旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇

即係因為壞機, 地震而cancel就claim到
UO嗰d鍾意就cancel班唔飛就claim唔到?

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠

UO負既責咪比返機票嗰幾百蚊你囉
之前Vanilla cancel班機寫話飛機故障, UO唔知係咪一句航務運作撻埋黎算
我想問去working holiday一年
應該買邊間公司既保險好?
係咪有WH既一年保險買?thanks bro

Wh 你會去邊?有冇咩特別會做既野?

公司黎講 保誠條款幾好 價錢都唔貴 條款又唔錯
保誠Travel類係真係幾好 又可以有人follow
巴打有興趣可以tg我

黎緊去澳洲working holiday一年,應該買包險/包咩項目係最好

我係咪要分開買意外、醫療?定有啲專for working holiday嘅保險
兩個禮拜美國road trip
有冇好推介

要投保了

巴打有興趣可以tg我

黎緊去澳洲working holiday一年,應該買包險/包咩項目係最好

我係咪要分開買意外、醫療?定有啲專for working holiday嘅保險

我都想問
同埋想問大約幾錢係合理
保險如果要claim得電子機票得唔得
Airline無開實體機票比我

無問題架 你claim個陣同佢講 比e-ticket都得架
而家都咁發達啦 唔會因爲呢d野唔賠錢既

唔該哂巴打
上個月臨飛前一日,上網買左aig個旅保,回航天氣關係delay左六七粒鐘,打去claim叫我比證據乜乜77,然後回信話唔包無得claim,想點

有冇講咩原因唔claim?呢d仲有得拗 幾時既事?
想問恆生果個旅遊保險大致上有 D 咩保?
之前一直有買,不過唔知爆 Mon 都有得 claim

唔該巴打

大致上都會有 醫療 意外 財物 cancel/delay 好常見用得著既野

其實恆生item上係ok架 仲包電話 不過中銀會更抵
如果我住airbnb 去到當地個房東失踪
搞到要住酒店有無得claim架

又或者未去之前個房東以經走數 唔應機 airbnb又無得退錢既 又有無得claim阿

當地失蹤係指緊去到先發現?事前有冇聯絡開?

事前有聯絡嘅 去到之後就搵唔到人

發生左既事? 因為airbnb比較特別 我今日打左去公司問 呢個情況有唔同既處理手法 會睇返當地法律有幾保障呢樣野 究竟佢咁做有冇受規管
邊間寫住唔包廉航?

其實無寫明唔包
掉返轉佢係條款會寫 天氣、工業行動、劫機、機件故障等原因

唔敢講一定唔賠 其實都會睇情況
但唔賠唔好覺得出奇

即係因為壞機, 地震而cancel就claim到
UO嗰d鍾意就cancel班唔飛就claim唔到?

可以咁理解 但佢鍾意就cancel個d 其實責任首先係航空公司度
真係咁唔好彩發生 航空公司又唔負責 可以再搵保險公司賠 但會酌情處理 唔敢講會點賠

UO負既責咪比返機票嗰幾百蚊你囉
之前Vanilla cancel班機寫話飛機故障, UO唔知係咪一句航務運作撻埋黎算

其實呢d有方法搞既 做開地勤既同事如果唔想你煩佢其實會賠錢 或者佢醒水會寫機件故障比你

巴打有興趣可以tg我

Working holiday一定要買返working holiday既保險 因為其實visa有要求有

一般已經包哂意外 醫療 連門診 財物 第三者責任同cancel行程之類

歡迎tg我傾 working holiday比較多問題 本來諗住另外開post

巴打有興趣可以tg我

我都想問
同埋想問大約幾錢係合理

大約3、4000蚊一年左右
有d平d 不過你預無人幫手搞
歡迎tg quote價
保險如果要claim得電子機票得唔得
Airline無開實體機票比我

無問題架 你claim個陣同佢講 比e-ticket都得架
而家都咁發達啦 唔會因爲呢d野唔賠錢既

唔該哂巴打

客氣啦 大家買左咩公司都好 歡迎tg搵我問野
萬一要claim我都盡量答大家啦 當試鐘啦

可以阿 呢個有幾間都會賠既 金額都係1000幾蚊左右 用黎買必需品
巴打點睇恆生旅保?
巴打,有邊間保險包唔見電話? 同埋係外國touch wood 無錢比醫療費但又有買保險有冇得救
蘇黎世定AIG好?

點解會揀呢兩間既?其實我建議你地搵返身邊做開保險既朋友買
即係你無賣啦
無賣就扮哂了解全港所有 plan咁
兩個禮拜美國road trip
有冇好推介

要投保了

我個人覺得保誠最抵 不過追求平可以去中銀
但想有人follow都係建議搵人跟好d claim得靚d

歡迎tg我
巴打點睇恆生旅保?

中銀有75折 除左3日以下 會平過恆生
不過睇你想保咩? 恆生呢d都係賣平

我既角度梗係搵個人跟啦 claim得好d麻
所以歡迎tg我問
巴打,有邊間保險包唔見電話? 同埋係外國touch wood 無錢比醫療費但又有買保險有冇得救

電話有幾間啦 恆生中銀 axa 蘇黎世

有d保險有包住院按金既 其實都好多間有
利申先
我做axa既
其實近期都幾多人問旅遊保既野
因為都係開始就快到旅遊旺季
而都幾可以講axa既旅保個賣點的確係電話度
電話爆mon 入水都claim得好快 claim足
如果有咩問都可以再dm我
ig: ig.dsl1115
蘇黎世定AIG好?

點解會揀呢兩間既?其實我建議你地搵返身邊做開保險既朋友買
即係你無賣啦
無賣就扮哂了解全港所有 plan咁

我係冇賣呀 但我唔明有咩關係
我係覺得跟agent買 要平可以平 仲claim得好d

同埋冇人可以賣哂 可能以為broker可以賣哂

有錯隨便指正 上面都有巴打講蘇黎世而家保電話 我先知佢地更新左 我只係幫唔熟保險既巴打睇 好多我都係巴打講完我即刻睇既
利申先
我做axa既
其實近期都幾多人問旅遊保既野
因為都係開始就快到旅遊旺季
而都幾可以講axa既旅保個賣點的確係電話度
電話爆mon 入水都claim得好快 claim足
如果有咩問都可以再dm我
ig: ig.dsl1115

我都搵axa agent accept fd啦
總括而言
想要好保障既買蘇黎世
想平既買豐隆/FWD/QBE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞