[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
想搭單問下方丈,如果為左讀BA master而走去報HKU space既BA cert,會唔會怪?因為我聽講話三大畢業既唔好搵非三大讀master,定係只要之後報得番三大BA master就得?
認真求教,應唔應該見工時坦白自己有傷(唔洗講明係工傷)?
so?
重點係會唔會對工作有影響,有影響嘅話係幾大影響
如果無影響或者好輕微影響,咁唔駛比人知咁多野
如果個影響明顯,講左先好過等人發現。你講maybe扣d分,但係起碼你比左心理準備佢
神比佢既旨意
因為其實之前完全未做過涉及法律問題野,前公司係行內都係龍頭,所以個文件量多得驚人,另外搞文件比人又要拎授權同蓋印,程序多到超出負荷,所以出現「水土不服」問題,試過去完個廁所已經有5個電郵。
唔緊要啦,過左去
你專注前方仲好啦
thanks!
坦白基本上就唔請,主動話有傷就會無限聯想,例如公立醫院覆診,病假好耐,甚至殘疾。主要怕請左你之後不停病假,尤其是去親專科,一開病假已經可以係幾日甚至幾個星期(公立醫院)。
我覺得未必,因為你真係有需要請病假,點瞞極你一年內點都要請病假啦,雖然唔知你具體傷邊度,如果真係間間私人都咁顧忌既話(which is我唔係好信)你一早就唔應該考慮入私人
因為未入職前我的確分辨唔到老細對病假管理個鬆緊程度,浪費幾個月搵工之後入職被炒,然後再搵過其實殺傷力都幾大。

其實點解入私人先,係我試過想0經驗入政府全部都唔請的,私人的工作經驗係政府工會係job knowledge 度加分。
因為私人工過了試用期,炒一個人要賠1個月人工,仲有年假人工,另外工作開始已經上手,唔會無啦啦炒之後又搵多個人再慢慢磨合,因為老細又要面試一candidate ,所以成本比請少少病假高好多。

私人其實都係成本作怪,另外政府要炒一個人(非政治問題),其實好複雜,炒之前其實都要警告,個警告全部都係好實在問題,例如經常遲到咁,仲有要高級行政主任先可以炒得,唔同私人個前線經理已經可以炒你。
正常無僱主會歡迎員工請病假
除非你已經為公司付出左好多年既老員工

點解唔好好養病斷尾? 要跟一世咁長期覆診?
咁簡單而言,做政府既話,你做得廢,都炒你唔到
係咪咁講?
//因為未入職前我的確分辨唔到老細對病假管理個鬆緊程度//
所以點解我提出會唔會見工時講左先,例如話可能一個月要請兩日,但係我好想自食其力etc,我之前都話你面試果陣要show到好想入,不過睇你依家說話方式應該都冇做到
所以我話點解兩個幾月先炒你應該唔單係工傷既問題,係你冇聽入耳定係我講得太深
佢不嬲係咁既意思,所以點解我寧願日日OT都唔做政府
佢不嬲都活係自己嘅世界,同佢世界唔夾嘅說話唔會聽到
係啊,因為政府炒人要提出原因,例如做野慢要提出證據話要點慢,同有無比員工改善方法點做快d ,另外出警告個個唔可以係你上司,要再高一個職系,加上政府基本上做野都做得好慢,例如interview 之後要3-4個月先有結果。

其實我都唔想做政府(公務員除外),因為非公務員出私人會俾人質疑適應唔到私人「節奏」,不過宜家失業,沒有選擇了。
政府工難走/容忍度大唔代表易入,不過你依家都冇得揀咩都要試,只係想你用岩既方法去努力者~另外有冇諗過做散工(例如格仔鋪收錢果類)? 唔一定得政府工/私人工兩條路揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞