『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

佢 close 咗 file 未必會重開喎
HMPO 有冇申訴機制?

希望有掛

大家有冇有力d嘅理據建議比我啊?

證據依啲嘢你自己先會有

都唔係咖,你比我份野好有用
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/262213/chapter51.pdf
可以證明BNO係真係冇registration certificate的

hmpo d 人我睇怕都係求求其,完全唔知bno係點登記的,又唔知其實homeoffice冇資料

老老實實,之前有 email 見過 HMPO 係有 BNO team 嘅,如果係俾佢哋搞嘅我就唔信佢哋會唔知

希望有掛

你幾時出過埠?

98,2000

我冇追 post, home office 是咪直頭話連你嘅 BDTC 身份都冇紀錄?
97前有冇去過旅行?

你試吓去入境處 request 一份資料, 講你之前所有支那護照係邊年簽發
(可能要取巧 D, 用私隱例去 request 一份載有你以前所有支那護照個人私隱嘅文件, 前線未做過呢個 case 就會嚇到賴屎, 打電話比你問你想要乜, 識人咁樣 request 返份黑警死都唔肯比市民嘅良民證)

如果你第一本支那護照係旅行之後, 你應該直頭投訴 home office
因為到時你就有份文件, 證明你冇可能用支那護照去到嗰次旅行, hea 覆就直頭 ombudsman (英國嗰個)

當然成件事個邏輯係唔嚴緊, 因為你證明唔到你真係去過旅行, 所以應該冇乜可能因為咁樣而就咁簽 bno 比你, 但至少可以質疑佢地冇搵哂應該搵嘅 database

sorry for 1999

依樣亦都係我提過要搵證據證明嘅
最低限度都有相啦
機票票尾/旅行社收據嗰啲我估都唔會有架啦

希望有掛

你幾時出過埠?

98,2000

我冇追 post, home office 是咪直頭話連你嘅 BDTC 身份都冇紀錄?
97前有冇去過旅行?

你試吓去入境處 request 一份資料, 講你之前所有支那護照係邊年簽發
(可能要取巧 D, 用私隱例去 request 一份載有你以前所有支那護照個人私隱嘅文件, 前線未做過呢個 case 就會嚇到賴屎, 打電話比你問你想要乜, 識人咁樣 request 返份黑警死都唔肯比市民嘅良民證)

如果你第一本支那護照係旅行之後, 你應該直頭投訴 home office
因為到時你就有份文件, 證明你冇可能用支那護照去到嗰次旅行, hea 覆就直頭 ombudsman (英國嗰個)

當然成件事個邏輯係唔嚴緊, 因為你證明唔到你真係去過旅行, 所以應該冇乜可能因為咁樣而就咁簽 bno 比你, 但至少可以質疑佢地冇搵哂應該搵嘅 database

重點係我證明唔到我冇其他護照去旅行,even我可以證明到我98去過泰國。
所以我嘗試幾方面講,例如身分證個first issuance之類

希望有掛

證據依啲嘢你自己先會有

都唔係咖,你比我份野好有用
https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/262213/chapter51.pdf
可以證明BNO係真係冇registration certificate的

hmpo d 人我睇怕都係求求其,完全唔知bno係點登記的,又唔知其實homeoffice冇資料

老老實實,之前有 email 見過 HMPO 係有 BNO team 嘅,如果係俾佢哋搞嘅我就唔信佢哋會唔知

講緊登記BNO喎,唔係renew BNO,BNO都停止接受登記20年啦,唔知真係唔出奇
。。。況且,以前負責登記個班人,即係人民入境事務處,而家變左服務特區政府囉
https://www.gov.uk/government/organisations/hm-passport-office/about/complaints-procedure

如果review兩次都唔work,step 3 係要叫國會議員轉介投訴
旅遊簽大法:

基本上你可以用BNO visa 去英國半年,打黑工
完左半年就用香港特區去英國半年
再用返bno , 輪住簽visa

咁就可以係英國生活
旅遊簽大法:

咁就可以係英國生活

為乜?
浪費光陰又冇得拎居留權
又要飛嚟飛去
https://www.gov.uk/government/organisations/hm-passport-office/about/complaints-procedure

如果review兩次都唔work,step 3 係要叫國會議員轉介投訴

巴打為本bno可以去到幾盡
旅遊簽大法:

咁就可以係英國生活

為乜?
浪費光陰又冇得拎居留權
又要飛嚟飛去

旅遊簽大法:

咁就可以係英國生活

為乜?
浪費光陰又冇得拎居留權
又要飛嚟飛去

你覺得人地唔會知你兩本護照輪住用?

巴打為本bno可以去到幾盡

我係爭取屬於自己嘅野
佢話我係BDTC嘛,即係有我BDTC嘅資料啦,即係有issue過BDTC passport比我啦
我就算當年真係issue左BDTC比我,都要佢提出證明例如BDTC護照號碼囉

HMPO都唔係第一次錯啦,佢reject錯過人地啦,甚至印錯人地個名都有試過。
佢就咁temple樣嘅回覆,我點知佢係咪求其到咩都冇睇就出信咖
旅遊簽大法:

咁就可以係英國生活

咁慘,香港又唔係差到你要去人地度唔見得光咁生活呢姐下嘛?

和平紀念碑前搖動好戰者嘅旗幟簡直係侮辱。
Send 左信了,唔知hmpo要搞幾耐呢

換轉喺其他國家搞埋啲咁嘅嘢一早俾人打柒

希望有掛

你幾時出過埠?

98,2000

97前有冇去過旅行?

重點係我證明唔到我冇其他護照去旅行,even我可以證明到我98去過泰國。
所以我嘗試幾方面講,例如身分證個first issuance之類

一早已經討論過冇用啦
何況你咁樣佢咪最多同你 check 嗰年嘅 BNO registration record 咪一定搵唔到你嘅資料囉
廁板拎得了
睇怕年底真係要用廁所板去旅行
廁板拎得了

廁板拎得了

又要揸多十年

換轉喺其他國家搞埋啲咁嘅嘢一早俾人打柒

香港最包容啦
幾十年前偷渡客都可以fing自己國旗
點止,1980年前,偷渡客可以直接申請香港身份證添
廁板拎得了

又要揸多十年

揸廁所板呢樣野,我本廁所板有排都未過期,我都唔再用啦
最緊要巴打可以 solve 到件事拎得翻 bno
利申遲啲去越南都係用 BNO 申請簽證

又要揸多十年[img]assets/faces/lomoji/23.png[/img]

越南的話好似可以落地簽?
一個唔覺意當係英國護照直頭免簽
廁板拎得了

又要揸多十年

我本特衰2014先拎仲要係48頁....但已經唔會再用....以為一直都會用BNO...直到永遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞