『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike

補返第一次寄去文件係交左Declaration, 舊果本黑皮BNO, 身份證彩色副本, 廁板彩色副本, 地址證明, 同兩張相

想睇相

岩岩收返本舊BNO

[img]https://na.cx/i/40t60iP.jpg[img]

呢本都係bno
我老豆都揸呢本

封面寫HONG KONG嘅唔係,我講清楚先費事你搞錯。

其實BDTC有冇d係紅色封面成本BNO咁咖?

香港英國屬土公民同英國國民(海外)護照係90年6月開始簽發電腦可讀版本護照。當時TVB嘅報導引述人民入境事務處話英國開始跟隨歐共體更換護照格式,如果香港唔跟隨嘅話,印刷費用就會好貴。

補返第一次寄去文件係交左Declaration, 舊果本黑皮BNO, 身份證彩色副本, 廁板彩色副本, 地址證明, 同兩張相

想睇相

岩岩收返本舊BNO

[img]https://na.cx/i/40t60iP.jpg[img]

呢本都係bno
我老豆都揸呢本

香港英國屬土公民同英國國民(海外)護照係90年6月開始簽發電腦可讀版本護照。當時TVB嘅報導引述人民入境事務處話英國開始跟隨歐共體更換護照格式,如果香港唔跟隨嘅話,印刷費用就會好貴。

有HK係個面到

你有米咪得

咁唔洗自己有,公司有咪得囉
有時去開一個會都6程機啦
我身邊啲朋友,個個禮拜飛一個round trip, 一年我估班友座百幾程機

非常高級的職員,可以周圍開會...
然後你d朋友都係非常有米

巴打,你太年輕了
飛得多唔代表高級,仲要睇你座y class定j class

飛行經驗絕對可以開多個post嚟講

你有米咪得

咁唔洗自己有,公司有咪得囉
有時去開一個會都6程機啦
我身邊啲朋友,個個禮拜飛一個round trip, 一年我估班友座百幾程機

非常高級的職員,可以周圍開會...
然後你d朋友都係非常有米

巴打,你太年輕了
飛得多唔代表高級,仲要睇你座y class定j class

飛行經驗絕對可以開多個post嚟講

哦。。。

想睇相

岩岩收返本舊BNO

呢本都係bno
我老豆都揸呢本

如果我當年真係拎左呢本伏野嘅話咁真係無話可說...
琴日寄到
今日轉左being processed

留名分享

11月頭申請網上填form 要副簽但冇搵人簽博下, 之後一星期收到話要補番副簽但係出左差但冇check email, 兩個星期前A Lui 打比我用廣東話要我補番副簽,相同交埋廁板正本比佢, 同叫我17/12前補交唔係當申請失敗。6/12 用DHL 寄去,7號收到。之後12/12 上網check status 話 "Please contact us" 驚有咩要再補 send email 比佢地問下,即日回覆話application 嚮8號完成叫我等7-8日收新passport. 今日終於收到

利申:過左期廿年, 黑皮BNO bb相 同小學相

各位等緊既巴打加油

想問下巴打 HMPO有冇講點解佢要你交正本?
話說,近日我frd問我,BNO申請英國working holiday要批幾耐,因為佢仲有幾個月9就滿30歲 ,想趁蘇州過之前去

點知一睇佢本野...喂BC黎嘅 ,我話你買張今日嘅機票去到都可以即時搵工,兼夾過左30歲都冇問題
話說,近日我frd問我,BNO申請英國working holiday要批幾耐,因為佢仲有9個幾月就滿30歲 ,想趁蘇州過之前去

點知一睇佢本野...喂BC黎嘅 ,我話你買張今日嘅機票去到都可以即時搵工,兼夾過左30歲都冇問題

更正
話說,近日我frd問我,BNO申請英國working holiday要批幾耐,因為佢仲有9個幾月就滿30歲 ,想趁蘇州過之前去

更正

唔係嘛,自己係BC都唔知? 糊塗咗咁多年

更正

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

更正

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

點解會咁
琴日寄到
今日轉左being processed

留名分享

11月頭申請網上填form 要副簽但冇搵人簽博下, 之後一星期收到話要補番副簽但係出左差但冇check email, 兩個星期前A Lui 打比我用廣東話要我補番副簽,相同交埋廁板正本比佢, 同叫我17/12前補交唔係當申請失敗。6/12 用DHL 寄去,7號收到。之後12/12 上網check status 話 "Please contact us" 驚有咩要再補 send email 比佢地問下,即日回覆話application 嚮8號完成叫我等7-8日收新passport. 今日終於收到

利申:過左期廿年, 黑皮BNO bb相 同小學相

各位等緊既巴打加油

想問下巴打 HMPO有冇講點解佢要你交正本?

我加左個英文名落去所要要廁板正本

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇
尤其係因為父母關係取得嘅
知道之後睇返就會覺得自己好 on9

想睇相

岩岩收返本舊BNO

呢本都係bno
我老豆都揸呢本

98年呢本嘢一定過咗期,我唔信你check in 兩次過兩次關可以無人發現

98年呢本嘢一定過咗期,我唔信你check in 兩次過兩次關可以無人發現

會唔會出個陣本野個日期印錯1999/200x年之類?

不過我都係偏向覺得係入境處d人忘記同我register

印錯嘅機會係有,不過機會率明顯不大
兼且發生係你身上而又可以入境其他國家兩次
同摩西過紅海一樣,都算係奇蹟

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

笑撚左
最好D仔女埋怨佢地一世

印錯嘅機會係有,不過機會率明顯不大
兼且發生係你身上而又可以入境其他國家兩次
同摩西過紅海一樣,都算係奇蹟

咁其他國家又未必知道bdtc 97年之後冇效遮...
況且ether way都有野錯咖喇

一係出錯本bdtc,又成功去左旅行
一係出左BNO,但又漏左登記
一係乜都齊,係個examiner低能

個examiner叫做 Y Turner,唔係香港名

自己唔知真係唔出奇

笑撚左

垃圾

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

大住肚人地未必比上機喎,況且,如果BC係男方,個老婆都依然有可能被拒絕入境
最好D仔女埋怨佢地一世

我問佢地做乜果陣唔係英國生,以佢地屋企環境,根本係英國住一年半載不成問題,一個話屋企人反對(唔係嘛,三十幾歲人,自己決定唔到?),一個話兩夫婦要搵食行唔開,況且英籍都無用(生完之後180度轉軚)

佢啲仔女長大懂事,一定會問點解爸爸/媽媽有,佢無。

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

大住肚人地未必比上機喎,況且,如果BC係男方,個老婆都依然有可能被拒絕入境

大住肚要醫生證明適航先可以上機,但我指佢地有計劃生BB,就計劃埋佢嘅國籍。

老婆被拒絕入境機會好微,只要證明夫妻關係,英籍配偶申請居留或入境易好多。我係網上見過佢地會有居留卡上面印著FAMILY MEMBER - EU RESIDENCE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞