[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
因為犯錯,導致即時完約。
公司表示會出工作證明,但會列明離職原因是公司即時完約。請問可以點做,以證明自己的工作時間。比其他公司hr 見到實問。求解答
宜家舊個單工傷直接部位就完左,但一返新工之後工傷附近部位又開始有問題,所以又見左幾次私家醫生,宜家重新做其他部位物理治療,預計都要休息2個月度,所以就係「斷唔到尾」。

如果病假個度,暫時無返工,所以都唔會見私家醫生再開病假,其實我發覺自己病假有點多了。

其實我返文職就無問題,但返工有可能會產生「未來新問題」導致會病假。

EA3 人工我就唔介意,因為我都係值FG價,我之前in 過全部0回音,可能因為我病歷紀錄太差。
意外性定原則性犯錯?

諗下從中吸收到咩經驗,點樣反思改過?
既然返新工都有機會再病假
不如再讀書 一邊進修一邊休息一邊考政府工
求方丈解答,今年fg, 宜家返緊工幾個星期,想一路騎牛搵馬轉公司,應唔應該寫宜家份工落cv,定係返夠幾耐先寫。 感激不盡
係啊,HA 唔請,因為我病歷紀錄全部係度,公立醫院病假比返HA ,其實好屈,基本上係無解,所以咪唔比我bug
宜家重新在報政府非公務員,一度醫著等差唔多,唯有in 多幾份啦,因為政府interview 之後要等3個月先會知個結果,比私人長好多。
如果HR問有冇financial burden係有咩意思
啲pt 同啲上司都無左聯絡 都係佢地.
可以
嗯嗯, 係啊, 私人世界好危險, 投身政府世一
我估你工作要係cert 個陣搵到份關事啲

但係我唔係大學, 我請人就知,,,,收生我都唔熟
問黎有咩意思~? 你係target 份工or flexy hr
當佢冇啦
好好好, 咁就由得佢, 公主加油~~
係全部都要諗喎...排名不分先後
最多係有啲部份特別好, 值唔值硬食唔好既部份
溝女都係想要靚女, 應該考慮左眼, 耳,口先,定鼻先...
咁點解明知難度高仲成日拎住個啲freelance 黎講
入左HR 先, post junior d, 咁有料, 都升到啦
即時完約 = summary dismissal?
executuve
係去邊都難過
可以啊, 不過人地唔一定答
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞