[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
信已遞關我撚事
3/10~
14-15 if 8 大
即係都係興趣黎 同你份工無關?
考過幾次pass唔到就冇再考
收到間公司打電話話可以offer 12k ,但本身我無apply果間公司 應該係jobsb搵到我。聽你講完好似有少少underpaid, 但依加失業兩星期個心好慌 想accept先🥲
都可以咁講
唔好做爛自己cv
一開始個頭開得唔靚
之後好難追返上去
可以做住先繼續搵
人工真心低嘅
不過攞個exposure先,起碼之後搵工人地問你hr做咩都可以吹到兩嘴
我冇問得咁仔細,但一定唔係銀行過數.
個friend冇掛公司. 之於俾錢一方,我唔肯定係公司定個人.
方丈你好

想問吓如果收到A公司offer,但同時B公司就約緊final interview。

我take咗A公司offer跟住拖到簽約,如果B公司請既話就反口reject,會唔會入黑名單同比人唱

因為A係大公司同埋我嗰行都算細,咁樣做會唔會成行都放我入黑名單
咁好難再上, 不論係錢定ranking
你有degree 未?
2 個星期姐~搵2-3 個月都好正常, 唔怕
咁你想做個行, 同哩2 科學到既所有野都拉唔到黎講?
critical thinking, language, methodology 都唔得?
出錢有tax return 都仲有得講
正常HR 會掂太多confidential 野, 唔係去senior grade, freelance 聽上去都好鬼
講得好詳細,多謝方丈

已like
你個fd 和做炒散蛇頭有咩分別?
早幾日update jobsdb
幫我搵現職嘅agent公司咁岩打黎問我對新工有冇興趣
我答可以睇下
之後隔左兩個鐘
以前請我嗰個agent就話見我update jobsdb
問我係咪搵緊工
叫我唔好咁快搵

方丈,
1. 通常agent公司內部資訊係咪互通架?佢哋大家知唔知對方搵我?知唔知大概傾成點?
2. 佢哋會唔會走去同我上司講
叫Project Manager比較合適d.

有好多大公司將某種project外判俾公司A, 公司A再外判俾我個friend(但唔知係唔係用公司A名義), 我個friend就要交final report俾公司A. 但做final report,係要好多part time,請人培訓出糧,以至處理糾紛,都要一腳踢. 但係d大公司係唔會知道我個friend既存在.

所以佢既經驗同一般in-house HR無異,甚至做HR analytics都有資格.
你咁講蛇頭,地盤判頭都係咁做

應該和正常office hr 兩個世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞