[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
唔知有無get錯
如果佢只係需要請part time幫佢做final report,而因為請左part time而衍生出一d personnel嘅工作,咁唔係做hr喎
兩個月算啦
個上司係咪有識之士?
admin嘅工作佔成個job大概幾多?
有d鬼
兩個月可以有咩exposure
如果你係諗住搵下pocket money,咁都無所謂
如果你係諗住去學野就唔好
多謝你
Email 都可以既
1. 佢可能係jobsDB 有AC, 買profile 見到你
2. 唔會
難啲吹得成, 佢最多寫自己係公司A freelance project mgr
佢做個啲有HR 成份, 但唔算係in house HR喎...
如果大家HR 一齊做埋問題就唔算大喎....
唔係得你一個食
我都有oversee 過admin
咁就更冇問題了
照去啦, 你自由身, 拎下人工都好
到時CV 講明係contract 就OK
方丈你好啊,我係之前想做政府工個個啊。

宜家我就得半年私人外判合約工經驗。之前我放棄左政府非公務員位,諗住做私人文員,但做了2個月多d,因為之前工傷後遺症要請假看醫生+應付唔到工作量,所以要求「被辭職」,公司有開到reference letter 比我。

我自己個CV 其實真係好差,空白期因為工傷+ 同肺炎搞到好長(總空白期已經2年),所以真係唔知得2個月工作經驗寫唔寫CV 好?
因為工傷個度已經我判定左有永久傷殘%,之前見工已經有私人公司質疑我jumpy ,同空白期點解咁長,宜家又被人炒左,對私人工已經開始怕,又要開始惡夢見工輪迴。
真心,不如考慮申請綜援?
如果你hr果part夠嘅話,你第日見工吹大部份係做hr,甚至你淨係做hr都得
問題係你無好明確嘅工作範圍,而大家都知道做多d hr係好過做多d admin,咁好正常地佢地自己都會攬住hr task唔放
如果走都係你嘅option,不如直接d同上司講自己想做多d hr野
如果佢都仲要慢慢諗,咁你咪辭職等佢自己繼續諗
你問一百個hr,一百個都唔想兼admin

公司本身流程亂,其實有好有唔好,點樣令一個亂嘅流程變做順嘅流程,依個係你嘅功力
其他同事見d野唔就手係忍,你見d野唔就手係理順件事,依個係你點樣make a difference 嘅機會
唔想你做admin,但係叫d同事讓hr task出黎又會upset 佢地,所以佢想拖住先
真係咁嘅話,你要等下個人走先有機會霸多d hr task
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞