[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
搵住工先啦
純粹呻下 打電話去做reference check
對家hr一句彈埋黎 唔得閒唔做
慘在我公司一定要有reference check先會考慮 唯有放棄佢
首先多謝方丈d片小弟宜家有offer

但問題就黎啦

如果新工係1/11開始,而我份舊工30/10 最後一日翻office, 之後再放曬剩低既AL, 實際last day 係5/11

雖然我都知唔出聲就無事,但其實新/舊公司可唔可以告我1/11 - 5/11呢段時間秘撈
會唔會有d 搞笑,我自己差政府學生貸款仲未還,再借埋失業貸款,申請綜援點還款,仲有1世拎綜援咁搞笑?
叫個cand搵舊上司幫手
你自己辭工10月31日last employment date唔得咩?
咁樣要賠幾日錢
係人都知hr好過hr and admin
不過依樣野唔係你join之前已經要考慮咩?唔係入左職先嫌佢要做admin
食之無味棄之可惜
咁淨淨地贏啦
你無得又要唔賠錢又要百份百安全
你意思係咪建議賠錢走,買個安心
果幾日AL收唔番錢之嘛唔係咩
蝕比公司
你諗下兩個月人地敢唔敢比你搞重要野
或者我描述仔細d, 以下所有野都係我個friend包辦:
1. 寫JD,JS(因為各大公司既要求都有唔同),用唔同渠道請人(試過去大學企街搵人tim),interview,決定請邊個.
2. TnA,制定培訓課程, 寫教材, 落場教埋再做evaluation.(所有part-time都要上左堂先可以開工)
3. 從part-time交既功課中, 決定training內容既增減/炒邊個 (處理d功課要set BARS tim)
4. 某d job 要有禁區證先做得, 佢會幫d part-time俾公司A申請禁區證(要幫埋果d part time整合約).
我諗以上職責都係in-House HR做既野黎.

最重要既係,份final report既end user係各大公司HR(所以我話佢係HR analytics)
你的朋友就是
學野方面你嘅睇法valid
都係叫做知少少第時見工可以吹到兩句
如果你唔係要放棄其他機會,咁去做都無咩cost嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞