[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
咁全年計又唔係爭好遠,bonus始終係at risk收唔到
如果個exposure對你有幫助嘅話,可以考慮
given你依家份工都無好嘅exposure
依d好小事者
佢以前係咪遇得太多好人
我有個friend, 以前做過freelance HR一段時間,依家想轉in-house做HR, 但苦無工作證明, 佢CV應唔應該寫佢做過d咩野? Interview時又點解釋冇證明?

ps. 要令人接受HR都有freelance, 係好難,但佢又真係有咁既經驗
問依d好正常
咁無掛名係任何公司?
稅都無交?

如果年資少就照寫,靠interview 講得具體都ok
方丈星期五啦
Hello方丈

我有朋友返intern連請8日假,出糧嗰陣發現份糧少咗一半,由9k變咗5k。之後發現原來連續放假就會扣埋休息錢,合約上冇寫明。HR而家堅持合約冇寫都要扣,請問有冇犯法?
why not?
咁你如果想做既行業啱, 我會recommend 一年先閃
因為就算你唔係, 你都好難消除到人地既concern: 點解明知會唔中意都入, 仲要試都未試過....仲要做得咁短, 今次點知係咪又係咁
我以前返Intern 份約 唔受最低工資
寫明幾月幾日至幾月幾日 會出一皮人工
都係嘅… 多謝方丈
你點知,今次可能想請個local呢~唔好咁快打定輸數
方方 之前七 八月反左段時間PT 但佢到而家都未出糧 一直追又一直拖 而因為係小舖仔所以冇簽合約的 但佢係開係誠品入面 所以都有證據我係有返到工的 想問我可以去奴工署告9佢嗎?
一定要去
好 多謝ching 冇供呀
咁唔夠了 我只係返左十幾日
想問埋ching你之前成單嘢搞咗幾耐
最後先攞得返啲人工?
多謝哂ching
好人一世平安啊
係, 你可能唔會一開始就BP, 可以係啲平手grade 咁/ BP Team officer grade
否則點拎到BP exp~?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞