[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
咁首先要搞清~ 係咪真係低左~
唔算低了, 你16.5 - 22 個到CV 少少花, 而家咁都OK了
佢係咪有關係人士? 冇的話, 有冇諗過fail probation
BA master好似冇相關工作經驗都報唔到,我報左兩年都唔收
未開工打返去加email 話decline, 唔洗賠的
唔該方方
我都知個一年搞到cv唔係幾好,所以係保險公司都做左接近3年,想整返靚個cv…今次轉工目標2年左右去到40K會唔會太大想頭
做緊buyer唔知當唔當我有半個相關經驗
如果佢唔叻,但係當多對手做濕碎野,咁都有d存在價值
但係連拎份文件都做唔到,佢係度會好過少個人?
兩年加33%喎
你有無信心兩年內會升職?
問多句
其實請病假要員工賠錢係咪正常做法
翻過一份FT intern 一份PT補習社
都冇見過呢種要求
你老細應該就想多一事不如少一事
所以你無得做決定就要諗點影響佢嘅決定
請病假最worse嘅情況只係無人工,無可能要賠錢
現職19k, 做左2年
搵新工開26k,係唔係好獅子開大口
成個interview感覺良好

最後hr問salary range係幾多?bottom line係咩?
我正係重申多次希望比到26k ,冇咩正面咁答。
跟手line manager就接住講,你而家得19k,點解咁aggressive, 叫多咁多,你認為有咩值得提升咁多之類
跟手我答左一堆廢話黎解釋,最後話希望有呢個價,或者睇你地回咩價,expected salary,希望做到

係唔係太獅子開大口?
如果佢地對我有興趣,會唔會壓價出下offer定直接冇左個offer
(其實佢地比24k,我應該都會受)
(25k,就狗衝)

Thanks.
36%呀
仲問係咪獅子開大口
咁諗住叫高少少等佢壓
咁佢都有比interview我啦
你開合理價企硬好過獅子開大口
人地見爭太遠唔還價,你連negotiate嘅機會都無
唉,所以覺得自己最後果到答得差
但又唔算好企硬
答到模糊,想呃秤咁

不過講真,如果相差1,2k對公司既分別應該唔大?
佢出23,我都應該未必轉
其實23k都已經係加21%
你要考慮返自己嘅期望是否現實
咁我覺得如果佢覺得唔現實,佢大可以唔見
23同26都差左唔止10%

同埋聽%咪多
睇番數字都唔係好多
我base低
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞