『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
btw俾rip當選依個post又有排忙

咪比佢做呀...一定仲仆街過689

寫包單都似
btw俾rip當選依個post又有排忙

咪比佢做呀...一定仲仆街過689

寫包單都似

仲有淋病

更正

唔係嘛,自己係BC都唔知? 糊塗咗咁多年

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

點解會咁

自己唔知真係唔出奇
尤其係因為父母關係取得嘅
知道之後睇返就會覺得自己好 on9

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

機會係留比有準備既人, 只能怪自己太ON 狗

呢樣嘢香港人真係唔夠大陸人醒目,投胎都識搵地方生等BB出世攞外國國籍。港豬呢,唉,餵埋都唔食。

其實如果有英籍去英國生,個BB唔會有居港權。

更正

佢係最近先整返,佢話係BNO喎,開頭都以為係「出錯」本BC比佢,睇返佢本舊野,都係BC

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

我發覺好多香港人對國籍身份毫不在意,我有兩個朋友都係透過父母申請BNSS取得英國公民身份,但係咁耐以嚟都仲係攞住張入籍證書而唔去攞護照,佢地話特區護照好方便。近幾年佢地各自組織家庭,我已經提醒佢地想BB繼承英籍就要去英國生,無人理我。直至生咗之後,見香港啲環境變差就走嚟問有咩方法佢啲仔女可以即時變英籍。唉,白白浪費大好機會。

呢樣嘢香港人真係唔夠大陸人醒目,投胎都識搵地方生等BB出世攞外國國籍。港豬呢,唉,餵埋都唔食。

佢仔女得罪佢啲咩

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

香港居留權同英國居留權,你點揀? 我無懸念。
父母係香港永久居民,要申請仔女返香港居留無難度。

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

之前我都post過一張中國駐英大使館佢哋對中國國籍法嘅解讀,如果你有BC,你另一半係無英國永久居留權嘅中國公民,個仔係有中國籍,所以可以根據基本法第24條申請個仔係永久居民。

至於點解BC本身嘅居留權係唔計,我就唔知點解啦,中國特色嘅解釋方法我真係識條鐵。

有永久居港權咖,可以憑香港父母嘅永久身分證,申請返佢嘅身分證

雙非黎都可以攞港籍啦,何況佢地

有永久居港權咖,可以憑香港父母嘅永久身分證,申請返佢嘅身分證

只不過,個仔有冇資格拎廁板護照,咁就要睇佢父母點攞個英籍嘅

如果單純係居英權計畫的話,中國唔承認的,咁個仔就可以拎廁板。如果係繼承居英權家長嘅,咁就冇中國國籍,但依然可以居港

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

之前我都post過一張中國駐英大使館佢哋對中國國籍法嘅解讀,如果你有BC,你另一半係無英國永久居留權嘅中國公民,個仔係有中國籍,所以可以根據基本法第24條申請個仔係永久居民。

至於點解BC本身嘅居留權係唔計,我就唔知點解啦,中國特色嘅解釋方法我真係識條鐵。

我記得,不過正常邏輯以外嘅中國邏輯,我地啲正常人係好難理解。不過咁,老共承諾過港人高度自治、五十年不變嘅,你信唔信丫?
其實我都有好多疑問
陣間有時間再講

如果單純係居英權計畫的話,中國唔承認的,咁個仔就可以拎廁板。如果係繼承居英權家長嘅,咁就冇中國國籍,但依然可以居港

如果唔係香港出生,本身唔係中國國籍,就唔會有居港權。

更正

點解會咁

自己唔知真係唔出奇

我記得,不過正常邏輯以外嘅中國邏輯,我地啲正常人係好難理解。不過咁,老共承諾過港人高度自治、五十年不變嘅,你信唔信丫?

佢第二日有第二個解法係中共最叻嘅嘢大家都明嘅,所以就暫時地用佢今日隻解法啦。

不過要個仔用中國人嘅身份返黎太慘,如果可以唔用中國人嘅身份返黎嘅話,應該就係以申請受養人來港嘅方式申請個仔黎香港?

http://www.immd.gov.hk/hkt/services/visas/residence_as_dependant.html#firstTab
我啱啱睇返中國國籍法第五條,我又好似有啲明點解BC個居留權唔計

第 五 條 :
父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 , 本 人 出 生 在 外 國 , 具 有 中 國 國 籍 ; 但 父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 並 定 居 在 外 國 , 本 人 出 生 時 即 具 有 外 國 國 籍 的 , 不 具 有 中 國 國 籍 。

--------
「父母雙方或一方為中國公民,本人出生在外國,具有中國國籍」
即係話,老豆係BC,老母係無英國居留權嘅中國公民,個老豆根本係呢個情況下係無需理會,只需睇阿媽就可以決定個仔有無居留權,因為其中一方係中國公民就夠。咁嘅情況再睇埋第二句,「父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍」,咁個阿媽根本無定居於外國嘅,咁個仔就會理所當然有中國籍。
我啱啱睇返中國國籍法第五條,我又好似有啲明點解BC個居留權唔計

第 五 條 :
父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 , 本 人 出 生 在 外 國 , 具 有 中 國 國 籍 ; 但 父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 並 定 居 在 外 國 , 本 人 出 生 時 即 具 有 外 國 國 籍 的 , 不 具 有 中 國 國 籍 。

--------
即係話,老豆係BC,老母係無英國居留權嘅中國公民,個老豆根本係呢個情況下係無需理會,只需睇阿媽就可以決定個仔有無居留權中國籍,因為其中一方係中國公民就夠。咁嘅情況再睇埋第二句,「父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍」,咁個阿媽根本無定居於外國英國嘅,咁個仔就會理所當然有中國籍。

國籍同居港權嘅關係唔係 if A then B if not A then not B 咖:

非 中 國 公 民
(d)
在 香 港 特 區 成 立 以 前 或 以 後 持 有 效 旅 行 證 件 進 入 香 港 、 通 常 居 於 香 港 連 續 七 年 並 以 香 港 為 永 久 居 住 地 的 非 中 國 籍 人 士 。
通 常 居 住 連 續 七 年 期 間 必 須 是 緊 接 該 人 士 根 據 此 項 向 入 境 事 務 處 處 長 申 請 香 港 特 區 永 久 性 居 民 身 份 的 日 期 之 前 的 連 續 七 年 。
該 人 士 必 須 以 入 境 事 務 處 處 長 規 定 的 格 式 作 出 聲 明 , 表 示 以 香 港 為 其 永 久 居 住 地 。 如 果 未 滿 21 歲 , 所 作 的 聲 明 須 由 其 父 親 或 母 親 或 合 法 監 護 人 作 出 。 為 此 , 該 名 人 士 必 須 向 入 境 事 務 處 處 長 提 供 資 料 , 令 入 境 事 務 處 處 長 信 納 他 / 她 已 以 香 港 為 他 / 她 的 永 久 居 住 地 , 該 等 資 料 可 包 括 該 人 士 是 否 在 香 港 有 慣 常 居 所 、 他 / 她 的 家 庭 主 要 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 是 否 在 香 港 、 他 / 她 是 否 有 合 理 的 收 入 以 維 持 自 己 及 家 人 的 生 活 , 以 及 他 / 她 是 否 已 按 照 法 律 繳 稅 。
請 注 意 , 聲 稱 根 據 此 項 具 有 香 港 特 區 永 久 性 居 民 身 份 的 人 士 , 如 未 向 入 境 事 務 處 處 長 申 請 並 獲 入 境 事 務 處 處 長 批 准 前 , 並 不 具 有 香 港 特 區 永 久 性 居 民 身 份 。
(e)
在 香 港 特 區 成 立 以 前 或 以 後 屬 (d) 項 類 別 的 香 港 特 區 永 久 性 居 民 在 香 港 所 生 的 未 滿 21 歲 的 子 女 , 而 在 該 子 女 出 生 時 或 年 滿 21 歲 前 任 何 時 間 , 其 父 親 或 母 親 已 享 有 香 港 居 留 權 。
請 注 意 : 該 名 子 女 在 年 滿 21 歲 時 , 將 不 再 是 此 項 類 別 所 屬 的 香 港 特 區 永 久 性 居 民 ; 然 而 , 他 / 她 可 向 入 境 事 務 處 處 長 申 請 根 據 (d) 項 獲 得 香 港 特 區 永 久 性 居 民 身 份 。

國籍同居港權嘅關係唔係 if A then B if not A then not B 咖。

Sorry quote 錯

第 五 條 :

--------
即係話,老豆係BC,老母係無英國居留權嘅中國公民,個老豆根本係呢個情況下係無需理會,只需睇阿媽就可以決定個仔有無居留權中國籍,因為其中一方係中國公民就夠。咁嘅情況再睇埋第二句,「父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍」,咁個阿媽根本無定居於外國英國嘅,咁個仔就會理所當然有中國籍。

第 五 條 :

--------
即係話,老豆係BC,老母係無英國居留權嘅中國公民,個老豆根本係呢個情況下係無需理會,只需睇阿媽就可以決定個仔有無居留權,因為其中一方係中國公民就夠。咁嘅情況再睇埋第二句,「父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍」,咁個阿媽根本無定居於外國嘅,咁個仔就會理所當然有中國籍。

根本除咗情況一,情況二至八,BB係英國出世一定有英籍。

第 五 條 :

--------

如果個老豆係BC而且唔會被視為中國籍就得。但如果係BNSS嘅BC就會被視為有英國永久居留權嘅中國公民。

第 五 條 :

--------

咁如果香港英籍公民係英國生BB(不論任何途徑取得英籍),就算佢以前無向入境處申請國籍變更,仍然係中國公民的話,憑英國公民身份嘅永居權,BB出世都應該無中國國籍?父 母 雙 方 或 一 方 為 中 國 公 民 並 定 居 在 外 國 , 本 人 出 生 時 即 具 有 外 國 國 籍 的 , 不 具 有 中 國 國 籍 。
咁就要睇個老豆有無係英國符合中國國籍法第五條所指嘅「定居」。

啱啱我講得唔係幾好,因為我側重咗講居留權,但係國籍法寫嘅係「定居」。

入境處對定居外國嘅定義係:在外國通常居住及不受當地任何逗留條件限制者,會被視為定居在外國。

入境處對通常居住香港嘅定義:任 何 人 如 果 是 合 法 、 自 願 和 以 定 居 為 目 的 而 在 香 港 居 住 ( 例 如 讀 書 、 工 作 或 居 留 等 ) , 不 論 時 間 長 短 , 他 / 她 會 被 視 為 通 常 居 住 在 香 港 。 如 果 他 / 她 只 是 暫 時 不 在 香 港 , 仍 會 被 視 為 是 通 常 居 住 在 香 港 。

考慮是否在港定居嘅因素:
1) 不 在 香 港 的 原 因 、 期 間 及 次 數 ;
2) 是 否 在 香 港 有 慣 常 住 所 ;
3) 是 否 受 僱 於 以 香 港 為 基 地 的 公 司 ; 及
4) 其 主 要 家 庭 成 員 ( 配 偶 及 未 成 年 子 女 ) 的 所 在 地 。

如果個老豆只係有BC,但係個老婆好明顯係特登去英國生仔,個老豆係英國無人無物無資產嘅話,同時又係香港有住宅有份工符合係香港通常居住嘅定義嘅話,咁好難判斷佢係英國通常居住。

你知啦,中國啲狗官長年住係中國都算係通常居住香港,要符合呢個條件可算係相當容易,假設無特事特辦嘅話。

只於去到你哋考慮嘅問題,即係老豆係英國長年居住有工作有物業資產兼中哂定居定義嘅話,咁就要睇下入境處點樣定義呢班被全國人大常委會嘅決議案中被認為係中國公民嘅人又事實上同時間因英國公民身份而自動賦予嘅居英權,你哋嘅結論的確係會有機會發生。
如果阿爸係BC,阿媽係BNO人,仔女又係英國出世,如果父母意願係想仔女兩邊國籍都要嘅話,咁咪應該要返香港先申請廁板,之後再申請BC? 如果先後次序倒轉,攞咗BC先,咁就未必攞到廁板?

我記得先前有個CASE話個港人係德國定居,仔女係德國出世,申請廁板被拒絕。
如果阿爸係BC,阿媽係BNO人,仔女又係英國出世,如果父母意願係想仔女兩邊國籍都要嘅話,咁咪應該要返香港先申請廁板,之後再申請BC? 如果先後次序倒轉,攞咗BC先,咁就未必攞到廁板?

我記得先前有個CASE話個港人係德國定居,仔女係德國出世,申請廁板被拒絕。

如果中國籍被認定為出生時取得嘅話,咁其他國籍點拎應該唔太重要,我啱啱睇baby condom 啲c9講佢哋係帶個美國出生嘅細路返黎之後先上灣仔搞都無問題。

如果係定居德國嘅話,咁無中國籍係好正常。
geoexpat 好多 post 講依啲嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞