『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
最好D仔女埋怨佢地一世

我問佢地做乜果陣唔係英國生,以佢地屋企環境,根本係英國住一年半載不成問題,一個話屋企人反對(唔係嘛,三十幾歲人,自己決定唔到?),一個話兩夫婦要搵食行唔開,況且英籍都無用(生完之後180度轉軚)

佢啲仔女長大懂事,一定會問點解爸爸/媽媽有,佢無。

但呢個CASE對仔女係唔係已經冇咩可能因為父/母係BC而拎到BC?
最好D仔女埋怨佢地一世

我問佢地做乜果陣唔係英國生,以佢地屋企環境,根本係英國住一年半載不成問題,一個話屋企人反對(唔係嘛,三十幾歲人,自己決定唔到?),一個話兩夫婦要搵食行唔開,況且英籍都無用(生完之後180度轉軚)

擺明父母低能
最好D仔女埋怨佢地一世

但呢個CASE對仔女係唔係已經冇咩可能因為父/母係BC而拎到BC?

以我所知,唔可以。我朋友父母透過居英權計劃取得英國公民國籍,父母係申請人,獲得英籍就係(Other than by descent),申請人子女就係(by descent)。由於我朋友嘅配偶係中國籍香港人,BB又係香港出世,所以BB只有中國籍,英國HMPO應該會rejectBB英籍申請。除非BB父母雙方都係(by descent)並且已向入境處申報國籍變更,證明
BB出世沒有其他國籍,否則BB嘅中國籍十拿九穏,搣都搣唔甩。
最好D仔女埋怨佢地一世

以我所知,唔可以。我朋友父母透過居英權計劃取得英國公民國籍,父母係申請人,獲得英籍就係(Other than by descent),申請人子女就係(by descent)。由於我朋友嘅配偶係中國籍香港人,BB又係香港出世,所以BB只有中國籍,英國HMPO應該會rejectBB英籍申請。除非BB父母雙方都係(by descent)並且已向入境處申報國籍變更,證明
BB出世沒有其他國籍,否則BB嘅中國籍十拿九穏,搣都搣唔甩。

爸爸點解你係英國人我要做中国人

更正

唔係嘛,自己係BC都唔知? 糊塗咗咁多年

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

點解會咁

自己唔知真係唔出奇
尤其係因為父母關係取得嘅
知道之後睇返就會覺得自己好 on9

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

機會係留比有準備既人, 只能怪自己太ON 狗

可能佢個仔最後做咗蝗仔,好甘願做中國人呢

更正

唔係嘛,自己係BC都唔知? 糊塗咗咁多年

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

點解會咁

自己唔知真係唔出奇
尤其係因為父母關係取得嘅
知道之後睇返就會覺得自己好 on9

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

機會係留比有準備既人, 只能怪自己太ON 狗

呢樣嘢香港人真係唔夠大陸人醒目,投胎都識搵地方生等BB出世攞外國國籍。港豬呢,唉,餵埋都唔食。
比我係仔女一定嬲撚死
比我係仔女一定嬲撚死

比我地呢一輩更慘,出外只可以靠廁板
btw俾rip當選依個post又有排忙
比我係仔女一定嬲撚死

比我地呢一輩更慘,出外只可以靠廁板

父母係英國定居嘅點都易過廁板仔入籍嘛?
留名

689當道幾年,再加前幾年啲BNO總數都未必過廿萬人

感覺上港豬普遍都唔識驚
趁子女未成年搬過去用 Tier唔知幾 Visa 住返幾年 拎 ILR naturalize 得唔得
其實生之前仲有另一個方法
自己去英國住過兩年 (定係三年唔記得咗) 之後可以再 pass 多最後一代
最好D仔女埋怨佢地一世

咪好似我而家咁,都唔知個陣發生左乜事
靠唔到父母就靠自己

因為自己係最可靠

感覺上港豬普遍都唔識驚

港豬特性
唔燒到埋身點會知驚
「空歡喜一場」果種感覺真係無法用文字形容
「空歡喜一場」果種感覺真係無法用文字形容

用首歌來形容:

原來沒有
從來都沒有
教我緊張得心跳這麼久

感覺上港豬普遍都唔識驚

港豬特性
唔燒到埋身點會知驚

變燒豬果陣就驚到失禁囉

英國佬應該點都要做吓樣,俾果啲對BNO又無攞廁板嘅人居英權。廿年都無申請過廁板唔係易事。

感覺上港豬普遍都唔識驚

港豬特性
唔燒到埋身點會知驚

變燒豬果陣就驚到失禁囉

英國佬應該點都要做吓樣,俾果啲對BNO又無攞廁板嘅人居英權。廿年都無申請過廁板唔係易事。

咁咪俾人屌到仆街
你覺得英國佬會咁做?
好難講,英國佬由鴉片戰爭一路俾人屌到依家,居英權計劃又俾人屌到七彩。

歷史話我知,你越認為無可能嘅事,英國佬偏偏就會做,廿年足夠睇一個人對國家嘅忠誠。 若果英國佬真係咁做,我輸得心服口服。

咪比佢做呀...一定仲仆街過689
好難講,英國佬由鴉片戰爭一路俾人屌到依家,居英權計劃又俾人屌到七彩。

歷史話我知,你越認為無可能嘅事,英國佬偏偏就會做,廿年足夠睇一個人對國家嘅忠誠。 若果英國佬真係咁做,我輸得心服口服。

脫英同脫歐都已經係兩大例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞