『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
打左電話去,唔肯escalate

問下 consulate general 啲 record 喺唔喺佢哋度定係喺 HMPO 度同埋有冇得查同拎證明啦
呢個人(至少)係我嘅範圍之內就唔存在,而係我將可能發生嘅結果推出嚟。

真實版本係呢個人冇唔記得續護照所以佢仲係用到外國護照嘅,但係佢仔女就唔同。

佢本人(下稱媽媽)就肯肯定係冇蝗籍嘅,因為想當年媽媽諗住貪平申請廁板嗰陣入境處係reject嘅,理由就係冇蝗籍。亦肯定係入咗籍BDTC同有BNO,因為將本過期BNO我真實見過。

受到97前嘅移民潮影響,兩公婆決定去媽媽個到生呀仔,呀仔就喺外國出世啦,亦都有媽媽個國籍。而做到香港人嘅原因就係因為佢老豆係香港人,憑血緣關係一返到香港就即刻拎到冇相嘅永久居民身分證(我懷疑呀仔有BNO嘅原因就係咁)。

貪平嘅媽媽喺諗住整廁板嗰陣就知道如果父母有一方係蝗籍仔女都會有,就問入境處呀仔申請得唔得,當然入境答咗得,亦到出咗本廁板畀呀仔。

呀仔就梗係冇所謂啦,鬼知有乜分別咩。

到呀仔大咗一排,香港開始亂,佢就發覺廁板都唔得掂,就諗住續返本過咗期外國護照,結果就出現上面個情況。

最後,我只好恭喜佢話:「一齊共享支那榮譽啦屌你

利申:兩家人好熟,同佢由細玩到大,之前countersign都係搵佢老豆

你可唔可以講下嗰個係咩國籍
因為唔拎埋嗰個國家嘅國籍法係判斷唔到啲咩

馬來西亞

巴打我又係, 馬來西亞籍幫我副簽, 果時去讀書唔見左本bno 要副簽, 英使館叫我問警察副簽,又ok 得!

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-citizenship-keep-freedom-of-movement-guy-verhofstadt-chief-negotiator-opt-in-passports-a7465271.html?cmpid=facebook-post

同我地有咩關係?

如果歐盟承認BNO係英國國籍嘅一種,對我地BNO holder 來講,係某種意義嘅平權,因為呢個方案提到即使英國脫歐,英國人可以以個人身份買一個歐盟籍來,而因為咁,我地可以有機會買個返來脫支

死心把喇, 歐盟難民都搞唔掂點會比幾百萬香港人有歐盟身份。

同我地有咩關係?

如果歐盟承認BNO係英國國籍嘅一種,對我地BNO holder 來講,係某種意義嘅平權,因為呢個方案提到即使英國脫歐,英國人可以以個人身份買一個歐盟籍來,而因為咁,我地可以有機會買個返來脫支

其實過左成差唔多廿年
呢三百萬人都唔知有幾多人已經退籍,投左其他國籍,甚至已經唔存在喺呢個世界上

其實過左成差唔多廿年
呢三百萬人都唔知有幾多人已經退籍,投左其他國籍,甚至已經唔存在喺呢個世界上

講開死嘅問題,其實我地d 長輩都會逐批逐批過世,但我地一般又唔會報比英國聽(係外國出事另計),咁英國政府咪成日話有3百萬人拎bno?

依加唔認架咩

不嬲都唔認咖bor,你本護照上都冇europian union字樣

唔認唔係歐盟主動唔認,係英國冇申請bno做歐盟公民
歐盟國家自己簽晒啲人權法案,根本冇英國係到嘅歐盟啲左膠格一定認bno做英籍

平權不是夢

其實過左成差唔多廿年

講開死嘅問題,其實我地d 長輩都會逐批逐批過世,但我地一般又唔會報比英國聽(係外國出事另計),咁英國政府咪成日話有3百萬人拎bno?

而家有效嘅bno得十幾萬至20萬
得閒先再研究
不過依個 case 涉及到一個應該已經喪失咗嘅國籍身分...

最大問題就係佢哋 renew passport 嗰陣應該係會要答一條問題,而我 suppose 佢哋答依條問題嗰陣都係作出咗 false statement (估唔估到我指咩?)
如果佢哋將來試圖入境馬來西亞嗰陣,可以好大鑊... 又或者只會當喪失咗國籍嗰位係外國人而唔會特登拉... 要睇法例
另外嗰位我諗遲早都會穿崩

理論上大嗰位 naturalize as BDTC 嗰陣應該已經冇咗馬來西亞籍,咁佢嘅子女本身都唔應該有可能拎到馬來西亞籍
嘅然宜家都個細嘅已經冇咗,咁就冇乜大分別啦,只係出世紙唔同咗 (我估)
但係大嗰個正路應該係可以 BN(O) reg 做 BC
如果佢宜家做啲嘢令馬來西亞出到證明話佢 97 前已經冇咗馬來西亞籍呢咁都<em>有機會</em> reg 到 (不過要詳細研究下先,如果係想咁做嘅建議搵律師)

要留意返,因為個仔出世嗰陣佢父/母都唔係 BC,所以個仔都係冇得做 BC

佢哋幾乎每年都去2-3次 入到出到,睇嚟冇事

呀仔話媽媽張入籍cert係喺佢出世之後出嘅,所以呀仔出世嗰陣媽媽仲係大馬人。大馬公民喺馬來西亞本土生嘅係一定會有大馬籍嘅,所以如果媽媽唔陰個仔,個仔應該係真係仲有大馬籍嘅。

false statement就⋯⋯我諗佢哋以前都冇當過BDTC係乜呢
得閒先再研究
不過依個 case 涉及到一個應該已經喪失咗嘅國籍身分...

最大問題就係佢哋 renew passport 嗰陣應該係會要答一條問題,而我 suppose 佢哋答依條問題嗰陣都係作出咗 false statement (估唔估到我指咩?)
如果佢哋將來試圖入境馬來西亞嗰陣,可以好大鑊... 又或者只會當喪失咗國籍嗰位係外國人而唔會特登拉... 要睇法例

理論上大嗰位 naturalize as BDTC 嗰陣應該已經冇咗馬來西亞籍,咁佢嘅子女本身都唔應該有可能拎到馬來西亞籍
嘅然宜家都個細嘅已經冇咗,咁就冇乜大分別啦,只係出世紙唔同咗 (我估)
如果佢宜家做啲嘢令馬來西亞出到證明話佢 97 前已經冇咗馬來西亞籍呢咁都[i]有機會[i] reg 到 (不過要詳細研究下先,如果係想咁做嘅建議搵律師)

要留意返,因為個仔出世嗰陣佢父/母都唔係 BC,所以個仔都係冇得做 BC

呀仔話媽媽張入籍cert係喺佢出世之後出嘅,所以呀仔出世嗰陣媽媽仲係大馬人。大馬公民喺馬來西亞本土生嘅係一定會有大馬籍嘅,所以如果媽媽唔陰個仔,個仔應該係真係仲有大馬籍嘅。

false statement就⋯⋯我諗佢哋以前都冇當過BDTC係乜呢

咁又唔同講法喎
我之前以為係老母 naturalize as BDTC 之後先出世
老豆係 BDTC?
得閒先再研究

如果佢宜家做啲嘢令馬來西亞出到證明話佢 97 前已經冇咗馬來西亞籍呢咁都[i]有機會[i] reg 到 (不過要詳細研究下先,如果係想咁做嘅建議搵律師)

咁又唔同講法喎
我之前以為係老母 naturalize as BDTC 之後先出世
老豆係 BDTC?

都係問清楚啲好
老豆係咪 BDTC otherwise than by descent 而個仔係 BDTC by virtue of birth??
by virtue of birth 即係個仔唔係同老母一齊 naturalize as BDTC

問下 consulate general 啲 record 喺唔喺佢哋度定係喺 HMPO 度同埋有冇得查同拎證明啦

係咪覺得你煩所以唔理你

依加唔認架咩

不嬲都唔認咖bor,你本護照上都冇europian union字樣

歐盟國家自己簽晒啲人權法案,根本冇英國係到嘅歐盟啲左膠格一定認bno做英籍

平權不是夢

唔好ff咁多

平權不是夢

唔好ff咁多

畀錢買公民權唔係好ff啫
by virtue of birth 即係個仔唔係同老母一齊 naturalize as BDTC

係,完全就係你講嘅咁
報個喜先
我11月29寄掛號
12月6轉being process
7號dispatched
今日就收到dhl sms

舊bno過咗10年
有bc副簽冇出世紙都成功
多謝呢到所有巴打

祝所有巴絲都成功拎到bno

係,完全就係你講嘅咁

如果出世嗰陣自動獲得 both 馬來西亞籍同 BDTC,咁如果佢冇行使到 BDTC 俾佢嘅權利呢,對個馬來西亞籍係冇影響
但係由於佢有行使到,而又俾馬來西亞政府發現到,咁就自動喪失咗馬來西亞籍
佢係有方法可以拎返馬來西亞籍,但係我覺得唔好搞好過

至於個老母呢... 之前可能諗得太單純
如果俾馬來西亞政府發現係 dual national 嘅話,好有可能係計嗰陣先喪失馬來西亞國籍,而未必會追溯返去佢 naturalize as BDTC 嗰陣
咁計嘅話未必符合 British Nationality (Hong Kong) Act 1997 嘅 requirements
我覺得佢咁要搵定律師
報告
11月3號香港郵政空郵寄過去 早兩日先收到DHL SMS
中途彈過一次返來需要副署
申請費用連運費岩岩好$1000
香港郵政空郵寄過去$3X
收到封信了

冇乜心機,夜d先打上黎
收到封信了

冇乜心機,夜d先打上黎

發生咩事
收到封信了

冇乜心機,夜d先打上黎

發生咩事

收到封信了

冇乜心機,夜d先打上黎

發生咩事

唔好問啦,追吓post你會明。

係,完全就係你講嘅咁

如果出世嗰陣自動獲得 both 馬來西亞籍同 BDTC,咁如果佢冇行使到 BDTC 俾佢嘅權利呢,對個馬來西亞籍係冇影響
但係由於佢有行使到,而又俾馬來西亞政府發現到,咁就自動喪失咗馬來西亞籍
佢係有方法可以拎返馬來西亞籍,但係我覺得唔好搞好過

至於個老母呢... 之前可能諗得太單純
如果俾馬來西亞政府發現係 dual national 嘅話,好有可能係計嗰陣先喪失馬來西亞國籍,而未必會追溯返去佢 naturalize as BDTC 嗰陣
咁計嘅話未必符合 British Nationality (Hong Kong) Act 1997 嘅 requirements
我覺得佢咁要搵定律師

所以個結果都係唔做嘢好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞