『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

佢仲話attach份新form俾我,但我搵黎搵去都無attachment,查進度嗰邊無轉rejection

等明日香巴打俾條 link 你啦
HMPO 唔會因為唔接受第一份副簽直接 reject 嘅,搵定人簽啦

我有留低之前申請既pdf,可以用得既話就唔駛麻煩明日香巴打了
已經搵緊了

https://www.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/462278/OS_Form_010.pdf
竟然要由頭填過
感謝你

我15號 being processed
到而家都仲係being processed....

巴打留意下呢幾日會唔會收到SMS

我諗左好耐係咪我住日本會麻煩d

關咩事 旅遊旺季就要等耐啲架啦

收到領事回覆

有冇下一步計劃?
爭取97前父母冇申請過BNO人士!

97前自己冇申請又想要返咁無賴,同蝗蟲有咩分別

收到領事回覆

有冇下一步計劃?

自私啲講句
不如爭取持有人子女繼承權仲實際啦
岩岩去郵局寄空郵掛號
歌份先80蚊 控到爛
岩岩去郵局寄空郵掛號
歌份先80蚊 抵到爛
岩岩去郵局寄空郵掛號
歌份先80蚊 控到爛

唔明
岩岩去郵局寄空郵掛號
歌份先80蚊 控到爛

唔明

我都叫明既...但佢打D字

歌份

收到領事回覆

有冇下一步計劃?

當年冇你咁大自己去申請
爭取完父母繼承再拎返個身份 我仲係唔係蝗蟲?

收到領事回覆

有冇下一步計劃?

當年冇你咁大自己去申請

我95年

收到領事回覆

有冇下一步計劃?

當年冇你咁大自己去申請

我95年

當年冇申請就怪自己父母咁愛國,當年BNO已經分批續領唔洗逼
岩岩去郵局寄空郵掛號
歌份先80蚊 控到爛

唔明

歌份

打錯字同唔清晰我意思係寄所需既文件去英國
兩份都係八十蚊 抵到爛
Sorry for1999

唔明

歌份

打錯字同唔清晰 我意思係寄所需既文件去英國
兩份都係八十蚊 抵到爛
Sorry for1999
幫推
咁多位巴絲,我睇過post好多都話成功續而唔駛副簽。你地係咪pdf上面都有副簽欄?

恕我白痴唔係好明我個情況係咪一定要副簽
我係十幾年前過期有舊bno響手,岩岩申請完張pdf上話要副簽,我係咪都可以試下留空寄去英國?

你可以試下就咁寄去
有巴打成功續到 亦有人被要求補副簽
我自己同你同一情況 宜家搵左人副簽 準備寄走

唔該晒咁多位解答!
今日已經寄出左,希望唔駛countersign都ok
咁多位巴絲,我睇過post好多都話成功續而唔駛副簽。你地係咪pdf上面都有副簽欄?

恕我白痴唔係好明我個情況係咪一定要副簽
我係十幾年前過期有舊bno響手,岩岩申請完張pdf上話要副簽,我係咪都可以試下留空寄去英國?

你可以試下就咁寄去
有巴打成功續到 亦有人被要求補副簽
我自己同你同一情況 宜家搵左人副簽 準備寄走

唔該晒咁多位解答!
今日已經寄出左,希望唔駛countersign都ok

我都係今日寄出左
佢話正路一個禮拜會到 但宜家撞正假期 叫我預多幾日囉
我12號寄speed post,昨晚收到DHL SMS ,28號會到
張fourm 有副簽果Part,我搵唔到人簽,照寄
女友今日收到新bno
6號掛號 13號到 20號dispatch 今日到
我做副簽 佢新個本靚勁多
女友今日收到新bno
6號掛號 13號到 20號dispatch 今日到
我做副簽 佢新個本靚勁多

老婆

收到領事回覆

有冇下一步計劃?

我唔係你講嗰種case

97前冇申請過就冇咖喇
有無巴打二月份去過印尼?

我將會去印尼

一月去?

早少少 25號去

不過我渣廁板去喎 ,個case 調查唔切
有無巴打住外國,send過份form返香港申請加過英文名個張certification?

我月中寄過去入境處,授權屋企人拎,今日佢地收到電話,入境處要求我要係當地公證處證明份form係我申請既,但係而家疊住聖誕最快都要1月先整到,搞得黎已經過左英國個六星期deadline

有無人可以話我知可以點做

你send左email去先,就話香港入境處嗰邊話處理需時,加上長假,有high volume of applications,會有delay,可能需要多30-40 working days。你問佢,個case最長可以延長幾耐?

你預佢都冇咁快回覆你,事關hmpo 嗰邊之前回覆我都係話experiencing high volume of enquiries。
有無巴打住外國,send過份form返香港申請加過英文名個張certification?

我月中寄過去入境處,授權屋企人拎,今日佢地收到電話,入境處要求我要係當地公證處證明份form係我申請既,但係而家疊住聖誕最快都要1月先整到,搞得黎已經過左英國個六星期deadline

有無人可以話我知可以點做

你send左email去先,就話香港入境處嗰邊話處理需時,加上長假,有high volume of applications,會有delay,可能需要多30-40 working days。你問佢,個case最長可以延長幾耐?

你預佢都冇咁快回覆你,事關hmpo 嗰邊之前回覆我都係話experiencing high volume of enquiries。

搞咩呀作故咩宜家
照實講有問題?
各位巴絲,有無睇過呢輯?

https://www.youtube.com/watch?v=Jp5gXFazvGg
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞