『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
其實我真係好唔明呢件事點發生,我同屋企人同時申請嘅護照,我拎左BDTC而佢拎左BNO。

咁反智

如果你肯定你98年去泰國係用一本紅色嘅護照嘅話,咁呢件事真係唔應該發生喎。

我諗你都係再試下反轉你屋企搵清楚

但HMPO個邊唔係應該幫佢CHECK過佢咩?

HMPO話佢係BDTC

咁我哋呢度全部有BN(O)嘅都曾經係BDTC, 不論你有無申請過護照都好。

如果巴打嘅記憶係正確嘅話,又假設嗰本又真係BN(O) 嘅話,咁呢個結果真係唔應該出現。

同埋,HMPO 都唔係第一鑊搞錯,認祖歸英巴打個朋友第一次on99申請咗之後先以為自己係BDTC, send 咗封信自首咁款,嗰邊又真係乜都唔check 當佢係BDTC算,最後申請多次先拎得返。

我想再問sam 巴打,你去秦國係肯定係98年?

98年去泰國又唔駛簽證,表面證供不成立喎

如果真係1998,無可能用到BDTC,因為已經過期啦。
如果真係去泰國又免簽嘅話,一定唔會係CI,CI去泰國係要簽證。
如果巴打無記錯,只可能係BNO,我諗你唔會記錯係廁板掛?你個名會唔會印咗係父母其中一位BNO入面?

點都好,為咗要證明自己係BNO人,反轉屋企都要試吓搵返出嚟~
俾老豆老母玩野果位巴打宜家點

HMPO話佢係BDTC

咁我哋呢度全部有BN(O)嘅都曾經係BDTC, 不論你有無申請過護照都好。

如果巴打嘅記憶係正確嘅話,又假設嗰本又真係BN(O) 嘅話,咁呢個結果真係唔應該出現。

同埋,HMPO 都唔係第一鑊搞錯,認祖歸英巴打個朋友第一次on99申請咗之後先以為自己係BDTC, send 咗封信自首咁款,嗰邊又真係乜都唔check 當佢係BDTC算,最後申請多次先拎得返。

如果真係去泰國又免簽嘅話,一定唔會係CI,CI去泰國係要簽證。
如果巴打無記錯,只可能係BNO,我諗你唔會記錯係廁板掛?你個名會唔會印咗係父母其中一位BNO入面?

點都好,為咗要證明自己係BNO人,反轉屋企都要試吓搵返出嚟~

我2002先有第一本廁板

HMPO話佢係BDTC

別無他選,唯有盡力搵返你父母BNO出嚟~ 加油吧!
俾老豆老母玩野果位巴打宜家點

等緊佢朋友下月返香港幫佢副簽

HMPO話佢係BDTC

別無他選,唯有盡力搵返你父母BNO出嚟~ 加油吧!

係囉可能你個名印左係父母其中一個到,唔係都唔知你點去秦國

啱啱先諗到
Dual Nationality 同 Dual Citizenship 係有分別
BDTC 係 citizenship,但係 BN(O) 唔係
HKPR 應該都唔算
咁計嘅話老母喺 97 之後就已經冇 dual citizenship,只有 dual nationality,唔知馬來西亞政府點計?

咁就大撚鑊啦,你有BOC被發現嘅話,馬國國籍都一樣會玩完。 拿我唔清楚個故事我有無記錯,有錯請指正。十幾年前坐唔到尾班車登記做BC嘅BOC就係馬國不願出信證明佢哋幾時無咗馬籍,而問題係呢啲本身有BOC嘅人可能由馬國獨立開始,就已經不符合加入馬國國籍嘅條件,而英國佬就百般刁難,證明唔到就唔畀BC,再要佢哋好諗定日子話畀佢哋知幾時走。但係無咗馬國國籍,除咗留係英國之外,仲可以去邊?國際人球就此形成

阿媽就最好繼續keep 住續護照,阿仔未必無得搞,但係已經唔係我哋呢啲業餘人士三言兩語講得清楚

啱啱搵返個故仔

http://www.guangming.com.my/node/53150

我都係咁同佢講,叫佢唔好畀機會媽媽唔續。
同埋原來有樣嘢我搞錯咗,呀仔見到份授權係check國籍覺得奇怪就問領事館做乜,知道係查有冇雙重國籍之後佢夠膽死「哦」完一句就算冇交返去
佢仲好on99話唔畀佢知我有咪得,仲話用廁板去過冇事所以都唔膽心
我都係同佢講「收皮啦!共享支那榮譽唔好ff咁多」
留名
退佢又唔退晒d野比我
我d passport copy,ID copy,相都冇退到
我叫你問 consulate general 你會唔會去問架
我叫你問 consulate general 你會唔會去問架

你未叫我已經去問喇...佢話:

Thank you for your email dated 9 December regarding British Nationality.

The British Consulate is unable to advise on any British Nationality enquiries as this is the sole responsibility of the Home Office.

For information about gaining or renouncing British Nationality you should visit www.gov.uk/becoming-a-british-citizen

For further advice about your nationality enquiry please email the UKVI Nationality Contact Centre Nationalityenquiries@homeoffice.gsi.gov.uk

or contact the nationality help line on +44 (0)300 123 2253.

你未叫我已經去問喇...佢話:

Thank you for your email dated 9 December regarding British Nationality.

The British Consulate is unable to advise on any British Nationality enquiries as this is the sole responsibility of the Home Office.

For information about gaining or renouncing British Nationality you should visit www.gov.uk/becoming-a-british-citizen

For further advice about your nationality enquiry please email the UKVI Nationality Contact Centre Nationalityenquiries@homeoffice.gsi.gov.uk

or contact the nationality help line on +44 (0)300 123 2253.

你點問佢先
1)認真地搵多次,我知你可能搵咗好多次,但係你依家急需證據證明你係BNO
2)係status 轉做please contact us後,除咗打電話外,你有無email佢哋?如果有嘅,你問咗佢啲乜,佢哋又點覆?
3)當年同你去泰國嘅家人,佢哋當時嘅護照仲有無係度?
4)如果真係一啲證據都無,咁你呢個case真係好惡搞。若然繼續糾纏落去你有無心理準備最後得個桔?

佢哋話database搵唔到你名,咁佢哋唔通真係淨係搵名?如果當年你本嘢個名係打錯嘅話,你咪無仇報?佢哋有無用身份證號碼黎搵,或者佢哋個database有無儲起身份證號碼?照常理又應該唔會呀,但係又有巴打試過收新護照本嘢嘅身份證號碼係印錯嘅...但係又未必關個database事..
唔介意使多幾千嘅就研究下 NS Form https://www.gov.uk/government/publications/application-for-confirmation-of-british-nationality-status-form-ns

但係首先你連自己係咪 BDTC 都證實唔到嘅話咁真係好惡搞
有冇屋企人嘅 naturalization cert? BDTC passport? 以前買機票去旅行嘅資料?
咩都好,任何有可能有關嘅證據搵到嘅全部搵晒出黎整理下先
1)認真地搵多次,我知你可能搵咗好多次,但係你依家急需證據證明你係BNO
2)係status 轉做please contact us後,除咗打電話外,你有無email佢哋?如果有嘅,你問咗佢啲乜,佢哋又點覆?
3)當年同你去泰國嘅家人,佢哋當時嘅護照仲有無係度?
4)如果真係一啲證據都無,咁你呢個case真係好惡搞。若然繼續糾纏落去你有無心理準備最後得個桔?

佢哋話database搵唔到你名,咁佢哋唔通真係淨係搵名?如果當年你本嘢個名係打錯嘅話,你咪無仇報?佢哋有無用身份證號碼黎搵,或者佢哋個database有無儲起身份證號碼?照常理又應該唔會呀,但係又有巴打試過收新護照本嘢嘅身份證號碼係印錯嘅...但係又未必關個database事..

1. 我..再試試搵啦
2. 未email,我想草擬左有咩想講,有咩條例同證據先出email
3. 佢地嘅護照起度,但唔係bno
4. 有,有準備預左最後得個吉。其實而家都吉左啦
退佢又唔退晒d野比我
我d passport copy,ID copy,相都冇退到

點會退比你呀
正常護照程序好合理

有幾合理?都唔做比我keep我d相黎做乜
退佢又唔退晒d野比我

點會退比你呀
正常護照程序好合理

有幾合理?都唔做比我keep我d相黎做乜

可能證明到你有bno果陣唔洗你再寄掛
你記得係紅色護照其實係咪中國護照
你屋企人帶你去嗰時佢地用咩護照

香港出世但係拎強國護照?

香港出世但係拎強國護照?

佢話佢拎CI
得張BDTC出世紙 沒有BNO 現在只能J住老母本BNO先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞