[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
唔識睇 要等方方解答
咪做啦請病假都要早三小時至一日通知
咁西
方丈你好,其實我係想問下你覺得我而家個人工同市價比如何

我16年HR入行,係銀行做左一年,走個陣16.5K,跟住係兩間中資公司加埋做左一年,因為唔同原因最後走左,2018年走嘅時候22K,跟住2018年底嘅時候入咗間大型保險公司,入去嘅時候23K,做咗就嚟三年,而家25.5k,最近搵到個Offer嚟緊會去返bank,30k。

踏入第5年30k,係咪算偏低?方丈有冇乜嘢意見或者comment
講黎做乜, 唔講唔等於呃...
節外何苦生枝
咁轉行 入到就去啦
係啊, 但係你本身係咪想做PM 多, 係就去啦
佢可以waive 你, 但正常會俾埋的
係, 我係你都唔會要出版, 因為前景想點好呢~ 係香港做哩行
但係要看你會唔會唔中意做DM Content
within proba 繼續找HR 啦~
你肯定你心目中嘅市價真係市價?
5年30k唔差喎
happy saturday luuuuuuuuuuuuuuuu
話佢知你去意已決就OK, 唔會收返RESIGNATION
INTERN, xxx Company (Secondment via YYY Agency)
//新公司hr會打去舊公司hr,舊公司hr多數唔會抗拒答問題?點解一個走左既員工佢地有義務去理佢新公司既事?//

係冇啊, 但係同行互助, 正常system check 到既野如人工, 點解唔答

你同個女人結婚後,如果佢知道你講大話其實有第個老婆,
係咪會過唔到周年紀念,even你表現得幾好
個問題係, 你轉行, 質疑究竟應唔應該繼續做mkt
但係都唔等於你合適做PM
直接打返去話turn down, decline
正常係10-15
有, 但係佢本身個人工太低, 同埋AM 時間短, 會覺得佢太junior 但大咬
你而家幾多~?
唔知想要咩男人, 就是但搵個拍住拖先, 因為咁啱佢追你?
你未返過架嘛份工?
幾時Commence 份約
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞