『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
文革時期澳門一樣有班左仔發癲
唔同香港, 葡國總督跪低左
自此之後澳門事實上已經「回歸」
葡國佬除左搵錢就乜撚都唔理

其實當年中共有無反對過...

點解英國諗住BDTC可以世襲又屌,Passport封面加Hong Kong字眼又屌。葡萄牙直程發本有居留權嘅passport又得?

當年就係支共反對
所以先喺英支聯合聲明度寫明香港人唔會有居英權

平權呢樣野
睇英國佬有冇心架姐
當年bna 2002 之前所有boc 如果成功申請到tier 1/2 working visa
英國政府係會直接出ILR 畀佢哋
後來因為bna 2002 直接畀咗bc 嗰啲人
先取消咗呢個安排

咁攞返呢個例子
英國都可以照辦煮碗
如果有bno 申請tier 1/2 or tier 4 visa(呢個太進取 )
而又成功
就可以考慮直出ILR
咁咪可以變相平權
不過睇在而家英國反移民反得咁勁
成事機會應該好細

其實想問有無反對葡萄牙派護照

因為葡國喺1982 年已經自行落閘
同埋可能澳門對支共唔重要
所以冇反對

就係因為支共喺澳門成功咗
佢哋先夠僵喺香港搞六七暴動

真心唔知

細個記憶只係知澳門好黑暗好多黑社會/黑警
點解咁多人鍾意加入軍隊嘅?

人一世物一世

係光榮的概念嗎?
嗯,d軍隊好型,真心覺得靚

我單純覺得從軍可以令一個男仔成長變成男人
而且自己UNDERGRAD果科係吹水科根本好難搵到好工
既然有機會咪試下囉

哦~想變成男人咁單純咋下嘛

黎黎黎,過黎哥哥度,哥哥幫你證明你係男人

ME IS絲打

都可以,都可以
上禮拜四寄speedpost
到而家仲係咁:
該郵件已於 2016年12月9日 離開香港前往目的地。

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張
人地 weekend 唔使放假咩
到而家仲係咁:

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張

我用speedpost好快就到
到而家仲係咁:

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張

我星期6寄星期1到
speedpost 星期6 日照常工作
有個鬼佬係英國領事館網頁串爆話香港人有中國香港公民權,唔應該再攞英國公民權,仲有一條五毛,語無倫次,答非所問,我叫佢不如用英文,等領事館職員明白,串返佢轉頭

https://www.facebook.com/UKandHongKong/videos/vb.153101271399976/1254945701215522/?type=2&theater&notif_t=video_reply&notif_id=1481387478546280

report -> this is a fake account -> review
到而家仲係咁:

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張

我星期6寄星期1到

睇 royal mail 嘅 tracking 啦
星期五寄ems
都知隔左個weekend需時耐d

繼續等
到而家仲係咁:

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張

我星期6寄星期1到

一樣

Date and Time 8/12/2016 at 20:50
Location Delivery Agent - HONG KONG - PTT+
Tracking event Despatched to the UK i

Date and Time 8/12/2016 at 20:02
LocationDelivery Agent - HONG KONG - PTT+
Tracking event Prepared for despatch to the UK
好耐冇執筆作文喇
好彩一直都有用開英文未至於執筆忘字
有個鬼佬係英國領事館網頁串爆話香港人有中國香港公民權,唔應該再攞英國公民權,仲有一條五毛,語無倫次,答非所問,我叫佢不如用英文,等領事館職員明白,串返佢轉頭

https://www.facebook.com/UKandHongKong/videos/vb.153101271399976/1254945701215522/?type=2&theater&notif_t=video_reply&notif_id=1481387478546280

report -> this is a fake account -> review

星期五寄ems

繼續等

用DHL麻
星期五寄ems

繼續等[img]assets/faces/lomoji/25.png[/img]

用DHL麻

唔需要啦,日本ems全球數一數二快。去到英國都係睇英國海關
到而家仲係咁:

會唔會寄失咗

比個number黎睇?

上星期五寄今日就咁緊張

我星期6寄星期1到

一樣

Date and Time 8/12/2016 at 20:50
Location Delivery Agent - HONG KONG - PTT+
Tracking event Despatched to the UK i

Date and Time 8/12/2016 at 20:02
LocationDelivery Agent - HONG KONG - PTT+
Tracking event Prepared for despatch to the UK

我果陣寄都好似寄左三日,聽日/後日都未到再算啦
星期五寄ems

繼續等[img]assets/faces/lomoji/25.png[/img]

用DHL麻

唔需要啦,日本ems全球數一數二快。去到英國都係睇英國海關

日本DHL好貴 又難寄
所以都係ems算
屋企人的新bno黎左嘞,打開發現封底都幾多痕,唔知係咪貼得唔好呢。

另外機讀個頁紙都幾薄,你地讀得多嗰頁會唔會巢啊?
屋企人的新bno黎左嘞,打開發現封底都幾多痕,唔知係咪貼得唔好呢。

我摺咗一下

我摺咗一下

所以我咪話舊果本果頁厚度岩岩好

一樣

我果陣寄都好似寄左三日,聽日/後日都未到再算啦

我11月29寄
12月4先being process
唔洗擔心
有嘢一問...如果有香港護照既話洗唔洗申請個陣俾HMO個到睇
同埋會唔會煩d
利申幫人問,佢本bno過左期十幾年,近年想去旅行話續bno煩又貴 差d想打佢

睇下google doc洗唔洗死
有嘢一問...如果有香港護照既話洗唔洗申請個陣俾HMO個到睇
同埋會唔會煩d
利申幫人問,佢本bno過左期十幾年,近年想去旅行話續bno煩又貴 差d想打佢

睇下google doc洗唔洗死

你叫佢自己上黎睇啦
今曰寄,搵唔到人副簽,其他資料齊哂,希望順順利利,過年去泰國希望唔駛再拎本肉撚酸野出來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞