[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
BD 係lead generation 搵新客
你似乎係剩睇人工
人工ibank for sure
方丈你好
最近想搵工M Grade工,但SEND左20份都係得一份有INTERVIEW
BACKGROUND : 6年logistic exp (3份工都係大公司),做左年半AM (32K),expected (42K)
想知問題係邊,係唔係叫得太高?定係經驗真係太少

IN完果份都差唔多兩星期仲未有CALL,但CAREER PAGE 仲係UNDER CONSIDERATION,係唔係仲有機定係未UPDATE
係咪因為叫做trainee位所以容易啲調我走
怪自己都冇問得好清楚
唯有做住先
呢份marketing高人工係因為行業
似係叫得太高
成個logistic行業普遍都低人工
你坐定左立左功先有bargaining power同hr deal架嘛

坐左半年再搵工啦
呢個真
mktg agency/fmcg mktg人工都唔高又chur又ot多

佢以為出面mktg好值錢
好大機會啦
呢D真係即走
貨不對版
你又岩,佢係咁逃避我
唔知係咪feel到我想走
am轉m本身係比較難
你am嘅經驗唔算多,叫價又好進取
反應少係意料中事
經驗年資唔只睇你做幾多年野
exp in position你已經輸晒
行行都有自己hurdle, 可能我係 mkt 都未入跳得而家咁快
機會wise, 兩邊唔爭得多, 但HR is kinda a head start with ibank 高offer
你諗清楚自已中意邊個function 先啦
未來十年devote 係哩啲task, 邊個你會更開心?

https://youtu.be/46c5y5fr22g
https://youtu.be/XCsD1UDN0IE
爭幾日, 我係你, 當俾錢買安心
係, 但賤格唔犯法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞