[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
做緊all round hr officer 5 年半exp
想轉HRBP 有咩途徑?
工作內容同性質 但個行業我係鍾意架 我想轉去PR Marketing個啲 會同依家呢份好唔同 但就唔知hr會點睇
唔洗, decline and go is fine
唔會blacklist 但短期內都唔會再想要你
直接apply 其他公司BP 位~?
會覺得你亂accept offer
你接offer 個陣知佢唔係PR Marketing個啲~?
係, 因為11 係星期六
如果唔係隔好遠時間, 係正常做法之一
個時想入行本身以為自己會鍾意嘅,但耐左發現越嚟越唔啱自己,所以想轉其他post
佢同PR冇關係架 佢係operation 上多啲
好多adv 都要做過BP exp 係咪做開all round難轉?
你唔想去一定會有原因,點解要擔心人地會唔會blacklist你

咁你有交帶同禮貌同人覺番聲就唔會嬲你嘅,不過短時間內就唔好諗住再apply
正常
有時反而係個can自己唔想黎多次想第一日先簽
如果你都覺得自己係陪跑,咁個結果一定係陪跑
你唔一定要做BP先會做business partnering嘅role
你平時點樣了解line嘅需要,點樣幫助line滿足佢地嘅需要,依d都可以係你嘅BP experience
你要問嘅係咪應該點樣可以少d甩漏而唔係人地會唔會當你新人?
磨擦嘅原因係咩先?

出聲要有技巧,你講得唔技巧就會變左小朋友舉手投訴隔離個同學
我今日拒絕左女神嘅表白,佢之後都會想同我一齊個可?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞