[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
搵工真係唔得咁架....
唔好諗太多, 你要明白, 同你啱傾唔等於佢同第個唔啱傾...
找住其他咁等啦
親戚話得閒飲茶, 係咪真係會約
簽嗰時唔敢叫到咁盡,冇insist, 7 左宜家好後悔

真係日經黎 in完就好好放低繼續搵
不用ff太多
你唔會知佢係同你講定係同所有cand都講
bonus好大份就和味
你同自爆有咩分別
撥番落basic會開心好多
你又知人地一定加比你?
第5年30K算唔算係median
佢肯定覺得自己比某人更好

事實係自大
真 次次話再聯絡都假
今次個offer係2nd in完line man佢聲稱仲有can要2-3weeks先通知
反而咁就第2日接到offer
老闆約我星期一再傾下計
我一定會同佢講去意已決
不過佢星期六已經揾另一個唔熟既 team head 打俾我問點解走
講左好多次唔想講去邊間新公司
都仲死磨爛磨逼我講
最後我有講到既

有感聽日會俾老闆刁難
上次話我 quit 冇先兆好唔啱
其實我一直都有反映架
不過佢地態度照舊
請問方丈覺得我係咪應該溫和做個 exit interview
定係強硬對付磨爛蓆老闆

mean
死都唔講跳去邊佢耐你咩何啊
傻豬黎講左你就輸
佢太似傳銷
我又耳仔軟
不過果個teamhead聲稱唔會講出去
我當信住先
聽日死都唔會講名
最多只係話有好package⋯
直頭講清楚 話去意已決 叫佢哋放過你啦
你補充多句 會做好交接
有冇得del comment
Retail 做左副店長3年(同公司做左8年,supervisor 3年)
諗住轉去賣電器試下apply 返同title
First in完。。。hr姐姐:
90%機會title要落返supervisor,但到數的話人係會多過我宜家既,但都真係睇個人成績
只有10%機會做得返副店長(底薪比宜家多$5000)
職能上super惡頂啲,成個sales仔咁出底薪+佣,又要跑數又要管鋪
副店長就底薪本身高唔洗跑數

呢個變動你點睇?好驚比人當水魚咁壓落一級
好驚take左呢個supervisor既offer, 好長時間都升唔返
本身份工又難頂,都做唔得耐了
而轉到工的話,之後再轉其他又會容易啲
向admin申請啦

伯友對住你個名
咁點解唔留返而家個位做副店長?
唔由低做起你點搞
態度上溫和,立場上堅定
你唔駛講贏佢架,你通知左佢就已經係辭左職
果個team head肯定會同你老細講
諗住同樣都係retail,可以同一個Title轉過去….

唔繼續做原因:
5年內唔會有機會再升多一級
升多一級人工先多$2500(壓力大性價比低)
繼續做落去的話,每年加人工升幅都係得1-3%
27歲人淨係做過呢份工,再唔出去闖下就冇機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞