『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
入境處有無話佢嘅中國籍狀況如何?

血統論害死人

未必,如果佢海外出生嘅話,而佢因出生而取得所在國國籍的話,係唔會有中國籍。只係以頭先佢嘅搭描述,佢嘅外國國籍自歸化BDTC時已經喪失計算,唔知道入境處有無第二隻解法。

而我嘅理解佢不應該有中國籍。當事人應該本身可以直接以1997年英國國籍(香港)法案登記成為英國公民。

最緊要係

某國籍法
第五條:
父母雙方或一方為中國公民,本人出生在外國,具有中國國籍;但父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍

咁就要睇:
- 佢父母會唔會係 china 眼中嘅 chinese
- 佢出世嗰陣父母係咪喺外國 settled

不過我諗俾英國睇嘅就唔使搞咁多嘢嘅,應該只要證明到佢之前嘅國籍係廢咗嘅就得

當然申請 chinese visa / 口交部 / immd 點睇就另一回事
應該只要證明到佢之前嘅國籍係廢咗嘅就得

同埋要睇到日期寫到明係 retroactive
有咩方法可以令大陸取消我既支那國籍

移民
推post

移民

EU negotiators will offer Brits an individual opt-in to remain EU citizens, chief negotiator confirms

血統論害死人

未必,如果佢海外出生嘅話,而佢因出生而取得所在國國籍的話,係唔會有中國籍。只係以頭先佢嘅搭描述,佢嘅外國國籍自歸化BDTC時已經喪失計算,唔知道入境處有無第二隻解法。

而我嘅理解佢不應該有中國籍。當事人應該本身可以直接以1997年英國國籍(香港)法案登記成為英國公民。

最緊要係

某國籍法
第五條:
父母雙方或一方為中國公民,本人出生在外國,具有中國國籍;但父母雙方或一方為中國公民並定居在外國,本人出生時即具有外國國籍的,不具有中國國籍

咁就要睇:
- 佢父母會唔會係 china 眼中嘅 chinese
- 佢出世嗰陣父母係咪喺外國 settled

不過我諗俾英國睇嘅就唔使搞咁多嘢嘅,應該只要證明到佢之前嘅國籍係廢咗嘅就得

當然申請 chinese visa / 口交部 / immd 點睇就另一回事

呢個人(至少)係我嘅範圍之內就唔存在,而係我將可能發生嘅結果推出嚟。

真實版本係呢個人冇唔記得續護照所以佢仲係用到外國護照嘅,但係佢仔女就唔同。

佢本人(下稱媽媽)就肯肯定係冇蝗籍嘅,因為想當年媽媽諗住貪平申請廁板嗰陣入境處係reject嘅,理由就係冇蝗籍。亦肯定係入咗籍BDTC同有BNO,因為將本過期BNO我真實見過。

受到97前嘅移民潮影響,兩公婆決定去媽媽個到生呀仔,呀仔就喺外國出世啦,亦都有媽媽個國籍。而做到香港人嘅原因就係因為佢老豆係香港人,憑血緣關係一返到香港就即刻拎到冇相嘅永久居民身分證(我懷疑呀仔有BNO嘅原因就係咁)。

貪平嘅媽媽喺諗住整廁板嗰陣就知道如果父母有一方係蝗籍仔女都會有,就問入境處呀仔申請得唔得,當然入境答咗得,亦到出咗本廁板畀呀仔。

呀仔就梗係冇所謂啦,鬼知有乜分別咩。

到呀仔大咗一排,香港開始亂,佢就發覺廁板都唔得掂,就諗住續返本過咗期外國護照,結果就出現上面個情況。

最後,我只好恭喜佢話:「一齊共享支那榮譽啦屌你

利申:兩家人好熟,同佢由細玩到大,之前countersign都係搵佢老豆
呢個人(至少)係我嘅範圍之內就唔存在,而係我將可能發生嘅結果推出嚟。

真實版本係呢個人冇唔記得續護照所以佢仲係用到外國護照嘅,但係佢仔女就唔同。

佢本人(下稱媽媽)就肯肯定係冇蝗籍嘅,因為想當年媽媽諗住貪平申請廁板嗰陣入境處係reject嘅,理由就係冇蝗籍。亦肯定係入咗籍BDTC同有BNO,因為將本過期BNO我真實見過。

受到97前嘅移民潮影響,兩公婆決定去媽媽個到生呀仔,呀仔就喺外國出世啦,亦都有媽媽個國籍。而做到香港人嘅原因就係因為佢老豆係香港人,憑血緣關係一返到香港就即刻拎到冇相嘅永久居民身分證(我懷疑呀仔有BNO嘅原因就係咁)。

貪平嘅媽媽喺諗住整廁板嗰陣就知道如果父母有一方係蝗籍仔女都會有,就問入境處呀仔申請得唔得,當然入境答咗得,亦到出咗本廁板畀呀仔。

到呀仔大咗一排,香港開始亂,佢就發覺廁板都唔得掂,就諗住續返本過咗期外國護照,結果就出現上面個情況。

利申:兩家人好熟,同佢由細玩到大,之前countersign都係搵佢老豆

你可唔可以講下嗰個係咩國籍
因為唔拎埋嗰個國家嘅國籍法係判斷唔到啲咩
我都唔記得佢條濕鳩國籍法要睇埋父母添。

入境處嘅「定居」定義係有權於當地無任何逗留條件限制,就屬於定居。

至於中國實際點玩呢個遊戲可以參考中國駐英國大使館嘅網站資料:

你可唔可以講下嗰個係咩國籍
因為唔拎埋嗰個國家嘅國籍法係判斷唔到啲咩

馬來西亞
我都唔記得佢條濕鳩國籍法要睇埋父母添。

入境處嘅「定居」定義係有權於當地無任何逗留條件限制,就屬於定居。

至於中國實際點玩呢個遊戲可以參考中國駐英國大使館嘅網站資料:

佢個case應該係5
EU negotiators will offer Brits an individual opt-in to remain EU citizens, chief negotiator confirms

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-citizenship-keep-freedom-of-movement-guy-verhofstadt-chief-negotiator-opt-in-passports-a7465271.html?cmpid=facebook-post

同我地有咩關係?

http://www.independent.co.uk/news/uk/politics/brexit-eu-citizenship-keep-freedom-of-movement-guy-verhofstadt-chief-negotiator-opt-in-passports-a7465271.html?cmpid=facebook-post

同我地有咩關係?

如果歐盟承認BNO係英國國籍嘅一種,對我地BNO holder 來講,係某種意義嘅平權,因為呢個方案提到即使英國脫歐,英國人可以以個人身份買一個歐盟籍來,而因為咁,我地可以有機會買個返來脫支

同我地有咩關係?

如果歐盟承認BNO係英國國籍嘅一種,對我地BNO holder 來講,係某種意義嘅平權,因為呢個方案提到即使英國脫歐,英國人可以以個人身份買一個歐盟籍來,而因為咁,我地可以有機會買個返來脫支

依加唔認架咩

同我地有咩關係?

依加唔認架咩

不嬲都唔認咖bor,你本護照上都冇europian union字樣

依加唔認架咩

不嬲都唔認咖bor,你本護照上都冇europian union字樣

唔認唔係歐盟主動唔認,係英國冇申請bno做歐盟公民
歐盟國家自己簽晒啲人權法案,根本冇英國係到嘅歐盟啲左膠格一定認bno做英籍
歐盟國家自己簽晒啲人權法案,根本冇英國係到嘅歐盟啲左膠格一定認bno做英籍

唔係好明,咁bno而家去德國法國意大利西班牙其實係咪都可以行eu咖..?

唔係好明,咁bno而家去德國法國意大利西班牙其實係咪都可以行eu咖..?

係,不過係偷雞的
今日寄出左
見大家都好似係寄去liverpool?
點解我個地址係belfast
今日寄出左

有機會去唔同office 嘅,可能liverpool 到太多人apply,要去其他office

唔洗驚,冇事嘅
今日寄出左

有機會去唔同office 嘅,可能liverpool 到太多人apply,要去其他office

唔洗驚,冇事嘅

真係驚驚地 我仲要係日本寄出
郵局個姨姨望住我本bno好panic
下下下下下你寄passport!?!?!?
我:唔洗咁驚wo 本野過左期10年
得閒先再研究
不過依個 case 涉及到一個應該已經喪失咗嘅國籍身分...

最大問題就係佢哋 renew passport 嗰陣應該係會要答一條問題,而我 suppose 佢哋答依條問題嗰陣都係作出咗 false statement (估唔估到我指咩?)
如果佢哋將來試圖入境馬來西亞嗰陣,可以好大鑊... 又或者只會當喪失咗國籍嗰位係外國人而唔會特登拉... 要睇法例
另外嗰位我諗遲早都會穿崩

理論上大嗰位 naturalize as BDTC 嗰陣應該已經冇咗馬來西亞籍,咁佢嘅子女本身都唔應該有可能拎到馬來西亞籍
嘅然宜家都個細嘅已經冇咗,咁就冇乜大分別啦,只係出世紙唔同咗 (我估)
但係大嗰個正路應該係可以 BN(O) reg 做 BC
如果佢宜家做啲嘢令馬來西亞出到證明話佢 97 前已經冇咗馬來西亞籍呢咁都有機會 reg 到 (不過要詳細研究下先,如果係想咁做嘅建議搵律師)

要留意返,因為個仔出世嗰陣佢父/母都唔係 BC,所以個仔都係冇得做 BC
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞