[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
唔會
兵仔再得閒, 再可以方便女神時間, 都唔等於女會約佢...
方丈你好,現職係secondment contract需要每3個月續約一次。咁依家啱啱完第一次約,而我因為個人原因就選擇轉去兼職形式咁返無再簽secondment contract 。想問下呢個情況好唔好將份工寫落CV到?感謝!
唔係, 你係take as many samples as you can
你可以叫佢地同你講聲先~
佢會唔會令你找下一份冇咁理想?
冇架其實... 不過記憶中...一係星期一 一係星期五, 因為weekend 前chur埋, 星期一就怕開會俾人摔, 開會前close deal
咁你有offer 就好~~
即係頭先巴打諗太多, 問拎哩啲本身係正常野
同朋友去飲茶, 佢同你斟茶唔等於佢想陣間負責埋單
你唔怕佢reference check, 就直接同佢講會報警
就突然有得入架喇
接左1 等2
可以, 你係title 後面 (contract ) 就得~
Hello 方丈 我啱啱過左prob 但發覺自己唔鐘意 我係咪最好做夠一年先好走?
Hello 方丈 今年fg 請問ird aa interview 衣著應該係點?
唔中意啲咩~?
package 好左幾多, 值唔值你賣左個exposure
你而家個到好差?
ok, 多謝咁多位
問題係big 4+國企依個組合只會對中資有吸引力,對搵下一份工作用唔大

同埋諗得移民嘅話,應該頂唔順國企
照寫A公司,咁你份合約真係同佢簽
到時ref letter佢用A公司出就無問題啦
如果佢用B公司出,你咪解釋番兩間公司係associated companies
反正你都無其他野可以做
稅表
方丈
我想問下
岩岩同A公司簽左contract
下個月先番工
B公司有更好既offer
如果我想同A公司講唔要佢個offer係咪都要番通知期 簽約果陣有寫一個月通知 但係我未開始番新工
方丈
想問下如果間公司約左我interview但係我唔想去.
咁我打番去同佢講之後佢會blacklist我機會大唔大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞