『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
又一件大種乞衣
生不入入境處

換身份證都要迫你入一次啦

?

要逐新,係咪比本舊佢

一黎應該係常識
二黎 application 有講
三黎 doc 有講

哈力馬龍 屌你老尾

舊嗰本冇用 掉得
application填晒佢
doc唔使睇
利伸我冇寄01版 寄特衰都renew到

一黎應該係常識
三黎 doc 有講

哈力馬龍 屌你老尾

舊嗰本冇用 掉得
doc唔使睇

唔係100% fail save囉
我就係冇左本舊,搞到而家乜都證明唔到

一黎應該係常識
三黎 doc 有講

哈力馬龍 屌你老尾

舊嗰本冇用 掉得
doc唔使睇

你...

舊嗰本冇用 掉得
doc唔使睇

你...

哈力馬龍 屌你老尾

舊嗰本冇用 掉得
doc唔使睇

個別例子

舊嗰本冇用 掉得
doc唔使睇

你...

咩喎⋯⋯

咁..係真咖嘛
今年年頭績左本BNO
已經用本BNO出入境左10次

最近先發現姓同名調轉左
我填表果陣肯定冇寫錯

其實應唔應該寄去 換番本 責任有誰屬呢?

犀利,年頭到而家已經用10次

姓同名調亂都冇大問題嘅 ,畢竟你自己都證實左10次

但最好send封email去HMPO要求跟進,category選complain,要求佢fix the detail on my passport and reimburse my expenses on photos and mailing.

係怕寄番去改 無左本BNO用成個月
不過遲早都要搞

有冇巴打有經驗改過資料

有人試過了,比個reference你,呢位巴打呢⋯⋯超慘,開頭比人以為冇bno,後來搵得返本野send過去,做左本野比佢...人地個名黎,搭配佢張相,簡直十足十007比左個新名+新mission咁

最後,由send email到收到hmpo回覆,再寄出,一個禮拜到,再多一個禮拜收到啱嘅passport

http://archive.hkgolden.com/view.aspx?message=5177051&page=1&highlight_id=0
寄左信去領事館,唔知幾時回覆呢⋯⋯
HMPO 又唔回email

犀利,年頭到而家已經用10次

姓同名調亂都冇大問題嘅 ,畢竟你自己都證實左10次

但最好send封email去HMPO要求跟進,category選complain,要求佢fix the detail on my passport and reimburse my expenses on photos and mailing.

不過遲早都要搞

有冇巴打有經驗改過資料

有人試過了,比個reference你,呢位巴打呢⋯⋯超慘,開頭比人以為冇bno,後來搵得返本野send過去,做左本野比佢...人地個名黎,搭配佢張相,簡直十足十007比左個新名+新mission咁

最後,由send email到收到hmpo回覆,再寄出,一個禮拜到,再多一個禮拜收到啱嘅passport

http://archive.hkgolden.com/view.aspx?message=5177051&page=1&highlight_id=0

咁甩轆?
依啲錯係要紀律處分個喎

不過遲早都要搞

有冇巴打有經驗改過資料

咁甩轆?
依啲錯係要紀律處分個喎

hmpo 本土都有錯,上過幾次當地政府

我係因為我自己個registration失蹤左,覺得應該係人為問題所以不斷search有關新聞紀錄
i mean 當地報紙
三年前續番bno 冇用過特衰
計計下 最後一代人97年拎Bno 出年都20歲
如果依幾年內無咩路數歸化去英國 例如當兵咁
唔計技術或者投資移民
基本上10年後 最後一代都30歲 到時更加唔會有平權機會 無理由英國大發慈悲養埋d香港老人
唔計技術或者投資移民
基本上10年後 最後一代都30歲 到時更加唔會有平權機會 無理由英國大發慈悲養埋d香港老人

英國如果真係要平權,第一得失國民,二得失政黨,三得失中國

除非呢,歐盟有新例規定成員國只能有一種國籍,而英國第二次公投決定留歐,咁就可以force到英國幫BNO轉BC

又或者,脫歐後加入歐盟身分嘅資格不准discriminate,apply在英國所有種類國籍,變左BNO都可以拎歐盟身份,咁都算平權
唔計技術或者投資移民

除非呢,歐盟有新例規定成員國只能有一種國籍,而英國第二次公投決定留歐,咁就可以force到英國幫BNO轉BC

又或者,脫歐後加入歐盟身分嘅資格不准discriminate,apply在英國所有種類國籍,變左BNO都可以拎歐盟身份,咁都算平權

仲諗緊英國入返歐盟
我買歐盟過唔到兩年
唔計技術或者投資移民

仲諗緊英國入返歐盟
我買歐盟過唔到兩年

唔會嘅,始終核心國依然團結
其實bno都幾型丫
人地睇完都唔知我地咩料
淨係知係大英帝國

反正有居留權都唔會移民,倒不如要返本有香港味既英國護照咪仲好

我唯一想要既只係可以繼續拎多啲免簽就夠
其實bno都幾型丫
人地睇完都唔知我地咩料
淨係知係大英帝國

反正有居留權都唔會移民,倒不如要返本有香港味既英國護照咪仲好

英國佬係兩年前表明唔會再爭取免簽
如果爭取到繼承權已經算數
有埋居留權我應該會返英國
其實bno都幾型丫
人地睇完都唔知我地咩料
淨係知係大英帝國

講錯,應該係重新開始爭取

講真,我覺得去邊都好,始終都唔會夠香港好住,可能我條件好少少,我覺得住香港好舒服,揸埋bno出國都唔會比人當支那人真係冇得輸。

係差在未學好英文
老老豆豆
如果俾人問你點解拎bno,尤其是啲大中華膠,你地會點答
老老豆豆
如果俾人問你點解拎bno,尤其是啲大中華膠,你地會點答

關你撚事
其實bno都幾型丫
人地睇完都唔知我地咩料
淨係知係大英帝國

講錯,應該係重新開始爭取

講真,我覺得去邊都好,始終都唔會夠香港好住,可能我條件好少少,我覺得住香港好舒服,揸埋bno出國都唔會比人當支那人真係冇得輸。

係差在未學好英文

去過英國既我比較鐘意個度既生活
反而係香港生活我完全覺得唔舒服
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞