[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
我就係報左太空既cert
如果冇呢
但工作證明實寫離職原因
佢唔係冇諗過, 但果D大公司係人都識,門檻好高.
喺唔透露敏感資料既前題下, 最多都係講唔同公司既value, 同點樣反映喺report既要求.

ps.要嘔份HR 既JD有幾難? 我當年recruitment & selection 呢科, 嘔份我間公司technician 既JD+JS都好好成績.
我假設你既工傷冇乜影響你既工作能力,而每月覆診次數有限,我建議如實反映,令僱主有所準備. (介意此事既僱主,就算請左你, 你都做唔長)

如果你因此損失了大部份工作能力,而且係長期/永久,你可以某d社福機構. 佢地有d專門既計劃,搵D唔介意既僱主.

ps.覆診應該以向前僱主claim最多$300,除非佢提供medic.
方丈點看,其實講唔講好,不過都有一定程度影響我工作能力,要轉文職了。

另外我都係有事先去私家醫院度跟進姐同做物理治療,目前情況醫生話休息多1-2個月比較好點,另外我請個病假日數都係按當時情況,返緊工個陣我都叫醫生唔好開咁耐病假了。

醫療費個度間公司係第一次判傷之後已經cut 左,不過我已經準備好到時一次過追。
其實你工傷個到判埋傷, 仲可以CLAIM醫藥費?
睇左你個情況,不如你好好休養先搵工

正常
繼續搵其他工啦
係啊,已經有法律援助同搵左律師,如果傾唔掂數會入稟法院處理。
感謝方丈,原來係HR嗰邊唔記得咗
方丈你好﹐真係代人問

想請問一間細公司﹐上司當面撕毀辭職信拒絕下屬請辭﹐喺下屬依然有意向要請辭底下﹐你建議嗰個人點做?

以我所理解﹐嗰間公司有個「Admin+HR+Account 三合一」嘅人﹐直接俾佢會唔會恰當?

想聽吓你分享多少少﹐感謝!
咁on9
surpass佢畀上一層or直接畀hr
然後自己計30日走人
https://youtu.be/8Xr5Gc3M-ag

哩到答得詳細啲
點搵工, 搵咩有機又啱佢, 改CV
聽下offer 先~
跌少少人工/ 平手, 掂返generalist (but TA focus)

偏科好嚴重...
唔知你之前background, 但係cert > 難入既master 係有既
三大> 非三大, 除非個科好有名, 否則唔太prefer
要, 講埋係咩status, manage 好人地expectstion, say 半年要去一次看醫生咁
把口好衰

*利申天主L, 笑左
我好似過萬個email 未睇, so...?
唔係你水土不服問題, 係人地見唔到你有可能overcome 水土不服先係問題~
會有啲, 但唔係好major
人工高咗10%,變返12日假(之前得7日),
但一定會OT(家下唔太使)
你唔係HR, 哩啲都係憶測黎
可以RR 問問~ 但唔好expect 太多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞