『薪火post』BNO 續期資訊(2)

1001 回覆
31 Like 0 Dislike
各位巴絲,有無睇過呢輯?

https://www.youtube.com/watch?v=Jp5gXFazvGg

訪問問有隻港豬點解攞特區護照,佢話用黎返大陸。即刻比個記者串

https://www.youtube.com/watch?v=Jp5gXFazvGg

訪問問有隻港豬點解攞特區護照,佢話用黎返大陸。即刻比個記者串

除左維基之外 仲有邊到可以睇到bno免簽嘅地區

我將會去印尼

一月去?

早少少 25號去

不過我渣廁板去喎 ,個case 調查唔切

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

Gov.uk
其實冇咩點變,嗰啲你唔會關心
越南嗰啲睇返越南政府個網啦

Gov.uk
其實冇咩點變,嗰啲你唔會關心
越南嗰啲睇返越南政府個網啦

gov.uk 的確係做得好好,啲資料又清楚又準

不過都係要講句,睇免簽嘅資料最好係搵返目的地國家提供嘅資料
網站又好,搵領事館問又好
信晒第三方係好不智

一月去?

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

上年8月去過
塞車塞到連老母係邊個都唔撚記得

一月去?

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

上年8月去過
塞車塞到連老母係邊個都唔撚記得

ohmygod

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

行程差唔多一樣
去睇火山,梯田
我會去埋東帝汶

一月去?

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

我去左5日日惹,4日雅嘉達
巴打如果係雅嘉達走嘅話,記得小心啲

你可以試呢條link

https://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_website_client.cgi?FullText=1&COUNTRY=HK&SECTION=VI&SUBSECTION=00&user=KLMB2C&subuser=KLMB2C

中間紅色highlight係目的地嘅兩位代碼,例如:日本=jp,印尼=id, 英國=gb, 德國=de

當然IATA呢個list唔係100%準

節目尾聲提及有550萬人合資格申請廁板
直到2014年,有510萬人持有廁板

http://www.gov.hk/en/about/abouthk/factsheets/docs/immigration.pdf

btw,原來上兩個月開始已經可以喺強國入面申請廁板
巴絲們聖誕快樂
巴絲打們聖誕快樂
祝大家早日收到護照
巴絲們聖誕快樂
祝大家有得早日脫脂

早少少 25號去

雅嘉達? 玩幾多日?
旅途愉快

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

行程差唔多一樣
去睇火山,梯田
我會去埋東帝汶

陸路入東帝汶? 有咩睇?

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

行程差唔多一樣
去睇火山,梯田
我會去埋東帝汶

係峇里島飛過去!
應該去潛下水,睇下耶蘇山

7日印尼
峇里,日惹,雅加達

行程差唔多一樣
去睇火山,梯田
我會去埋東帝汶

係峇里島飛過去!
應該去潛下水,睇下耶蘇山
Certificate of Entitlement Scheme
居 留 權 證 明 書 計 劃
[img]http://www.immd.gov.hk/publications/a_report_09-10/eng/ch1/img_l/[VP052].jpg[/img]

為 了 實 施 《 基 本 法 》 所 載 有 關 居 留 權 的 條 文 , 當 局 於 一 九 九 七 年 七 月 一 日 修 訂 《 入 境 條 例 》 , 使 該 條 例 符 合 《 基 本 法 》 第 二 十 四 條 第 二 款 的 規 定。 一 九 九 七 年 七 月 九 日 , 政 府 進 一 步 修 訂 《 入 境 條 例 》 , 引 進 一 項 居 留 權 證 明 書 計 劃 , 規 定 凡 聲 稱 根 據 《 基 本 法 》 第 二 十 四 條 第 二 款 第 三 項 享 有 香 港 居 留 權 的 人 士 , 必 須 經 有 關 當 局 核 實 其 資 格 , 並 獲 發 給 居 留 權 證 明 書 及 將 證 明 書 附 貼 於 單 程 通 行 證 上 , 才 可 行 使 在 香 港 居 留 的 權 利 。 截 至 二 零 一 零 年 三 月 三 十 一 日 , 根 據 這 項 計 劃 來 港 的 人 士 共 有 184 306 名 。

我想問下依張嘢係咪比比啲拎咗外國嘅永久居民貼落佢哋本護照度證明佢哋有永久居留權?
Certificate of Entitlement Scheme
[img]http://www.immd.gov.hk/publications/a_report_09-10/eng/ch1/img_l/[VP052].jpg[/img]

為 了 實 施 《 基 本 法 》 所 載 有 關 居 留 權 的 條 文 , 當 局 於 一 九 九 七 年 七 月 一 日 修 訂 《 入 境 條 例 》 , 使 該 條 例 符 合 《 基 本 法 》 第 二 十 四 條 第 二 款 的 規 定。 一 九 九 七 年 七 月 九 日 , 政 府 進 一 步 修 訂 《 入 境 條 例 》 , 引 進 一 項 居 留 權 證 明 書 計 劃 , 規 定 凡 聲 稱 根 據 《 基 本 法 》 第 二 十 四 條 第 二 款 第 三 項 享 有 香 港 居 留 權 的 人 士 , 必 須 經 有 關 當 局 核 實 其 資 格 , 並 獲 發 給 居 留 權 證 明 書 及 將 證 明 書 附 貼 於 單 程 通 行 證 上 , 才 可 行 使 在 香 港 居 留 的 權 利 。 截 至 二 零 一 零 年 三 月 三 十 一 日 , 根 據 這 項 計 劃 來 港 的 人 士 共 有 184 306 名 。

我想問下依張嘢係咪比比啲拎咗外國嘅永久居民貼落佢哋本護照度證明佢哋有永久居留權?

睇紅字已經清楚晒
再唔明嘅睇埋 basic law article 24

Article 24
Residents of the Hong Kong Special Administrative Region ("Hong Kong residents") shall include permanent residents and non-permanent residents.

The permanent residents of the Hong Kong Special Administrative Region shall be:

( 1 ) Chinese citizens born in Hong Kong before or after the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region;
( 2 ) Chinese citizens who have ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than seven years before or after the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region;
*( 3 ) Persons of Chinese nationality born outside Hong Kong of those residents listed in categories (1) and (2);
( 4 ) Persons not of Chinese nationality who have entered Hong Kong with valid travel documents, have ordinarily resided in Hong Kong for a continuous period of not less than seven years and have taken Hong Kong as their place of permanent residence before or after the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region;
( 5 ) Persons under 21 years of age born in Hong Kong of those residents listed in category (4) before or after the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region; and
( 6 ) Persons other than those residents listed in categories (1) to (5), who, before the establishment of the Hong Kong Special Administrative Region, had the right of abode in Hong Kong only.

The above-mentioned residents shall have the right of abode in the Hong Kong Special Administrative Region and shall be qualified to obtain, in accordance with the laws of the Region, permanent identity cards which state their right of abode.

The non-permanent residents of the Hong Kong Special Administrative Region shall be persons who are qualified to obtain Hong Kong identity cards in accordance with the laws of the Region but have no right of abode.
一問
睇到網上家庭投訴屋企個賓賓
有D係show埋佢hkid
另外鬼仔咩激烈的海膽既hkid
點得手?
佢公司代辦在留卡?
7年後變特衰?
我去灣仔聽到好多蝗語 d蝗妹著晒見工衫
見office工咁 日日茶記lunch
一問
睇到網上家庭投訴屋企個賓賓
有D係show埋佢hkid
另外鬼仔咩激烈的海膽既hkid
點得手?
佢公司代辦在留卡?
7年後變特衰?
我去灣仔聽到好多蝗語 d蝗妹著晒見工衫
見office工咁 日日茶記lunch

hkid 有好多種,但唔係個個都死喇接唔到落去添

任何香港居民或獲准在香港逗留超過180天又年滿11歲的人士都要拎 HKID (申請咗豁免除外)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞