[方丈]HR萬事屋,面試搵工,升職講數,你問我答

1001 回覆
17 Like 7 Dislike
Perm 啊,未能通過試用期,因為我公司好忙下,去個廁所已經幾個電郵。
唔好期望太多
人地好難淨係比一個人唔駛返6日
係, 出係人情, 唔出係唔犯法
culture and quite a lot, 可參考哩到
https://youtu.be/I9N-mjs9vK8
你接新工offer 個陣唔知返6 日的嗎~?
都忙啊
佢地唔做咁解
銀行工出左offer,等緊pre-screening check
想問下Reference 要填兩個人應該要寫邊個?
之前返過啲pt 同啲上司都無左聯絡,可唔可以兩個寫晒大學prof
另外,知唔知tu checking大概幾多先做唔到銀行工,
上年試過一期無找卡數, 果下係唔記得找,係短時間內都即刻找左條數,會唔會扣到tu做唔到份銀行工
想問
而家a公司出offer
呢幾日email我簽約
一個月後返工
咁我係呢一個月内搵到b公司
可以唔要a公司?
但我簽咗約
所以我前上司咪覺得我做唔掂,因為好多客人話「好得閒」,打完電話又話親身過來同我「傾下」,好浪費時間。
咁如果我本身三大(冇相關BA工作經驗)>非三大cert>三大BA master可以?
如果佢無flexible hour你係咪唔會考慮份工?
一係佢請時你先問
一係照問返工時間, 了解下
請問又點樣表達好? 空白期「坦白」話埋自己受傷?原本自己個賣點都唔好啦,搞到好似倒自己米?

我知政府就一定唔駛講,interview 個board 同入職個上司完全無關係。
咁等佢出offer先問啦
你問左唔會影響你做唔做份工,但係有機會影響佢對你嘅睇法
唔值得為左好想知而問
嘩咩態度啊你
老奉要答你啊? 你睇古裝劇睇上腦啊?
睇片不是罪
佢係老闆正係太子爺
怪唔得之佢俾人炒
其實你而家仲要唔要覆診?
唔需要覆診: 直接講呢兩年咩事, 講明而家斷哂尾可以投入工作
需要覆診見醫生, 但唔會放病假: 就直接講你因為工傷所以要覆診, 但唔會放病假, (盡可能星期六覆診/request放半日見醫生) ; 講埋岩先份紅企有返2個月, 唔好badmonth同婉轉地講自己唔太謫適合就辭左職
需要覆診見醫生, 醫生會病假: 可以見下醫生評估下你可唔可以返文職, 如果唔等錢就好好休養先啦

真係當左自己係公主
依我理解, 各大公司唔識我個friend, 而且已經係幾年前既事,各大公司d人都換唔少啦.
公司A同空殼公司冇咩分別,點會請HR.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞