[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
其實mkt 做既都係點拎公司有新生意, 但係BD 就更direct, 如果你一心mkt, 我覺得唔轉好啲
其實hr會唔會新係走去check下你上一份工幾錢?我鳩吹會唔會俾人發現?
個個人際遇唔同, 我自己手下面都有小朋友17 入黎, 2-3 年24-5k
但係點generalise~
都似係, 唔明job content 係咪真係咁唔重要
做左年半AM (32K),expected (42K)

31.5 %................點俾你....
你係哩間公司既資歷呢咁?
你做左咁耐, 都未到哩個位, 咁點解你之前個啲資歷會咁值錢?
個問題係你做過哩個位幾耐嘛

岩岩升, 多數recommend 最少做半年, 坐定先走
同埋bonus/ incentive

HR 唔轉工加得冇咁快係真

問題係, 做野唔係單看人工架...做自己討厭既事會好辛苦
都係正常proceeding, 找下份啦~ 乖, 搵住等
係, 乜都未有點叫...
多數係, 尤其你平時如果少搵佢
唔係start up 有咩影響, 做得細公司, one an band, 難少少入大公司就梗, 問題係2 份工個nature 爭好多, 你工作內容想做咩啲
可以, 如果你未入行/ 冇工係身
https://youtu.be/puND1iivO3I

睇哩到~

我覺得未必一定係會俾人覺得係Admin, 似會放你入去that particular business department 多啲
我想問通常會唔會同同事透露去左邊間新公司?
有d fd既我又唔係好想呃佢地
行頭窄我諗傳下傳下都知
但係有冇一啲潛規則係唔可以透露?
方丈我想問呢,如果last employment date 係星期日公司係咪有權唔俾錢& 改你last day?

我20/8遞信,一個月通知所以last day 我寫19/9
但因為係星期日 佢地話唔計.. 幫我改咗做17/9(星期五)

咁樣做得唔得架..?
Happy Friday btw
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞