『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

英國旅行要有錢先好住

係英國住左兩個月 唔係大城大市 拎緊最低工資
我覺得好舒服wor 係冇車難搞d

巴打你返唐人餐館定其他

西餐廳 全部鬼佬冇華人

英國旅行先唔好住囉

英國旅行要有錢先好住

請問你去到個邊係返咩工?
係咪working holiday?
寄本舊既特衰正本
仲洗唔洗印本新

咩為舊 咩叫新?
過期特衰寄黎推高郵費?
寄未過期特衰正本 or彩色copy

24. 可唔可以寄本正本特衰比佢 (過期/未過期)
可以

我換左新既話舊個本剪角寄係咪唔得?

影本新嘅,或者寄本新嘅比佢

巴打你返唐人餐館定其他

西餐廳 全部鬼佬冇華人

巴打
最睇唔起啲返華人企業嘅人
唔知自己仲可唔可以申請

我老豆89年落黎香港,97已經係永久居民,我就93年出世

佢同我都未拎過bno,咁其實我有冇呢個資格申請?定係一定要其中一方有拎過先可以咁做?
唔知自己仲可唔可以申請

佢同我都未拎過bno,咁其實我有冇呢個資格申請?定係一定要其中一方有拎過先可以咁做?

已經可以走先
bno要申請過先可以續領
有冇咩方法chk到自己有冇申請bno 啊媽話有老豆又唔肯定 又冇左條屍
唔知自己仲可唔可以申請

已經可以走先
bno要申請過先可以續領

睇黎要將呢個問題放一行
11月
22號寄冇副簽
25號PDO簽收左
28號轉being processed
29號通知要副簽
12月
3號寄OS From(唔合格既副簽人)加出世紙再寫信申請豁免權豁免需要合資格副簽者
5號PDO簽收左
6號轉Please contact us
之後一直冇轉過Status
17號毫冇預警之下收到新舊bno,連DHL既sms都冇send俾我
感謝各位既幫助

恭喜曬

有冇咩方法chk到自己有冇申請bno 啊媽話有老豆又唔肯定 又冇左條屍

1.俾錢申請就知有冇
2.參考第一頁google doc入面個睇身份證大法

所有有可能幫到你嘅資料已經喺晒 doc 入面
唔該哂上面兩位巴打解答 打算準備哂所有資料擲上去搏下

1.俾錢申請就知有冇

紅字唔一定

1.俾錢申請就知有冇

紅字唔一定

無證據證明自己身份係蝕底啲,HMPO話無都吹佢唔漲,依家學多樣嘢,所有證件留返幾個SOFT COPY

英國旅行要有錢先好住

請問你去到個邊係返咩工?
係咪working holiday?

係working holiday
返咩上面講左

巴打你返唐人餐館定其他

西餐廳 全部鬼佬冇華人

巴打

原本有間大陸人開既日本餐廳請左 但待遇太西同睇唔起香港人 所以果斷唔返
之後呢間西餐請左我 入面一個華人都冇 唯一asian就係我同個泰婆 同埋一大堆唔同種族既人
入面既人全部都好好 唔介意我成日辭不達意 聽唔明 或者成日一句要cut開幾段講
依家做左唔夠一個月 英文大有進步 起碼去到完全溝通到 仲比人話以為我本身係British
想問下我係香港寄同英國寄有冇分別?因為係英國讀緊書 想順便搞埋 程序上會唔會有分別?
見第一頁得香港申請/英國境外 (可能睇漏 )
唔該晒

巴打你返唐人餐館定其他

西餐廳 全部鬼佬冇華人

巴打

原本有間大陸人開既日本餐廳請左 但待遇太西同睇唔起香港人 所以果斷唔返
之後呢間西餐請左我 入面一個華人都冇 唯一asian就係我同個泰婆 同埋一大堆唔同種族既人
入面既人全部都好好 唔介意我成日辭不達意 聽唔明 或者成日一句要cut開幾段講
依家做左唔夠一個月 英文大有進步 起碼去到完全溝通到 仲比人話以為我本身係British

咁你本身唔係 British 咩?
我地唔應再當自己係華人
我地一係Asian 一係Cantonese
但講到尾都係Hongkonger
想問下我係香港寄同英國寄有冇分別?因為係英國讀緊書 想順便搞埋 程序上會唔會有分別?
見第一頁得香港申請/英國境外 (可能睇漏 )
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議
留名分享

11月頭申請網上填form 要副簽但冇搵人簽博下, 之後一星期收到話要補番副簽但係出左差但冇check email, 兩個星期前A Lui 打比我用廣東話要我補番副簽,相同交埋廁板正本比佢, 同叫我17/12前補交唔係當申請失敗。6/12 用DHL 寄去,7號收到。之後12/12 上網check status 話 "Please contact us" 驚有咩要再補 send email 比佢地問下,即日回覆話application 嚮8號完成叫我等7-8日收新passport. 今日終於收到

利申:過左期廿年, 黑皮BNO bb相 同小學相

各位等緊既巴打加油

補返第一次寄去文件係交左Declaration, 舊果本黑皮BNO, 身份證彩色副本, 廁板彩色副本, 地址證明, 同兩張相

我都係A Lui幫我處理,做野好上心,試過email佢,send左之後只係22min即刻應返我,超快
我地唔應再當自己係華人

點解唔係華人?
就算 American 都可以係華人
我地唔應再當自己係華人

點解唔係華人?

因為你真係唔會同嗰啲「華人」夾到
信我
如果你係香港都可以同啲大中華膠相處好開心,覺得中國強大自己好自豪嘅就當自己「華人」
否則你只係香港人,你永遠融入唔到
華人係宗教,你唔係同一個大中華思想你唔會係佢一份子
我地唔應再當自己係華人

點解唔係華人?

信我
如果你係香港都可以同啲大中華膠相處好開心,覺得中國強大自己好自豪嘅就當自己「華人」

毒撚表示: 你俾啲乜我都係唔會融入到
我地唔應再當自己係華人

點解唔係華人?

信我

同意 華人呢個身份本身定義有問題
以香港為例

血統上冇可能有華夏血統呢樣嘢
比盡你用漢人嚟計
香港人都係粵人佔多數

文化上華夏只係香港文化之一
香港以南粵文化爲主 英國文化爲附
華夏文化就只有一定比例

語文上嚟計
華語即係指我地北方嘅標準漢語
文字上我地雖然都係用漢字
但係我地係用傳統漢字以及粵字
英文亦係香港語文一大部分
日韓越南亦有用漢字

生活習慣呢樣我相信呢幾年大家都有經歷過

我地可以
廣泛定義上稱Asian
語言上稱Cantonese
身份認同上稱Hongkonger
國籍上稱British

同Chinese, 華人係冇任何關係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞