[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
即係Glassdoor會比較準同可信?
重點係唔好靠single source
其實就好似盲人摸象,每個人只係知一小部份,要多d唔同source嘅資料先可以相對全面咁了解個情況
同埋搵得少嘅case相對地係少d人提
Hello 方丈 忽然有個問題 你地hr有無話鐘意係邊個時段出offer (like上晝/晏晝 星期四五咁)
唔係太認識, 希望哩到有人知~
點解咁都肯.....好細公司?
可以啊, why not
冇分別, 係行業唔同, 對既 clientele 唔同, 要求唔同
方丈 細路即時離職唔做
比左代通知金
但係私人物品未拎走

之前夾左時間上去拎
請左半日假去到門口條友話走左,佢唔係到唔比拎,要我再約時間

而家我打算唔請假 要佢六點後係寫字樓等我上去拎

想問下公司對私人物品處理有冇特別處理手法

因為我私人物品有現金 唔想唔見 如果有咩唔見我打算報警
方丈,想問市場點睇做過中資,特別係國企既人
有2個offer,假設係做accountant,本身個candidate有big 4經驗但黎緊升唔到要急住搵工,
1. 中資國企$33000,
2. 美國MNC$34000/36000(等approval),
2間公司都係咁大咁出名,做既野差唔多,佢猶豫緊邊一份對將來事業發展好少少,big 4+國企 cv market少有,big 4+mnc出邊market太多依d cv,但長遠個candidate有機會移民
梗係美資
洗乜諗
國企d垃圾文化
入面老人院咁等死
諗唔到有咩理由唔揀MNC
人工高啲 culture好啲 Exposure大啲
仲要諗住移民添
不過中資就應該bonus和味
bonus包逼你打針+簽支持政府國安法
加5 成都唔少了, 我覺得如果5 成都價, why not?
standard procedure
好~ 大約要等十日
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞