『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
下次去台灣都係坐番長榮算
華航A330座位都幾殘下

點解嘅

簡單講,就係你個做個海外申請,住宅地址寫香港,咁你簽好曬d文件拎去英國先寄就冇問題。老實講唔會平太多,150gram 野香港寄英國空郵掛號 $42,英國寄英國£2.4,然後英國郵局又唔多唔普遍,要搭車去幾野嘅車費都起度。

如果你住宅寫英國,咁你係本土申請,你個副簽係一定要搵個住英國嘅,識滿兩年嘅英國人或愛爾蘭人。如果你搵唔到個住英國嘅咪fail囉好簡單。

明白晒
所以我搵到住英國嘅合資格人士幫我做副簽,我就可以係本土申請 right?
多謝晒咁多位

冇錯,可以的。英國申請的話,合資格人士唔包英國同愛爾蘭以外嘅護照喔。同埋本土申請要4個禮拜,而家係高峰期。

明白晒 thanks

簡單講,就係你個做個海外申請,住宅地址寫香港,咁你簽好曬d文件拎去英國先寄就冇問題。老實講唔會平太多,150gram 野香港寄英國空郵掛號 $42,英國寄英國£2.4,然後英國郵局又唔多唔普遍,要搭車去幾野嘅車費都起度。

如果你住宅寫英國,咁你係本土申請,你個副簽係一定要搵個住英國嘅,識滿兩年嘅英國人或愛爾蘭人。如果你搵唔到個住英國嘅咪fail囉好簡單。

明白晒
所以我搵到住英國嘅合資格人士幫我做副簽,我就可以係本土申請 right?
多謝晒咁多位

冇錯,可以的。英國申請的話,合資格人士唔包英國同愛爾蘭以外嘅護照喔。同埋本土申請要4個禮拜,而家係高峰期。

其實如果你過期唔係好耐 本土係唔洗副簽
利申 岩岩本土續完 平郵 1月先到期

我直頭唔見左好多年 而家想補領返
依家最細擁有者係幾歳?

19歲

依家年輕一代都無

國泰仲差,電視都冇

國泰仲差,電視都冇

冇電視果個係港龍(細機),國泰係全部有電視
推推先

國泰仲差,電視都冇

因龍堆320有啲有有啲冇
有次上海坐因龍320返黎都有
德國又有恐怖襲擊
開始平靜返

國泰仲差,電視都冇

港龍細機冇電視果D 有APP 連佢地wifi 可以睇戲.

利申: 最近先知
其實無論任何地方申請,只要你本護照係過期前或過期後無耐就續嘅話,只要你本嘢無穿無爛無唔見,無資料要改,護照張相仲認得係你嘅話,基本上唔會要求你副署。
話英國冇得整BNO個幾位巴打個啲推論
因為英國大部分人係BC->所以英國冇得整BNO
因為英國冇得整BNO->所以要係香港整BNO

但係佢地往往冇咗個前設係佢地係用英國政府部門嘅服務同埋佢地本BNO係係英國印嘅
所以我好好奇佢地點整到依個推論出嚟,定係純粹唔明白HMPO嘅運作所以先咁諗?
利申:冇意笑任何一位巴打,我好奇姐

但係佢地往往冇咗個前設係佢地係用英國政府部門嘅服務同埋佢地本BNO係係英國印嘅
所以我好好奇佢地點整到依個推論出嚟,定係純粹唔明白HMPO嘅運作所以先咁諗?

有人講過英國整唔到bno咩

國泰仲差,電視都冇

上海坐因龍返黎,得個包食,唉

有人講過英國整唔到bno咩

純粹唔明想問清楚姐 因為以為係香港申請果條link佢assume左係申請BNO

唔係掛
我嗰次有飯食喎

唔係掛
我嗰次有飯食喎

我向佢地嘅customer relation表達左意見,佢地回應而家5個鐘以內航程嘅,只要唔係踩正午餐同晚餐時間,都唔會有飯/意粉,會係「refreshment」,例如三文治,熱狗,比高包等等

唔係掛
我嗰次有飯食喎

我向佢地嘅customer relation表達左意見,佢地回應而家5個鐘以內航程嘅,只要唔係踩正午餐同晚餐時間,都唔會有飯/意粉,會係「refreshment」,例如三文治,熱狗,比高包等等

因航真係越做越差依家
HMPO reply左d template垃圾比我,我已經將個review request升級做正式投訴了。
想問下各位巴打
我有張BC 既 cert 點樣轉返做passport
想問下各位巴打

文件同申請流程同整BNO一樣,係交多張cert架啫,張cert一定要交正本。所以可以睇咗第一頁嘅google doc先。

如果你有BNO就揀曾經有英國護照,同埋寄埋本BNO正本去英國,無BNO嘅話就揀從來無申請過英國護照。
想問下各位巴打

文件同申請流程同整BNO一樣,係交多張cert架啫,張cert一定要交正本。所以可以睇咗第一頁嘅google doc先。

如果你有BNO就揀曾經有英國護照,同埋寄埋本BNO正本去英國,無BNO嘅話就揀從來無申請過英國護照。

THXXXX
想問下各位巴打

我想問下。。其實如果唔見左張cert,係咪就會冇野證明到自己

因為我見之前d人renew完本bno,出個本都係bno,之後先發現自己有張cert,再入紙轉bc

hmpo如果齊料嘅話,應該會直接出BC而唔係bno啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞