[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
方丈你好 祝工作順利

有咩建議俾FG即係我
利申:我hea咗一年 而家先搵工

求職平台應該點揀
係咪linkedin> jobsdb 等等求職網 >勞工處

我見到有啲工冇寫人工
應唔應該apply
佢會點樣出價?

我仲未太清楚自己想點點算好
極度迷惘中
求安穩本身就無對錯
只係你無得又要安穩又要人工加得快
又或者安穩左一排,到你唔駛安穩就即刻追得番個人工
黑仔無得好講
收拾心情向前看啦
咁你有無比足通知期?
未正式遞 諗住9月中遞信
你好啊方丈,想問吓如果想internal transfer去公司其他team(翻緊大公司),job level同依家嘅應該一樣,咁expected salary可以叫高過current幾多%左右?
你hea左一年先工,仲係度揀求職平台嫌人地無寫人工
apply左先啦,人地肯請你你先有得揀
你到時比足通知期,出糧計到last day果日
我都係做legal operation 但唔係HR
又係收到呢間野嘅salary guide
好好奇究竟係呢行啲人普遍overpaid定點

但我覺得個range太大其實無咩參考價值 同一個rank可以爭15000
點都好 唔好降職
啲人成日話啲salary guide打八折先啱
Hello 方丈
琴日final in完一間唔係好大興趣嘅one-man band in-house marketing,佢今日就出offer叫我考慮下,位冇升,價多15%
但仲有兩間比較有興趣嘅in完冇耐等緊消息,之前聽HR口吻個offer同上面果間差唔多
以你角度睇,好唔好等多陣先
HR 職責其實包唔包答已離職同事見新工時啲 reference check?
mean
你搞到人喊就唔好啦
睇左片未
hr executive有45k
hr咁高人工個個仆住去做啦cls

垃圾agency
我記得之前問過方丈
佢話呢啲report一向都準, 只係你唔知嗰個人嘅background 可能人地拎45k嘅HR exec係senior 有好多年經驗呢
係架, 出黎做耐啲會化~
政府, 公家, 預左架喎~~
唔係, 佢都未必炒你...
咁即係你俾左信仲要做多一個星期
https://www.youtube.com/channel/UCsuOIiA1CcsbWrO3j0kIhew/playlists

第一個建議係去看channel 看看先

linkedin>= jobsdb 等等求職網 >勞工處

//我見到有啲工冇寫人工, 應唔應該apply//
yes

//佢會點樣出價?//
Fg 價

https://youtu.be/PAXWstxv8VE
同rank 未必有得加俾你
有時可以唔只
min in range vs max in range 都唔只20%..
接左等都得架~
包, 不過唔包做得快
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞