[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
真係唔會, 我地公司, Cancer patient 都以照請
有影響係真, 但唔fetal
明白你既感想, 加油搵政府工啦~
私人市場同你唔夾
講多少少﹐個職級係咁樣分 (如果我無理解錯)

腦細
上司
當事人

當事人就話佢將封信俾咗上司 ( 但我唔理解佢係 Senior 定係 Manager )
咁上司就話「呢啲嘢唔好俾我﹐唔關我事」﹐咁當事人就俾咗封信腦細﹐腦細收到封信就講一句「哦。」﹐然後就當面撕爛封信﹐咁樣
cls公司
咁畀hr
or
你email cc佢 for record
到時準時走
佢話你違約可以有證據告鳩佢
想問下正常意思係?因為已經見晒啲人,唔supposed會有2nd in,即係如果請先會叫返我填form俾cert?
這個都係私人公司通病,我覺得就唔會加人工,唔通等陣請到人又-返你人工? 我覺得這個係主任級的問題,係要承擔請唔到人的工作量。
多謝絲打意見先

再講多少少俾你聽﹐聽當事人講﹐公司唔興用email﹐而係用whatsapp
當時請到當事人返工個途徑係嗰間公司登Jobsdb﹐跟住用電話約Interview 同confirm 返工

所以我提及過嗰個三合一HR、腦細同上司﹐都係唔用email﹐全部打電話/Whatsapp 聯絡

喺呢個情況係咪真係要用Whatsapp 去請辭?
咩通病啫
你做野時間夾埋都無一年,唔好成日彈出嚟誤導人啦
宜家同私人工一齊再搵啦,政府工個等待時間太過漫長,可能都係邊搵邊等。
佢用唔用都好
send 左for formal record
你可以send多個whatsapp cap圖保障自己嘅
維園阿叔都有維園比佢地大談己見
呢度連登
係, 本身就算係mental health issue 既cand, 只要做得到野, 講定大約要點請sick leave, 病人都係人, 都一樣可以做得好做得到, 正常人都會射波啦

attribute 去乜都係work injury 係好方便的
你唔係唔想做政府
你只係想要一個你做成點都唔會炒你/ 好難炒你既地方
好細公司?
唔會, sick leave 唔到, 見人節奏好快
大公司嚟
你head 係咪真係有催其實
JD 冇用的, 講JD 不如直R
你係到做左幾耐
唔一定有寫.. employment cert =/= ref letter喎..
https://youtu.be/rjc3QRTBMSI
//果D大公司係人都識,門檻好高.//
啲end product 係咁好, 人地end user 都會去八下你啦
你而家間agency in house 唔請人咩...
都係個句, HR 太多candidate, 是但出個Adv 都好多人apply
你份freelance. 好難過到screening...
其實唔少公司嘅做法都係請先收cert同填form
唔關會見幾多round事
manage 人地optic and expectation 好重要
唔講仲衰
照send, cc 埋上司加自已就OK~
因為炒人有冇得員工當面撕毀炒人信? 冇架嘛~ 公平既
咁如果title 好左, 行業又啱, 公司都可以, why not?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞