[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
直接比左信先啦
咁你鍾意做marketing定係hr?
如果你唔知自己鍾意做咩,點搵份鍾意嘅工?
新升職人工比同級其他人低好合理喎
如果你肯定佢地都覺得你表現好
你可以直接問點先會加, 咩情況會, 之後跟方向做~
唔好怕問口問
多數係未請到/ 請夠
呃CV 其實真係冇乜必要...

明既, 表白失敗係好辛苦, 但出面仲有成個森林, 加油啊
要看唔同公司, 因為有啲Ref check 會有得tick 你performance, HR 好得閒/ 你好過份佢先會tick

btw 多謝你既鼓勵啊, really really means a lot to me
我多數reply 第一次之後, 又係一個排隊過程, 不過黑仔exception, 你IG 話我知你個名, 我search 返答你
你本身人工高左, 新工都仲可以高過你本身份工, 而仲未到價...
坦白講即係話可能你開得太高
你可以再問問, 但我唔覺得好likely...
唔係, 有啲公司真係咁
咁要看由咩rotate 去咩喎

你對新team 冇興趣?
搵工~
因為都唔係你想要既野
咁你點解本身要走?

https://youtu.be/cN6V-nBvhZM
個個都會遇過求而不得既時候
唔係因為見到希望而堅持, 係因為堅持先有希望啊
加油, 我地大家都齊努力
Hi 方丈係ig dm左你啦
Thank you
可以, 你出完信佢會突然得閒傾LMAO
想做HR, 一定係2
但如果你唔想做HR, 係想做mkt 先轉, 不過我睇就覺得好可惜
其實你知唔知HR 同mkt 分別係做咩
如果單單要人工高,why not ibank?
返左工了, 做住搵啦
好難, 因為你岩岩升, 即係話你係個職級入面真係最junior..
已經升左加左, 點justify 加得唔夠?
同錯誤既人分手一樣成個人鬆哂
因為個senior 冇信心俾個 junior 見完就俾line, 都係screening process 姐
你可以問下既~
個hr好狗 又唔出聲 昆人落搭

方丈撈到風生水起 點睇

你覺得mktg人工好高啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞