[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
唔該方方不過之後3年都拎19k好似有啲低?
唔係, line 話同HR 傾都係啲standard end convo 既說話only
與其開高俾人壓, 不如開真價企硬
contract end 有冇gratuity?
就咁睇job ad無寫有
咁都高既話咁我係咪要40 幾歲先搵到30k
7年做死同一間?
銀行BO唔跳好難升人工
跳左一間,每間各做左3.5年
我以為7年經驗,加上唔太老,叫28k唔係好過份姐
點解一下要catch up 咁高, 你叫低少少, 搵到新工, 做一年再轉都得架...
做1-2年就要轉喇
貪佢嗰幾% adjustment咩
咁20 啦
想問未過試用期辭職

之前有番過既日子係咪都有糧出

辭職後係咪等佢過數去我出糧户口?唔好意思第一份工好多程序都唔識
有返就有人工, 你有冇通知期?
因為我諗住搵外資Bank,佢請我既就諗住al least做幾年
不過聽巴打咁講,我好似叫26k左右好似好d
屌,好撚憎自己只求安穩,幫公司仆心仆命唔知做乜柒
方丈你好,我早兩日收到offer,但佢今日無啦啦收番個offer, 請問可唔可以問佢咩原因? 另外,我本身仲有另一個offer, 但就reject咗,請問可唔可以問佢地仲請唔請人?
係,做金融無真感情,頂盡兩年就要走
你叫得高, 都要人地肯要你先得, 實在拎左個高少少title, 高啲base再跳係比較易
可以問佢, 但同女朋友同你分手咁, 問左原因都無助佢唔要你既事實

你可以問返你reject 個間的, 但唔好咁大希望
其實咩工都係...
好的,唔該曬方丈! fg第一次面對呢啲情況真係好無助又好嬲 擺咗入口嘅野又要嘔番出黎
出黎做野成日發生,呢d 你試多幾次就慣
試用期三個月
頭一個月即日
之後就一星期

依家係一星期通知
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞