旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
撘大陸內陸機delay或者取消係咪正路都有得claim

要睇原因 空管係不保
但其實睇航空公司點幫你寫 有時無寫原因都claim到無問題
買開保誠 上次唔見電話 agent話唔包
axa最平個隻ok ma? 點先叫包恐襲

其實都ok 保2000蚊電話 有人跟其實算唔錯既選擇

恐襲都有分完全唔保 保部分 同乜都保
恐襲條款間間唔同

但寫住保障入面其實都仲會分唔同種類既恐襲
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150819/19261786

要睇返你個份點寫

Thanks 咁d人買個時通常受保人係淨係揀自己定會加多個人架? sorry咩都唔識
想問廉航取消航班邊間有得保?
假設分別係operational reason,機件故障,天氣問題
去泰國推介邊份?

暫時睇axa唔錯 紅色旅警 可退50%

想問下邊份會好d 如果怕有爆炸
買開保誠 上次唔見電話 agent話唔包

係唔包架 市面上大多都唔包 反而tablet就包
axa最平個隻ok ma? 點先叫包恐襲

其實都ok 保2000蚊電話 有人跟其實算唔錯既選擇

恐襲都有分完全唔保 保部分 同乜都保
恐襲條款間間唔同

但寫住保障入面其實都仲會分唔同種類既恐襲
http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20150819/19261786

要睇返你個份點寫

Thanks 咁d人買個時通常受保人係淨係揀自己定會加多個人架? sorry咩都唔識

受保人係自己呀 唔太明白點解要加多個人 你指緊受益人?
受保人指既係保險保障在生利益既人 例如唔見野賠錢就賠比佢

受益人係受保人死左會得到保險金既人

如果你唔明可以tg我
假設分別係operational reason,機件故障,天氣問題

Operational reason係一定不保既 睇下佢會唔會寫機件故障

下面兩個原因 一些旅遊保都會保
搭廉航係有少少取捨啦 或者你搵個好d既理由去claim
去泰國推介邊份?

暫時睇axa唔錯 紅色旅警 可退50%

想問下邊份會好d 如果怕有爆炸

紅色旅警退一半而家都多左好多間有(eg 藍十字 中銀 保誠等等)

Axa賣點反而係保部分電話度 因為佢其他保額都唔係特別高

如果恐襲既話你可以睇返我上面post幅圖同埋新聞
保誠恐襲條款係比較好 有d公司無寫清楚呢部分我唔敢講佢保唔保全部野

Operational reason係一定不保既 睇下佢會唔會寫機件故障

下面兩個原因 一旅遊保都會保
雖然認同去旅行要買旅遊保險

但我以遊客身份喺加拿大睇醫生
加拿大政府對醫院有操控而冇完全私立醫院
價錢公道合理平過香港私院
X光都係4000蚊搞掂

講加拿大遊客醫療開支係天文數字嗰啲
會唔會係吹大咗
美國會合理返

X光都係4000蚊搞掂

會唔會係吹大咗
美國會合理返

岩岩個個claim 9000蚊X光 其實我都係照經驗講

咁講啦 香港都有平有貴 咁講真我都講唔定要幾錢
唔講美國就係唔想人地覺得我講咁大

其實我整左個表 唔知點比大家知

都唔一定代表真實數字 當一個參考

X光都係4000蚊搞掂

會唔會係吹大咗
美國會合理返

香港個part 係政府開支數字 其他係wiki返黎 無記錯用左2014年既數字

X光都係4000蚊搞掂

會唔會係吹大咗
美國會合理返

香港個part 係政府開支數字 其他係wiki返黎 無記錯用左2014年既數字

其實海外醫療唔係想像中咁貴
出去睇開醫生就會明白

睇嚟藍十字最穩陣

X光都係4000蚊搞掂

會唔會係吹大咗
美國會合理返

其實海外醫療唔係想像中咁貴
出去睇開醫生就會明白

都係睇claim先覺得貴姐 多數有事個陣唔會理幾錢

睇嚟藍十字最穩陣

藍十字保障係唔錯既 但保障比佢好都有好多間
同樣保障又會比佢平 所以個人意見覺得唔抵

蘇黎世比藍十字都多左個電話保障 昆士蘭保得又比藍十字好好多

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?

中銀其實保障唔錯 都幾平

銀行唯一問題係無人幫你follow 如果你有咩claim到就麻煩少少 要自己搵方法

總結都係唔錯既

除左無人跟仲有無咩唔好 包唔包電話

睇嚟藍十字最穩陣

主要佢既terms & condition寫得無咁死,取消航班就已經算無可避免要更改行程,可以買第二張機票claim佢
lm
Axa 包電話?

http://bocg-ins.bocgroup.com/zh-tw/website/insurance/24/

中銀旅遊保,見幾平,點睇?

中銀其實保障唔錯 都幾平

銀行唯一問題係無人幫你follow 如果你有咩claim到就麻煩少少 要自己搵方法

總結都係唔錯既

除左無人跟仲有無咩唔好 包唔包電話

銀行黎講 有d會無左全球緊急支援

恆生包電話
其餘就中銀會比較好 如果你好睇價錢 其實fwd都好多優惠 都好平

睇嚟藍十字最穩陣

主要佢既terms & condition寫得無咁死,取消航班就已經算無可避免要更改行程,可以買第二張機票claim佢

呢樣野其實多數公司都保到架
Axa 包電話?

睇嚟藍十字最穩陣

呢樣野其實多數公司都保到架

打去問恆生,恆生話唔保,正正就係我問operational reason/天氣問題取消航班包唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞