[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
無話係咪水魚,始終佢都係講清楚左你同意先過去
你可以問下升職方面,評估番要幾耐先上得番

同埋真係唔岩咪搵下份,唔駛覺得點都要攞到佢個offer
咁下份啦
你又無迫切原因要走
降一級轉,你有無機會5年升兩級?
更何況你唔轉依份工都可以繼續搵其他工
Hr有初步講其實公司有特快列車for supervisor
過到評核的話 最快9個月
而佢都講明係冇保證既,都有人考幾年都唔得
但我識人做左6年/9年都仲係supervisor, 仲要身兼incharge
我諗係公司制度同架棉上問題
如果降一級而底薪係比我宜家多少少
我其實都唔介意去試既
因為暫時只confirm同樣副店長的話底薪係promise多3-4000蚊
而supervisor 份人工 真係未知之數
佢話底薪要second in完睇下呀頭開咩價
咁見完再諗啦,反正都未咁快要做決定
最多R probation review
可唔可以嫁女, 個女紙都簽埋之後後悔冇叫高啲禮金...
稅仲和味
算稍高其實, 因為更多人更慢
聲稱嘛
好多野都係聲稱
比如聲稱肺炎係美軍散播既
講係100 個傻
傳銷都會死死磨爛磨逼你簽卡的....
溫和語氣, 扮siri , 乜都repeat AI 答案, 但唔答就好
又唔一定既...但係有時唔係好明哩個自信既source 係真
聲稱, 又係聲稱~
AM 先去啦
你而家份工點惡頂
冇講, whatsapp 唔算講
咁即係其實你唔係急住走, 你只係覺得佢前景唔好
你又唔係titanic 跳船, 點解有offer 就狗衝?
咁點解要轉
想last day前問HR拎返個工作証明,letter of employment/proof of employment/ employment certificate 邊個terms common啲,唔會令佢以為我問佢拎推薦信?Thx
employment certificate
多謝方丈,我有個靚offer了, 現職間公司叫我去做exit interview 有冇得唔做,如果做係咪都只應該講好野
係, 客客氣氣9 吹完佢就算~

我都好為你開心啊, 食良心店celebrate, 或者課下patreon 賀賀佢
求其講d門面野就得

唔想同佢講真心話可以理解,不過搞到人地交唔到功課,到最後可能都會煩到自己

但好笑
方丈
上星期五見左份工,
見完幾個鐘後,就發現jobsdb 再出過job ad (replace左舊果個,舊果個唔見左),
但今日睇ctgoodjob 就冇更新+連個job ad都冇埋
(個job ad上上星期出)

咁代表咩?係佢特登再出個job ad定買左package?

Thanks.
見完工就好好放低,唔駛留意佢之後做咩,更加唔駛估佢點解咁做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞