[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
今日佢打電話黎講返工時間
問佢請病假啲嘢
佢話 寫就咁寫 只係防止啲人亂請病假
係咪唔應該信佢
有份工簽左約,但人工唔係好滿意,請問直情可以點樣再傾加人工?
呢個真
做討厭的事 見到銀行户口的數字完全冇開心的感覺 只係會覺得好厭惡
為啲數字而迫自己好辛苦 最尾好快想辭工
你咩行的ba先
ba有好多種囉想講
睇下本身佢係咪underpaid嘅

佢叫價咁叉高 exp又唔多
如果我係hr即刻將佢cv丟落垃圾桶
比較technical層面的master通常都要有2-3年相關工作經驗先俾你報
問佢probation後有冇salary review
呢個問題真係週經黎
簽左授權書比舊公司答
你覺得被侵犯,可以唔簽授權書比新公司,新公司自然會作出相應考慮
平時個cand叫個好大嘅increment你做hr都唔會就咁比佢過啦
請/升hr都係果把尺,不過唔會有個line manager走出黎話幾貴都要比
anyway,隨住人工越黎越高,就會加得越黎越慢
唔信
到時佢跟合約所寫扣左錢,你去告佢?
唔加你係咪會唔做先?
你依個位先去傾一定會搞到好肉酸
唔係
一樣會問general見工問題
比例上係會問工作野多d
糧單,稅表
咁又係,唉,7左,冇左3千一個月😔
你試完唔岩返轉頭一黎浪費左時間,二黎人地會懷疑你有幾想做番marketing,其實係差過你依家直接搵marketing
而且個人工唔會benchmark你做it嘅人工
方丈你好
最近跟個上司俾人迫走左,而家換左新上司,新上司似係會請返自己人返來幫佢,唔會留我地呢班舊人
請問如果俾人炒左後,再搵工係唔係真係會難好多?
邊有人睇媽媽生架, 梗係我手下啲囡囡, 嫩口得多
BA master 前, 搵其他course/ cert 讀左先
就係咁junior, 負責請人既HR 都唔敢開咁高, 怕俾HRM 問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞