[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
補充返,我睇去私家醫院度睇醫生,無去公立。
咁唯有繼續試
暫時都睇唔到其他辦法
你寫完解釋到咪寫
唔想解釋咪唔寫
呢樣野視乎你既情況
如果你演繹得差,索性唔好寫囉
個interviewer聽完你講,唔知你up乜鳩仲衰

2個月問你做過咩
你點解2個月就離職
你答唔答到先
要咪自己諗,無人有責任要答你
你有無考aco?
純粹講下點解對家會咁決絕
但調轉頭咁諗 係咪呢個求職者同舊東家到底發生咩事搞到咁
service mindset 幫user,,,
但係其實你轉去IT 都唔會高左, 因為高左既% cover唔到你哩8 年
你如果都係8大grad, 都係15, clerical =/= HR = 冇用...
唔寫
追唔返都總好過係而家間濕鳩公司加兩千就想你做team leader咁解
係冇咁好, 但係你下份工唔洗知你而家個份mix 左幾多admin 入去
如果title 好, 人工好, 公司好, 搵到先走, 唔洗心急
咁你咪做返政府~ 因為你都已經唔想再做private
咁可以係plus, 就係佢messy 你organize 到先會出彩
(given 老細有料)
你以接左等你一年個份
有哩份牛去找其他馬
點解公司加人工會少過跳槽咁多
講得好啱, 尤其佢都到BP 位, 要主動啲~
冇人想讓俾你
你話啲野亂, 你執左未?
係上司眼中, 請左你, 未諗到俾咩你, 啲人個個都食左啲HR 野
明明個盤又亂, 你未有功就要R 佢係其他人個袋抽啲靚HR task 俾你
如果你係佢, 你會點諗~
係, 你有冇試過問少啲~?
冇乜人會咁做
但你擔心既, 點解唔叫前公司encash 俾你
依家個問題就係寫唔寫2個幾月工作經驗入CV好?(上市公司來) ,之前空白期好長,得半年文職經驗。
佢依個回覆反映唔到係個cand有問題定係個hr懶
如果個cand搵人出面都唔覆,咁你推論係前者嘅理由就會強好多
畢竟你唔請都要同line交待
多謝你地啊,最後本身reject咗個間公司肯比番個offer我,聽日番工
咁個空白期咪好長? 所以我依家諗住入政府洗底先,做返1年合約都好,因為要政府工由出post 到上任最快都要半年,所以都係繼續搵私人打底,因為個CV 真係好差。不停空白期負面太大。
幾好啊,但係政府一rejected 左offer 就已經call 左下一個了。
比公司即時完約,見工可以用咩靚啲理由解釋
利申:想有工作證明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞