旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
點解睇牙醫無得claim
巴打唔好意思我想問一問如果我份保險係係包班機delay,咁我因爲班機delay而比租車公司罰錢扣訂有無得claim?

首先 你買邊間? 另外你指緊既扣訂係當你用左定點?

好似係昆士蘭既唔知咩高級 佢同我講包班班機delay
咁租車公司條款就話如果遲過一個鐘就當我取消預約會扣我取消金
其實我都唔係好明係咪車都拎唔到
同埋我買左全國公路pass同租車係分開,假
設如果拎唔到車咁我搭車同張pass既錢會唔會claim得返因爲無車張野就廢左,唔該巴打

有冇保單睇睇? 如果佢罰你錢 有冇單比你?佢用咩名義去收你錢?
保盛班機延誤每5小時得2舊水賠都叫好?

得2舊水我都覺得少 不過你可以望下

https://www.moneyhero.com.hk/blog/zh/惡劣天氣班機延誤,旅遊保險點賠法?

所謂「最早」 都要6個鐘 而保誠5個鐘都賠到 算唔錯啦

另外其實我認同呢個item保誠唔係特別好 但delay得長少少其實會買機票走/改行程

個邊黎講就唔錯啦

睇你咩事睇牙醫喎 唔一定無架
保盛班機延誤每5小時得2舊水賠都叫好?

有啲單由8-10個鐘先開始計
個銀碼仲要差唔多

多謝巴打幫手解釋
其實UO係咪唔會出證明⋯⋯
買左msig 發現唔見野要keep收據正本
但我個袋係tax-free野嚟 日本又要出境前擺張單係機場個箱度 所以我冇正本呀 但都有影低 張單亦都有我名 咁會唔會claim到?
唔會

免稅單一定印3份,一份鋪頭,一份passport,一份俾你

咪當大家on9好嗎

我估佢誤會左放左落去

其實係我冇keep自己個份 passport個張已經放左落箱先問 唔洗咁惡嘅
Anyway唔該保險巴先

點解咁講
我見好多都有proof

睇你咩事睇牙醫喎 唔一定無架

因為睇牙醫一定好撚貴
但樓主無錯,唔一定100%唔包

經驗黎講 真係好難有一份岩既證明比你

你可以試下拎哂d錯既證明比保險公司試試先

唔係就要再爭取下
買左msig 發現唔見野要keep收據正本
但我個袋係tax-free野嚟 日本又要出境前擺張單係機場個箱度 所以我冇正本呀 但都有影低 張單亦都有我名 咁會唔會claim到?
唔會

免稅單一定印3份,一份鋪頭,一份passport,一份俾你

咪當大家on9好嗎

我估佢誤會左放左落去

其實係我冇keep自己個份 passport個張已經放左落箱先問 唔洗咁惡嘅
Anyway唔該保險巴先

唔洗客氣 不過其實無單都有無單做法

點解咁講
我見好多都有proof

出左新聞

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170914&guid=57205779&category_guid=10829392&category=instant

點解咁講
我見好多都有proof

出左新聞

http://hkm.appledaily.com/detail.php?issue=20170914&guid=57205779&category_guid=10829392&category=instant

Operational reason
賠條春

點解咁講
我見好多都有proof

出左新聞

佢意思係份證明鳩出姐
利申我都同情佢地
不過幫襯得廉航就真係要預咗就算買咗保險都有機會份單會唔賠好多野
起藍xx買
佢寫包行李唔見
帶左啲香港買左既飛去旅行 然後唔見左(啲飛會係香港用 但會放左起跟身包)
有冇得搞
要跟公司去九個月公幹,有冇咩保險啱買

要睇你想買邊方面既野 其實跟公司去 佢應該要包你就真

九個月呢d咁長 都唔係可以買好多野 旅遊保通常都係買得半年 有d容許你半年後續咁

不過你係連續9個月都唔返香港?
起藍xx買
佢寫包行李唔見
帶左啲香港買左既飛去旅行 然後唔見左(啲飛會係香港用 但會放左起跟身包)
有冇得搞

你係演唱會飛個d?

要睇返不保個欄 其實窄窄地

不過你要搞不如tg我 試下有冇得整到
想問
1:)因天氣delay,落機後去邊到要求寫證明?
2:)因delay而不能入住酒店時 需要拿甚麼證明文件
證明洒店費用損失等?同去邊度取證明?

Thanks

1.其實delay上機前有d航空公司已經會出證明 無既話落機搵地勤
部分航空公司係網站搞 問地勤會答你 可能會叫你留email

2.都係睇delay證明先 夠鐘數 而你最後到達個地點或時間無法入住 都可以證明到
或者你另外要住既酒店收據 (唔好太貴比佢覺得你想呃佢住好d)

另外其實有部分酒店會幫手出no show email既
你同佢講好多都會出hardcopy係酒店 softcopy係email搞啦
巴打,我黎緊會去日本自駕遊,想問下如果租車嗰到已經揀左安心保 咁係咪買普通旅遊保就得,唔使再買啲同自駕有關既保?
又如果我唔買租車公司份保險,直接買份包自駕相關賠償既旅遊保得唔得?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞