『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
我地唔應再當自己係華人
我地一係Asian 一係Cantonese
但講到尾都係Hongkonger

點解唔係華人?
就算 American 都可以係華人

因為你真係唔會同嗰啲「華人」夾到
信我
如果你係香港都可以同啲大中華膠相處好開心,覺得中國強大自己好自豪嘅就當自己「華人」
否則你只係香港人,你永遠融入唔到
華人係宗教,你唔係同一個大中華思想你唔會係佢一份子

同意 華人呢個身份本身定義有問題
以香港為例

血統上冇可能有華夏血統呢樣嘢
比盡你用漢人嚟計
香港人都係粵人佔多數

文化上華夏只係香港文化之一
香港以南粵文化爲主 英國文化爲附
華夏文化就只有一定比例

語文上嚟計
華語即係指我地北方嘅標準漢語
文字上我地雖然都係用漢字
但係我地係用傳統漢字以及粵字
英文亦係香港語文一大部分
日韓越南亦有用漢字

生活習慣呢樣我相信呢幾年大家都有經歷過

我地可以
廣泛定義上稱Asian
語言上稱Cantonese
身份認同上稱Hongkonger
國籍上稱British

同Chinese, 華人係冇任何關係

填英國政府Form 成日都有格係填種族,佢地唔知要做咩分析
我次次都係揀 Asian others: Hong Konger
填英國政府Form 成日都有格係填種族,佢地唔知要做咩分析
我次次都係揀 Asian others: Hong Konger

台灣人都有咁做
佢地係填Taiwanese
拍曬Video宣傳得好勁

巴打
最睇唔起啲返華人企業嘅人

原本有間大陸人開既日本餐廳請左 但待遇太西同睇唔起香港人 所以果斷唔返
之後呢間西餐請左我 入面一個華人都冇 唯一asian就係我同個泰婆 同埋一大堆唔同種族既人
入面既人全部都好好 唔介意我成日辭不達意 聽唔明 或者成日一句要cut開幾段講
依家做左唔夠一個月 英文大有進步 起碼去到完全溝通到 仲比人話以為我本身係British

咁你本身唔係 British 咩?

Bno 雖然都係British一種
I mean係比人以為我係英國土生土長

巴打

原本有間大陸人開既日本餐廳請左 但待遇太西同睇唔起香港人 所以果斷唔返
之後呢間西餐請左我 入面一個華人都冇 唯一asian就係我同個泰婆 同埋一大堆唔同種族既人
入面既人全部都好好 唔介意我成日辭不達意 聽唔明 或者成日一句要cut開幾段講
依家做左唔夠一個月 英文大有進步 起碼去到完全溝通到 仲比人話以為我本身係British

British Born Hongkonger
British Hongkonger

巴打

Hongkonger Born British

我同我所有同事不斷強調 hong kong is not china
都幾成功

我同我所有同事不斷強調 hong kong is not china
都幾成功

好波

Hong Kong is not Chi-na

都幾成功

好波

其實啲英國佬點睇我地啲海外護照持有者

會唔會覺得我地次一等好似我地唔會當啲蝗係香港人咁呢

邊個黎
老老豆豆
如果俾人問你點解拎bno,尤其是啲大中華膠,你地會點答

我住日本
有咩事上黎點睇都係英國領事館有用過中國領事館
想問下我係香港寄同英國寄有冇分別?因為係英國讀緊書 想順便搞埋 程序上會唔會有分別?
見第一頁得香港申請/英國境外 (可能睇漏 )
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議

sorry我蠢 即係我當自己係香港咁申請就OK? 只不過照係英國寄
咁回郵地址用返英國有冇問題?定都係SD返香港穏陣啲
Thanks

邊個黎

第一任港督 義律都唔識

97年出世

邊個黎

第一任港督 義律都唔識

97年出世

邊個黎

第一任港督 義律都唔識

97年出世

if only 中小學會救香港歷史

邊個黎

第一任港督 義律都唔識

97年出世

if only 中小學會香港歷史
想問下我係香港寄同英國寄有冇分別?因為係英國讀緊書 想順便搞埋 程序上會唔會有分別?
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議

sorry我蠢 即係我當自己係香港咁申請就OK? 只不過照係英國寄
Thanks

你喺邊度申請就會寄返去邊度
本土同 overseas 申請價錢都唔同

講清楚啲唔建議本土申請嘅只限於要副簽嘅 case
同埋本土申請/續期仲要寄埋 HKID 正本

邊個黎

第一任港督 義律都唔識

97年出世

if only 中小學會香港歷史

而家中共致力「去殖民地化」,又再每日150個人口清洗,再加普教中,「香港人」呢個種族認同都動搖緊既時候,仲邊會敢期望教返香港本土史
我都係自己買左本香港簡史補充返母國歷史知識,慚愧既係仲未睇哂

都幾成功

好波

但係今日有個客 細路黎
一開波同我講日文 我話i come from hong kong so i speak cantonese
教左佢講簡單廣東話 之後佢係咁問我chi-na既野
有d唔開心 但忙起上黎無謂同個客嘈
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議

Thanks

我要副簽 可唔可以講埋點解要副簽嘅CASE唔建議本土申請,定第一頁有埋講 我去睇多次先
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議

Thanks

我要副簽 可唔可以講埋點解要副簽嘅CASE唔建議本土申請,定第一頁有埋講 我去睇多次先
唔該晒

本土冇分別
本土申請唔建議

Thanks

我入左去睇 好似冇UK apply BNO個options,所以我打算照跟香港apply procedure。
本土申請佢冇得揀申請BNO,佢assume左我係申請BC,個fee都唔同BNO的。
我當香港咁申請 但地址我照填英國地址,希望過到骨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞