『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
變左please contact us了
今晚要打電話去

建議你唔好提 CI/BDTC 同埋你唔知啲乜
btw 佢唔係應該會 email 你先咩
我覺得你睇定啲先好喎

綠色字唔係好明...?

我冇收到任何email喎...
不過變Please contact us都唔方好野
上次有位絲打轉左Please contact us之後兩日就收到rejection

唔會提 CI 啦,另外應該唔會係BDTC,因為印象中回歸後我本野都仲用得

冇必要就唔好提你唔知自己有冇 BNO

email 你就等下先啦
佢有嘢搵你一定會 send email (唔通真係預個個都係痴線佬不停 check status 咩)
就算你驚佢 reject 你,你打電話去可以點?
我覺得就睇定啲睇下佢想點先 reply

咁我又唔會提我唔知自己有冇嘅,因為都真係幾firm先入紙,我只會提我用佢去過泰國而毋須簽證

剛剛再睇,我屋企人轉左dispatched,而我就係contact us,即係好大機會我係rejected,否則如果係得嘅話應該係會等埋先出

我覺得個結果其實已經係出左,只不過係心急想知佢究竟想講咩姐

比你講中,我真係痴痴地,開頭個禮拜係當佢股票咁睇,就算呢兩個禮拜一日都睇3-4次

真係好似冇人搞咁耐
啲相應該唔關我老豆事嘅
佢唔知我啲野放喺邊
不過十幾張唔見哂
屌又要影過 難得輯相影得幾好睇

係都收埋其他野
Email 未收到,所以打左電話去
佢讀左封信出黎

內容同之前d人攞bdtc續bno個d一樣,大概係話bdtc 在1997年後已經過期並唔再係英籍,建議拎廁板護照等等

但問題黎嘞,我個本199幾年攞,應該唔係bdtc喎,電話裏面佢亦話冇紀錄我拎過bdtc

不過都係咁啦佢地唔係examiner,乜都唔知

而家等佢地再escalate
變左please contact us了
今晚要打電話去

建議你唔好提 CI/BDTC 同埋你唔知啲乜
btw 佢唔係應該會 email 你先咩
我覺得你睇定啲先好喎

綠色字唔係好明...?

我冇收到任何email喎...
不過變Please contact us都唔方好野
上次有位絲打轉左Please contact us之後兩日就收到rejection

唔會提 CI 啦,另外應該唔會係BDTC,因為印象中回歸後我本野都仲用得

冇必要就唔好提你唔知自己有冇 BNO

email 你就等下先啦
佢有嘢搵你一定會 send email (唔通真係預個個都係痴線佬不停 check status 咩)
就算你驚佢 reject 你,你打電話去可以點?
我覺得就睇定啲睇下佢想點先 reply

咁我又唔會提我唔知自己有冇嘅,因為都真係幾firm先入紙,我只會提我用佢去過泰國而毋須簽證

剛剛再睇,我屋企人轉左dispatched,而我就係contact us,即係好大機會我係rejected,否則如果係得嘅話應該係會等埋先出

我覺得個結果其實已經係出左,只不過係心急想知佢究竟想講咩姐

比你講中,我真係痴痴地,開頭個禮拜係當佢股票咁睇,就算呢兩個禮拜一日都睇3-4次

係我就唔會咁講
最多只會話印象中自己係有同拎過去旅行

不過到最後你自己拎唔到嘢證明自己係有依個身份呢,佢真係冇義務幫你查到底

點解唔咁講呢?
佢讀左封信出黎

內容同之前d人攞bdtc續bno個d一樣,大概係話bdtc 在1997年後已經過期並唔再係英籍,建議拎廁板護照等等

但問題黎嘞,我個本199幾年攞,應該唔係bdtc喎,電話裏面佢亦話冇紀錄我拎過bdtc

你個CASE好似好惡攪 不過希望在明天
我本BNO 過咗期十年 同埋改過名 係咪一定要副署

有冇睇過頭post

有冇睇過頭post

我想知有冇人個情況好似我咁啫

有冇睇過頭post

都係果句,你搏唔副簽風險自負,就算有幾多巴打得都係咁講
佢讀左封信出黎

巴打祝你好運
佢讀左封信出黎

巴打祝你好運

其實呢位巴打乜事搞咁耐

有冇睇過頭post

簽左包冇死
想講少少陸路入境美國既分享
個關員我係咩citizenship, 我答佢British national overseas(I唔知咁講啱唔啱), 佢問我多次,british what?? 我再講一次俾佢聽,叫埋佢睇吓本護照入面寫咩
之後佢問我唔知咩,聽唔到,跟住佢就睇到我個visa講,oh, u got a b1b2 visa, 之後就冇咩特別
佢讀左封信出黎

係咪果陣BB,個名納入係父母BNO裡面,而佢地無記錄?
有無可能有時間反轉屋企搵吓? 照道理證件唔會丟咗,最多都係擺埋一二邊,最好係問返父母以前啲護照、回鄕證、回港證、出世紙放係邊,通常啲過期證件都係一大袋收埋。
我阿媽果本下年9月到期
12月3 到達英國
12月5 到達HMPO, application being processed
12月8 dispatched

由於阿媽已退休,好難搵任何政府機構信件證明,最後用咗渣兜月結單,得咗。

奉勸各位巴絲,護照最好差不多到期就續,省卻好多不必要麻煩。 我妹2年前為咗一家人旅行續期過期14年嘅BNO、2月中寄連副簽,諗住4月頭新護照點都返到香港,所以連廁板都寄埋過去。點知4月頭都無聲氣,結果打電話去英領館問,英領館好彩又check到果case process中而英國果邊confirm咗個申請人身份,英領館先肯印緊急護照,否則過期14年根本做唔到緊急護照,果次旅行就泡湯。
我阿媽果本下年9月到期
12月3 到達英國
12月5 到達HMPO, application being processed

由於阿媽已退休,好難搵任何政府機構信件證明,最後用咗渣兜月結單,得咗。

奉勸各位巴絲,護照最好差不多到期就續,省卻好多不必要麻煩。 我妹2年前為咗一家人旅行續期過期14年嘅BNO、2月中寄連副簽,諗住4月頭新護照點都返到香港,所以連廁板都寄埋過去。點知4月頭都無聲氣,結果打電話去英領館問,英領館好彩又check到果case process中而英國果邊confirm咗個申請人身份,英領館先肯印緊急護照,否則過期14年根本做唔到緊急護照,果次旅行就泡湯。

做緊急pp又要要多千幾一個人
佢讀左封信出黎

有無可能有時間反轉屋企搵吓? 照道理證件唔會丟咗,最多都係擺埋一二邊,最好係問返父母以前啲護照、回鄕證、回港證、出世紙放係邊,通常啲過期證件都係一大袋收埋。

佢個CASE最慘係唔知佢老豆係講真定假 成家都有BNO得佢一個冇...比我一定嬲撚死
佢讀左封信出黎

佢個CASE最慘係唔知佢老豆係講真定假 成家都有BNO得佢一個冇...比我一定嬲撚死

嗰個唔係我黎
佢讀左封信出黎

唔係

我個case係唔見以前passport,出世個陣父母未係永久,身份證在97前issue,未11歲
記得有用過本野去外國旅行

有冇睇過頭post

簽左包冇死

搵到人簽就唔洗煩啦 ,早排幫老母續完,一個月左右攞到,仲要係新護照寄咗離先,舊護照後
我阿媽果本下年9月到期
12月3 到達英國

2年前係垃圾金馬倫玩cut budget
搞到hmpo 唔夠人處理申請
無申請過BNO既 可唔可以申請
諗住下年去考英國陸軍
會唔會好痴線
無申請過BNO既 可唔可以申請

我從未擁有英國國民(海外)護照,現在仍有資格申請嗎?
申請登記成為英國國民(海外)的手續必須於一九九七年七月一日前(1997年1月1日至6月30日出生者則限期為同年9月30日前)辦妥。假如你未能在該日期前登記成為英國國民(海外),現在不論在任何情況下,HMPO也不能接受你的逾期申請。
佢讀左封信出黎

唔係

我個case係唔見以前passport,出世個陣父母未係永久,身份證在97前issue,未11歲
記得有用過本野去外國旅行

咁只好等佢CHECK下....
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞