[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
咁你事實真係咁負面丫嘛
事實你真係好長空白期
2個月走人,你可以點樣解釋?
老實講screening個陣邊個在乎2個月先

你加埋都唔夠一年啦
我confirm自己轉番體育哩行
因為我間公司d 文件全部同法律有關的,包括1堆律師樓文件同法庭文件,加上d 客打來問有部分涉及法律問題,例如認唔認罪好,另外有部分客人自己認左罪之後先過來「收尾」,另外日日都要大量文件entry ,根本處理唔到,唔知我自己能力差定文職係咁,人工都係普通私人文員價。
咁又係,真係多謝我之前合約工個老細,我未過試用期連續請了2星期病假仲生存到。
根據我自己經驗,空白期來講係政府影響係最細,私人會就每一個空白期咁問,但政府就無試過,因為我空白期係社會運動時間同肺炎期間,所以可能被人誤會參加社會運動之受傷姐。

但因為政府工等好耐先請關係,所以搞到我去搵私人工,返左私人工頭1個月就打比我,成日搞到我做「母親的抉擇」,因為怕政府工不受私人認可,另外私人工無理由又自己放棄唔做,好似抗壓能力好低。之後推了政府offer,之後私人被炒,「竹藍打水一場空」。
咁就要ready 搵次選了
不過都可以chok 下個cand
可以既, 如果個數冇出入
唔會, 9 月唔關事... 6 月都開始啲人有offer 返工
請得你即係你基本盤係可以
2 個月都未上到手係慢
應該話, show 唔到上手的可能先係問題
唔緊要, 咁你今次疊埋心水, 按自己既理想同意願進發
現實世界 好多選擇, 最尾都係自己決定, 唔行唔會知岩唔岩自己,無話一定揀錯

方丈已經好好幫大家filter 左部分必錯既選擇
佢唔想亦唔會,同埋唔能夠survive 到private and commercial, 如果想做政府, 就去啦~ 好過真係無所事事
今次面試仲唔係有機?! 拆解8大面試錯誤Signal, 新片到:
https://youtu.be/p955t0EM_6M

HR 最討厭的八大求職行為 (下)
https://youtu.be/FM5PN2jhrP8

不正確學英文攻略
https://youtu.be/ngrmZmVh0Io
如果佢哋做得好啲會問吓你究竟係點解,不過正常黎計其實都未必會真係細心check transcript

Hon靚重要啲
比畢業cert 就得
請問:
收到一間大公司contract role offer,因為公司headcount唔夠要同一間agent公司簽約,除咗呢點之外HR話其他野同permanent role完全冇分別(福利,bonus,salary, etc),open end合約,做唔做得過?
我諗仲有一個伏位係冇得升職?
最近識左一個新教友,佢30中,打極都係無咩技術的工,最近5 6年都係細公司做基層位。佢想我地幫下佢career coaching,但我地都只可以分享自己經歷。

一般career coaching係咩內容?
第一份工可能會要求埋transcript
之後真係就咁比cert就得
Contact 工, 又話可以提高人工,一直搵你,係咪多數伏?
真係會有咁嘅情況
headquarters睇headcount睇得好緊,但其實係有錢,亦都真係要人做野

佢有心升你一樣可以升
補充下,唔係IT/工程行業
係間公司直接出廣告請人,由send cv到收到offer都冇見過agent
做左Ta officer 兩年(齋做recruitment admin work),升左am 9個月淨係負責請人,冇做過c&b/ p&r/ gen….

之後再行bp 條路….而家好似咩都唔係好識。應該點先可以去返正軌?見到出面啲同grade gen 位,好多 都請有gen經驗嘅…好迷惘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞