[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
顧問in我
準備退休
感謝回覆!!
我一直都覺得自己18k已經係overpaid, 所以搵極都搵唔到同類工作

另外想問下見工嘅問題
我係會計文員, 如果我講到自己轉工都想做下financial reporting嘅野, 但係其實間公司唔會比到機會我做, 咁係咪已經扣我分?
講到自己冇大志又唔好, 有少少野心又驚我唔岩個position
keep warm
費事你以為完全無機會
你唔駛咁上心
留意食相
揀d易入口嘅食物,避免有骨有殼
辣同大味嘅食物都唔適合
記得講野先係重點,唔好比食野distract左
係 我都有諗過 一陣睇定menu食咩
冇番10個月工 最近好個offer 20k 要ot + 番星期六
狗唔狗衝好,最近搵工搵到好頹,我諗就算番上面講戈份都係騎牛搵馬,又煩遲啲番工好難去in其他工
冇番10個月工 最近有個offer 20k 要ot + 番星期六
狗唔狗衝好,最近搵工搵到好頹,我諗就算番上面講戈份都係騎牛搵馬,又煩遲啲番工好難去in其他工
7年銀行backoffice經驗
本身搵緊23k, 叫28k一個call都未有
老老實實你係咪真係有大志先?

如果我係interview會好奇點解你公司唔會比機會你做,而我會有理由比機會你
答佢問左唔得算啦
降title咪減人工囉
Hi 方丈 我21非三大FG 讀 management 但係讀U嗰陣冇做過同HR有關既 intern 如果想搵hra 係咪一定要讀個僱傭條例既course先會容易啲搵到HRA 既工? 同埋想問如果我禁樣既背景 expected salary 寫15k會唔會太高? 唔該晒
佢覺得咁樣work,唔好阻人發達啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞