔會唔夠囉

隔黎廠的確係鏡群多副廠又平d,頂鏡又輕便
但諗諗吓其實自己都唔會買咁貴既鏡啦🤷🏻
最留得我既就係canon既顏色,雖然睇過d人既片grad sony既顏色都好靚,但個個始終係人地😂

希望canon黎緊出鏡再進取d,價錢又正路d
再唔係就開放個rf出黎啦
靜音,對焦模式,錄影,連手機/傳相,af on等等
當然唔係講多制好
但係好簡單咁Colour都唔係3個轉盤就做得成
自定義掣設定好晒後唔使下下入menu,理論上唔係仲方便咗操控仲快咗嘅咩,係你把口講到仲難操作好複雜咁所以咪話講到尾係習慣同人嘅問題

而家2022年仲拎color science問題嚟講仲好笑,A7第3代開始明明大把人用A7都影得好靚,muse chan用A7RIII影到幾多靚作品,所以講到尾人問題就唔好賴部機

iso又係好笑,乜A7 iso原來好差嘅咩,你究竟用過未㗎?你要拎A7R系列嚟講嘅話,同樣高級高像素嘅R5都唔係好得幾多

拍片無crop? 你要拎4k60p嚟講嘅話A7SIII同A1咪無crop囉
建議一早block左條傻閪,利申blk左
個討論重點從來唔係比緊spec
而係使用方法/ workflow唔適合我,咪唔用某一個牌子追住呢個point 嚟拗係無意思

講到color science同iso 問題,去到2022有raw/ log 基本上咩色都grade 到。hue + - 一兩度一般人根本都唔會睇得出,反而一般用家求開心嘅係咪值得花時間逐張逐張相執色?我主觀鍾意canon 色直出、手感咪用canon

我又無話其他特別差
Sony 都有佢勁嘅地方嫁,in terms of sharpness、細節度、寬容度,但係呢d 我用唔曬呀嘛

Muse Chan d片我都有睇,佢依家都轉用nikon z7啦 。邊一部機啱我用咪用,我從來都係發表緊我點解揀r6,我唔需要每次comment 都要list 曬r6同其他廠牌嘅比較,因為呢d 係無意義比spec 嘅話永遠唔會有完嘅一日 機就一代比一代勁,仲有medium format 未計

以有涯隨無涯,殆已

你還咗錢俾Citi bank先啦死乞兒
三舊水都無都要拖銀行嘅死窮閪

你呢件死乞兒m43窮閪連三大廠火頭都辣㖭
講事實就話人Sony fanboy
咁我都可以話你係奸狼犬㖭
慳返啖氣咪撚理個癲狗吧

乞夠三舊水還俾citi bank未呀?死乞兒
話人Sony fanboy就得
話返你奸狼犬就唔得
奸狼犬真係惡到呢
又要唔鍾意又要入黎嘈 只可以話羨慕佢咁得閒
係囉!講返事實啫,但佢話人fanboy就得,話返佢係奸狼犬就唔得,只可以話羨慕你哋原來可以咁撚惡
唔講唔知 fanboy都幾侮辱性喎 真係惡喎話人fanboy個班
今鋪撐你
係囉!你認為叫人fanboy唔係侮辱性,你咪試下入手機台叫班iPhone用家做ifanboy咪睇下咩反應囉我撐你㗎
咁我個人認為叫你做奸狼犬都唔係咩侮辱性㖭
冇嘅 呢度就canon討論區 你就係咁討論隔離廠 其實冇乜野嘅 貨比三家姐
我又比翻個建議你呀 入手機台apple討論區同人講Sony/三叔影相點勁 有摺芒 再話apple唔掂 睇下入面點囉
呢到一開始都冇人話你㗎
人地鍾意canon色canon操控
你就同人講到Sony點好點好 跟住又扯去4k50格可以買a7siii 同 a1
又強調唔識用Sony 係人問題
冇嘅 可能canon人真係有問題囉
只不過你要討論Sony呢可以稍移玉步去Sony討論區
你要宣傳Sony或者追擊canon亦都可以出面開post
講真三島蛇我撐你追擊canon㗎
啲機鏡又貴又冇貨
又何苦入黎呢
所以呢到唔反感人貨比三家
但顯然呢到啲人反感你姐
你唔使偷換概念啦
第一,我覆佢嘅內容無一句話canon唔掂,我衹係講出A7係做到,糾正返佢話Sony做唔到佢所講嘅嘢,話用唔掂係佢個人習慣問題,無叫佢買Sony

同你叫我拎Sony或三里入apple post挑人機話iPhone唔掂係兩個概念,你唔使玩偷換概念啦

第二,我陳述事實,就有條柒頭話我係Sony fanboy ,我話返佢做奸狼犬,你惡到佢話我就得我話返佢就唔得

你又護短幫佢兜話叫人fanboy唔係侮辱,咁我叫你入iPhone post叫apple用家做ifanboy睇下人哋係咪侮辱,但你又想偷換概念叫我拎Sony或三星踩人哋場話iPhone唔掂,你都癡閪殻嘅,我衹係幫A7平反,無一句踩你canon幾唔掂,你睇返我覆佢內容有冇一句踩canon點垃圾法

想偷換概念?果然夠無恥啵奸狼犬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞