『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

越南的話好似可以落地簽?
一個唔覺意當係英國護照直頭免簽

正正係申請左落地簽
搏免簽呢啲野無謂啦

申請落地都分兩個費用,一個係手續費,一個係簽證費

簽證費係去到比,咁你去到佢認錯咪鏗返

你又有你嘅道理
不過落左地係去做左 visa 先,我諗申請左佢都唔會唔做你生意啦
其實中國所有類別嘅護照都用到澳洲smart gate 當時特區護照之所以可以用smart gate全因為特區護照係中國護照

BNO 用唔用到?

no, bc先得

低能
全世界得返啲第三世界國家先用唔到澳洲smartgate

基本上澳洲係想全部入境都畀晒機做,認唔到先人手
去過澳洲就見到佢啲機擺到成間房都係,先得兩個人手counter
其實英國啲殖民地仲有冇好似香港啲bno咁冇英國公民權

有,
British overseas citizen (BOC)
British overseas territories Citizen (BOTC)
British Subject
都係咁

正正係申請左落地簽
搏免簽呢啲野無謂啦

你又有你嘅道理[img]assets/faces/lomoji/26.png[/img]
不過落左地係去做左 visa 先,我諗申請左佢都唔會唔做你生意啦

咁就睇你有冇時間喇,冇乜人咪試一次先囉
FYI
澳洲個smartgate你入支港passport就知瀨嘢,因為佢個電碼係CHN所以部機default用殘體UI(冇親身用過,我偷睇前面個香港人用)
而我用BNO當然出英文啦

姐係佢部機唔會show埋入境洗唔洗visa果啲?

先進到好似澳洲個d都未必會

因為唔同護照個code都可以係一樣

香港澳門中國已經係最佳例子,三本都係CHN,但香港可以電子簽Eta同過電子閘,澳門就要經旅行社攞Eta要過人手關,支那個本就直頭要貼簽證當然都係人手關

聽過有地勤講,做check in 過廁所板護照資料落部機果陣
國籍一欄都會認左做支那人,要人手改做HKG

呢個真,相反,check in 過bno果陣係出GBR, 要人手改做GBN

越南的話好似可以落地簽?
一個唔覺意當係英國護照直頭免簽

正正係申請左落地簽
搏免簽呢啲野無謂啦

如果你由河內,胡志明入就唔洗諗!
反而由雲南入就好大機會唔洗簽證

正正係申請左落地簽
搏免簽呢啲野無謂啦

如果你由河內,胡志明入就唔洗諗!
反而由雲南入就好大機會唔洗簽證

點解嘅

聽日又拎BNO飛

聽日又拎BNO飛

Hi Mr. Tang

先進到好似澳洲個d都未必會

因為唔同護照個code都可以係一樣

香港澳門中國已經係最佳例子,三本都係CHN,但香港可以電子簽Eta同過電子閘,澳門就要經旅行社攞Eta要過人手關,支那個本就直頭要貼簽證當然都係人手關

聽過有地勤講,做check in 過廁所板護照資料落部機果陣
國籍一欄都會認左做支那人,要人手改做HKG

呢個真,相反,check in 過bno果陣係出GBR, 要人手改做GBN

但係本bno真係寫個code係 GBR

聽日又拎BNO飛

Hi Mr. Tang

朝早自爆
大家都係英國殖民地

直布羅陀同香港就完全唔同
柒左唔好推
柒左唔好推

做咩搭china air
柒左唔好推

我想講今日嘅chinaairlines已經好過cx

1,唔會d gate無雷公咁遠
2,一定有餐,而唔係國泰個d 麵包/三文治/熱狗
3,部分位闊d
4,有承擔(10月打風&復興航空事件)
5,安全 - 雖然10幾二十年前出過事,不過過左10年我覺得個記錄可以update返。相反cx多左故障

我老母泰國人黎 細個已經幫我攞左泰籍
不過用左唔同名 用左個泰文名個姓就一樣
姐係我香港身份證同護照都係Chan siu Ming
但係泰國既身份證 護照係叫 Chan God
咁其實我姐係有兩個身分
其他國家會唔會知係同一個人
eg 大陸bam左我回鄉卡返大陸 但係用泰國護照會唔會可以申請到簽證可以入到?
柒左唔好推

想問下用bno嘅話
訂機票、同埋申請亞洲萬里通簽發國家應該揀咩?
柒左唔好推

我想講今日嘅chinaairlines已經好過cx

1,唔會d gate無雷公咁遠
2,一定有餐,而唔係國泰個d 麵包/三文治/熱狗
3,部分位闊d
4,有承擔(10月打風&復興航空事件)
5,安全 - 雖然10幾二十年前出過事,不過過左10年我覺得個記錄可以update返。相反cx多左故障

因航仲有咩優勢,飛雞多?

咁其實我姐係有兩個身分
eg 大陸bam左我回鄉卡返大陸 但係用泰國護照會唔會可以申請到簽證可以入到?

得,God

咁其實我姐係有兩個身分

係,有兩個身分
犀利
如果你拎埋BNO,又或者你Daddy係BC,你可以有3本護照添

咁其實我姐係有兩個身分

係,有兩個身分
犀利
如果你拎埋BNO,又或者你Daddy係BC,你可以有3本護照添

但泰國比唔比雙重國籍先?
我想問可唔可以2本唔同既BNO申請同一個郵包寄?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞