『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

英國如果真係要平權,第一得失國民,二得失政黨,三得失中國

除非呢,歐盟有新例規定成員國只能有一種國籍,而英國第二次公投決定留歐,咁就可以force到英國幫BNO轉BC

又或者,脫歐後加入歐盟身分嘅資格不准discriminate,apply在英國所有種類國籍,變左BNO都可以拎歐盟身份,咁都算平權

仲諗緊英國入返歐盟
我買歐盟過唔到兩年

唔會嘅,始終核心國依然團結

真係睇下點咋
法國意大利希臘依啲高危
俾我,我諗我會選擇離開香港。實在住得太擠逼、工作壓力大、戾氣重,工作同生活都唔平衡,我會搵度無咁人多嘅地方,打份工,悠悠閒閒過日子。

我好怕嘈,人太密集,我會頭暈目眩。
老老豆豆
如果俾人問你點解拎bno,尤其是啲大中華膠,你地會點答

有咩好點解,依個係我身份
短答:關你撚事
長答:如果死都要話我係中國人做咩拎英國護照其實冇得講
因為佢assume咗香港人冇可能有英籍身份,而香港人正正就係有,根本雞同鴨講
歷史原因囉,唔通個大中華膠問香港人點解係中國人唔講普通話講粵語,點解香港人係中國人用港幣唔用人民幣,點解香港人係中國人但用三腳插咩,根本assume香港人同中國人一樣就冇嘢好同佢講
好啦如果佢踩bno,噉就算bno唔係有居英權又點?點講佢都係我國籍我身份,我忠於自己身份之喎,我唔覺得有問題,原因亦係我冇renounce到,至於點解我唔renounce就關佢撚事啦

英國如果真係要平權,第一得失國民,二得失政黨,三得失中國

除非呢,歐盟有新例規定成員國只能有一種國籍,而英國第二次公投決定留歐,咁就可以force到英國幫BNO轉BC

又或者,脫歐後加入歐盟身分嘅資格不准discriminate,apply在英國所有種類國籍,變左BNO都可以拎歐盟身份,咁都算平權

仲諗緊英國入返歐盟
我買歐盟過唔到兩年

真係睇下點咋
法國意大利希臘依啲高危

東歐國家、西葡意一定唔會脫,因為佢地仍然倚賴歐盟經援。至於西歐,德國龍頭大哥一定唔會脫,法國同荷蘭就一半一半,最主要睇英國最後攪成點。
老老豆豆

咁我問返佢點解佢唔攞14億人用緊果本紅廁板?

真係睇下點咋
法國意大利希臘依啲高危

東歐國家、西葡意一定唔會脫,因為佢地仍然倚賴歐盟經援。至於西歐,德國龍頭大哥一定唔會脫,法國同荷蘭就一半一半,最主要睇英國最後攪成點。

其實點解德國唔會脫呢?咁德國咪要無限救濟其他窮歐盟國家?
Btw, 其實英國對我地都唔公平,有咩理由佢收嘅難民同英國一d關係都冇都可以有居留權甚至bc, 而我地bno holders 連繼承權都冇?

真係睇下點咋
法國意大利希臘依啲高危

Btw, 其實英國對我地都唔公平,有咩理由佢收嘅難民同英國一d關係都冇都可以有居留權甚至bc, 而我地bno holders 連繼承權都冇?

問支那
如果我Status寄返os form之後仲係Please contact us,但係岩岩無啦啦打電話黎話有兩份dhl,即係點,屋企最衰冇人

問支那

蘇格蘭撐歐盟
係因為佢未收難民
老老豆豆

可以好自豪咁講,我家人係,所以我係

仲諗緊英國入返歐盟
我買歐盟過唔到兩年

真係睇下點咋
法國意大利希臘依啲高危

希臘呢d脫左仲好啦,影響個經濟
如果我Status寄返os form之後仲係Please contact us,但係岩岩無啦啦打電話黎話有兩份dhl,即係點,屋企最衰冇人

應該係個status update做despatched 但update錯
叫dhl 今晚或聽日送過啦,
international件可以預約星期日送
老老豆豆

有咩好點解,依個係我身份
短答:關你撚事
長答:如果死都要話我係中國人做咩拎英國護照其實冇得講
因為佢assume咗香港人冇可能有英籍身份,而香港人正正就係有,根本雞同鴨講
歷史原因囉,唔通個大中華膠問香港人點解係中國人唔講普通話講粵語,點解香港人係中國人用港幣唔用人民幣,點解香港人係中國人但用三腳插咩,根本assume香港人同中國人一樣就冇嘢好同佢講
好啦如果佢踩bno,噉就算bno唔係有居英權又點?點講佢都係我國籍我身份,我忠於自己身份之喎,我唔覺得有問題,原因亦係我冇renounce到,至於點解我唔renounce就關佢撚事啦

d 支那人最鍾意就係話人係中國人
佢衰就要人地一齊衰
係絕對唔識祝福唔識admire嘅

英國佬係兩年前表明唔會再爭取免簽
如果爭取到繼承權已經算數
有埋居留權我應該會返英國

講錯,應該係重新開始爭取

講真,我覺得去邊都好,始終都唔會夠香港好住,可能我條件好少少,我覺得住香港好舒服,揸埋bno出國都唔會比人當支那人真係冇得輸。

係差在未學好英文

去過英國既我比較鐘意個度既生活
反而係香港生活我完全覺得唔舒服

旅行同長住差好遠咖喎
寄本舊既特衰正本
仲洗唔洗印本新
寄本舊既特衰正本
仲洗唔洗印本新

咩為舊 咩叫新?
過期特衰寄黎推高郵費?
寄未過期特衰正本 or彩色copy

講錯,應該係重新開始爭取

講真,我覺得去邊都好,始終都唔會夠香港好住,可能我條件好少少,我覺得住香港好舒服,揸埋bno出國都唔會比人當支那人真係冇得輸。

係差在未學好英文

旅行同長住差好遠咖喎

英國旅行先唔好住囉

旅行同長住差好遠咖喎

英國旅行先唔好住囉

英國旅行要有錢先好住

旅行同長住差好遠咖喎

英國旅行先唔好住囉

英國旅行要有錢先好住

係英國住左兩個月 唔係大城大市 拎緊最低工資
我覺得好舒服wor 係冇車難搞d

英國旅行先唔好住囉

英國旅行要有錢先好住

係英國住左兩個月 唔係大城大市 拎緊最低工資
我覺得好舒服wor 係冇車難搞d

巴打你返唐人餐館定其他
11月
22號寄冇副簽
25號PDO簽收左
28號轉being processed
29號通知要副簽
12月
3號寄OS From(唔合格既副簽人)加出世紙再寫信申請豁免權豁免需要合資格副簽者
5號PDO簽收左
6號轉Please contact us
之後一直冇轉過Status
17號毫冇預警之下收到新舊bno,連DHL既sms都冇send俾我
感謝各位既幫助
11月
22號寄冇副簽
25號PDO簽收左
29號通知要副簽
12月
3號寄OS From(唔合格既副簽人)加出世紙再寫信申請豁免權豁免需要合資格副簽者
5號PDO簽收左
17號毫冇預警之下收到新舊bno,連DHL既sms都冇send俾我
感謝各位既幫助

恭喜曬
11月
22號寄冇副簽
25號PDO簽收左
29號通知要副簽
12月
5號PDO簽收左
感謝各位既幫助

恭喜曬

寄本舊既特衰正本
仲洗唔洗印本新

咩為舊 咩叫新?
過期特衰寄黎推高郵費?

24. 可唔可以寄本正本特衰比佢 (過期/未過期)
可以

我換左新既話舊個本剪角寄係咪唔得?
寄本舊既特衰正本
仲洗唔洗印本新

咩為舊 咩叫新?
過期特衰寄黎推高郵費?

24. 可唔可以寄本正本特衰比佢 (過期/未過期)
可以

我換左新既話舊個本剪角寄係咪唔得?

咁佢有叫你寄舊嘅已註銷嘅 passport 咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞