『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
我想問可唔可以2本唔同既BNO申請同一個郵包寄?

可以但入便要分返2份
我想問可唔可以2本唔同既BNO申請同一個郵包寄?

可以但入便要分返2份

thx

我老母泰國人黎 細個已經幫我攞左泰籍
不過用左唔同名 用左個泰文名個姓就一樣
姐係我香港身份證同護照都係Chan siu Ming
但係泰國既身份證 護照係叫 Chan God
咁其實我姐係有兩個身分
其他國家會唔會知係同一個人
eg 大陸bam左我回鄉卡返大陸 但係用泰國護照會唔會可以申請到簽證可以入到?

係,有兩個身分
犀利
如果你拎埋BNO,又或者你Daddy係BC,你可以有3本護照添

但泰國比唔比雙重國籍先?

我老母話無人會理 泰國大把人都係有雙重國籍
我又諗緊如果我香港俾人通緝 用泰國護照出境未無人阻到我
個名都唔同 理論上香港又唔會攞到我泰國D野

咁其實我姐係有兩個身分
eg 大陸bam左我回鄉卡返大陸 但係用泰國護照會唔會可以申請到簽證可以入到?

係,有兩個身分
犀利
如果你拎埋BNO,又或者你Daddy係BC,你可以有3本護照添

理論上就係,但你做左D咩

咁其實我姐係有兩個身分

係,有兩個身分
犀利

對唔到名點上飛機

聽過有地勤講,做check in 過廁所板護照資料落部機果陣
國籍一欄都會認左做支那人,要人手改做HKG

呢個真,相反,check in 過bno果陣係出GBR, 要人手改做GBN

但係本bno真係寫個code係 GBR

GBR係指簽發國。BNO個code係GBN,資料頁最底係咁寫

咁其實我姐係有兩個身分

你返泰國拎visa就得,喺香港係要影埋香港身分證,到時你就

係,有兩個身分
犀利

首先要出到境,你對上係用身分證入境,入境處都冇你本護照入境過嘅資料,點會放你走

係,有兩個身分
犀利

首先要出到境,你對上係用身分證入境,入境處都冇你本護照入境過嘅資料,點會放你走

係喎
想問下用bno嘅話
訂機票、同埋申請亞洲萬里通簽發國家應該揀咩?

一直都係入英國

咁本護照係咩國家簽發? 係英國 咪入英國
人在柬埔寨,到機場攞落地簽果時俾個officer問我點解會有英國passport

你試下同佢講關你撚事

真係關你撚事

By birth

都可以係以下嘅:
By mistake
By illegal means
想問下用bno嘅話

一直都係入英國

訂過咁多間
得CX係有bno揀,其他我都係揀番uk
柒左唔好推

做咩搭china air

我想講今日嘅chinaairlines已經好過cx

1,唔會d gate無雷公咁遠
2,一定有餐,而唔係國泰個d 麵包/三文治/熱狗
3,部分位闊d
4,有承擔(10月打風&復興航空事件)
5,安全 - 雖然10幾二十年前出過事,不過過左10年我覺得個記錄可以update返。相反cx多左故障

因航咁多條短途線,應該得番新加坡線做得似樣

做咩搭china air

3,部分位闊d
5,安全 - 雖然10幾二十年前出過事,不過過左10年我覺得個記錄可以update返。相反cx多左故障

冇咖喇,我friend上次去新加坡,得個比高包入面夾d菜同雞絲

3,部分位闊d

冇咖喇,我friend上次去新加坡,得個比高包入面夾d菜同雞絲

9月果陣坐cx 去新加坡,好正常

佢11月,早上10點去,晚上9點返
唔quote咁長啦,一次過覆

1. 所有類別英國護照都可以用澳洲 smart gate
2. 唔同意只有第三世界國家先唔用得澳洲smart gate,除非你認為中國唔係第三世界國家
3. 用唔用到澳洲smart gate同如何申請簽證的確無關
4. 英國有六大國籍
除咗BC同BN(O)外,亦有BPP, BOC, BOTC, BS。
BOC同BN(O)係類似嘅嘢,但係有啲唔同嘅係,BOC通常係畀一啲無法取得前英國殖民地獨立嘅國家嘅國籍嘅人拎,依家最常見嘅應該係馬來西亞人。BOC亦會解決一啲比較麻煩嘅英籍問題,例如BN(O)嘅後代如果出生時無法取得任何國家嘅國籍,咁呢位後代亦都唔會取得BN(O),因為BN(O)無世襲,但係英國佬都係要硬食嘅關係,呢啲後代會取得BOC。

BPP同BN(O) 都係好似,但係拎到呢個英籍嘅人佢哋來自嘅哋方唔係殖民地,而係受英國保護國或者係英國信託管理地,而且BPP唔同於其他英籍,受英國保護國並唔係英國領土,所以呢啲英國國民亦唔係英聯邦公民。

BS就有兩隻,一隻係憑愛爾蘭關係取得,另一我隻係同前英屬印度,因印度或巴基斯坦嘅國籍法限制而無法取得現有國國籍而保留英籍。屬愛爾蘭取得嘅BS係歐盟國民,亦有英國居留權,不過你唔畀佢哋本身都係愛爾蘭公民,一樣可以享有相等權利。

BOTC就唔多提啦,現今英國海外領土公民,亦可以隨時登記做BC,除咗塞浦路斯英屬基地區嘅BOTC。不過塞浦路斯人本來就係歐盟國民。

各個不同類別嘅英國護照嘅免簽證國家亦都有唔同,而各BOTC嘅護照嘅免簽證國家亦有唔同。

5. 單憑護照係出到香港境嘅,但係如果你嗰本護照唔係特區護照同BN(O)嘅話,而你又無辦法出示身份證嘅話,咁你最好就早啲去機場,唔會有出唔到境呢件事因為出入境自由乃基本法賦予香港居民嘅權利,問題係入境處需要時間去查證你嘅身份。如果你身份證個名同護照個名唔同嘅話,時間可能仲會更加長。
6. 訂機票要揀邊個FAQ有寫。總之有BN(O)/GBN就揀呢啲先,無先揀GBR/UK/GB呢類general 啲嘅答案
7. 佢哋對你有英國護照有疑問嘅,咪答佢你出生自香港,而當時香港係英國屬土,所以出生時取得英國國籍。
想問下用bno嘅話

一直都係入英國

明白!感謝
想問下用bno嘅話

一直都係入英國

訂過咁多間
得CX係有bno揀,其他我都係揀番uk

其他airline搵極都無
謝謝解答
留名
唔quote咁長啦,一次過覆

1. 所有類別英國護照都可以用澳洲 smart gate
2. 唔同意只有第三世界國家先唔用得澳洲smart gate,除非你認為中國唔係第三世界國家
3. 用唔用到澳洲smart gate同如何申請簽證的確無關
4. 英國有六大國籍
除咗BC同BN(O)外,亦有BPP, BOC, BOTC, BS。
BOC同BN(O)係類似嘅嘢,但係有啲唔同嘅係,BOC通常係畀一啲無法取得前英國殖民地獨立嘅國家嘅國籍嘅人拎,依家最常見嘅應該係馬來西亞人。BOC亦會解決一啲比較麻煩嘅英籍問題,例如BN(O)嘅後代如果出生時無法取得任何國家嘅國籍,咁呢位後代亦都唔會取得BN(O),因為BN(O)無世襲,但係英國佬都係要硬食嘅關係,呢啲後代會取得BOC。

BPP同BN(O) 都係好似,但係拎到呢個英籍嘅人佢哋來自嘅哋方唔係殖民地,而係受英國保護國或者係英國信託管理地,而且BPP唔同於其他英籍,受英國保護國並唔係英國領土,所以呢啲英國國民亦唔係英聯邦公民。

BS就有兩隻,一隻係憑愛爾蘭關係取得,另一我隻係同前英屬印度,因印度或巴基斯坦嘅國籍法限制而無法取得現有國國籍而保留英籍。屬愛爾蘭取得嘅BS係歐盟國民,亦有英國居留權,不過你唔畀佢哋本身都係愛爾蘭公民,一樣可以享有相等權利。

BOTC就唔多提啦,現今英國海外領土公民,亦可以隨時登記做BC,除咗塞浦路斯英屬基地區嘅BOTC。不過塞浦路斯人本來就係歐盟國民。

各個不同類別嘅英國護照嘅免簽證國家亦都有唔同,而各BOTC嘅護照嘅免簽證國家亦有唔同。

5. 單憑護照係出到香港境嘅,但係如果你嗰本護照唔係特區護照同BN(O)嘅話,而你又無辦法出示身份證嘅話,咁你最好就早啲去機場,唔會有出唔到境呢件事因為出入境自由乃基本法賦予香港居民嘅權利,問題係入境處需要時間去查證你嘅身份。如果你身份證個名同護照個名唔同嘅話,時間可能仲會更加長。
6. 訂機票要揀邊個FAQ有寫。總之有BN(O)/GBN就揀呢啲先,無先揀GBR/UK/GB呢類general 啲嘅答案
7. 佢哋對你有英國護照有疑問嘅,咪答佢你出生自香港,而當時香港係英國屬土,所以出生時取得英國國籍。

我三月去日本搭因航連雪糕都冇得食
想問買機票嗰陣用咗廁所板,出境用BNO得唔得?
高登嗰邊好似有人講過(?)
返嚟嗰陣會唔會地勤會唔會疑惑?
想問買機票嗰陣用咗廁所板,出境用BNO得唔得?
高登嗰邊好似有人講過(?)
返嚟嗰陣會唔會地勤會唔會疑惑?

唔會,名啱就得
早排去歐洲我都係咁

但係原本嘅問題係講緊喺香港俾人通緝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞