旅遊保保乜? 旅遊保抵唔抵買?旅遊保要點claim?又要點揀?

979 回覆
110 Like 28 Dislike
如果主要想claim 天氣搞到delay/cancel航班
+酒店錢(未飛到去check in既第一晚or走唔到既多一晚)
應該買邊隻保險??
後日就飛我睇唔切有冇人可以答我
最好有埋財物電話claim啦

同問,第一晚如果班 UO cancel/delay ,酒店當 no show,有冇保險會包返酒店錢/另外買機票嘅錢?

都係個句, 你要拎到UO俾你的証明書
先會有得claim

好出奇咩 所以話其實好多term 係冇人知

係咪同醫生講叫佢寫張紙話我上唔到機? 醫生要唔要寫我病幾耐?

其實係 不過唔好以為假紙就得 要寫咩病 同埋醫生認為不宜外遊
病既原因都唔好係頭痛個d啦

一次半次好喇
唔係下次買旅保都俾人拒保就好笑喇
如果買咗LCC機票又要驚呢樣飛唔到驚個間酒店住唔到
我勸你都係下次買返傳統航空公司的機票吧啦

你要知道, 飛唔到呢個Risk係值錢的
傳統航空公司張票係包埋呢個cost

你坐CX524 Overbook, 如果有其他航空好似NH822(就算唔係OneWorld)佢地都會book俾你坐, 等你以差唔多時間飛去你目的地; 而且你係outport飛唔到返香港, 佢地係會想方法接你, 甚至飛架空既機過嚟載你返去 (KA353D同KA381D都試過)
你坐LCC佢地就會無晒呢D後着, 將個risk轉嫁俾消費者. 保險公司都唔係史屎拔, 佢地D terms原本就係設計俾傳統航空公司的. 佢唔係唔保你D LCC, 但係佢地會要求D LCC做到同傳統航空公司咁囉
急問。。剛剛喺日本跌爛相機。。第一時間有冇咩要做?

恆生

財物損毀駛唔駛報案? 我見佢恆生同遺失寫埋一齊。。

恆生

財物損毀駛唔駛報案? 我見佢恆生同遺失寫埋一齊。。

你意外定點
自已跌爆唔駛
但要買機張單同維修報價單
如果爛到唔似一部相機, 都要拎去代理叫佢出返封信和「部相機無法維修」
lm
請問一下,有包自駕租車自負額既旅遊保,包唔包埋個NOC charge?我research左下有好多種說法
有邊間旅遊保險可以包取消航班而買另一張機票既錢
求救
我原本係搭23號機飛日本,UO響前一晚20:00左右sd sms話:由於颱風天鴿影響原因,xxx航班8月23號將會取消。不便之處,敬請見諒。由於未來幾日大部分航班已經俾人搶曬,甘我就同d fd就響22號買左另一班23號晚上需要轉機既航班,分別係UO既HKG>ICN同另一航空公司既ICN>NRT。

有收到UO既電郵通知話取消,內容大致係話我可以改其他機or退款加一條退款既link,完全冇講點改機 所以只可以谷住退款,我冇做網上check in 冇登機證尼樣野,係得一封email話航班取消,另外airbnb我都係得apple憑證同買新機票既單同登機證*2

如果我想要返cancel左既機票錢+轉兩班機既錢同1晚airbnb甘我應該寄咩正本俾間保險公司?

利申:跟UO買既蘇黎世保險

求巴打打救

答左你要既文件先

要cancel左既機票 轉航班既證明 要列明費用
一晚airbnb付款證明
要拎埋broading pass 因爲蘇黎世係要登左機先得

至於上面 其實你要打去蘇黎世傾啦 因為uo呢種唔出證明既做法 有d公司直接拒賠 有d接受間接證據
有d都要你再搵uo

所以其實同返你保險公司溝通好

呢d位就係cs同agent既差別 因為 cs唔會教你點先claim到 但會教你正確做法
Agent可以係教你點令公司接受 但同時又唔係咁多agent會做

認真 下次咪搵uo買

今次有咩要follow up 都可以tg我 睇下幫唔幫到你啦
如果主要想claim 天氣搞到delay/cancel航班
+酒店錢(未飛到去check in既第一晚or走唔到既多一晚)
應該買邊隻保險??
後日就飛我睇唔切有冇人可以答我
最好有埋財物電話claim啦

如果唔洗電話就保誠啦

要保電話就axa / 蘇黎世金計劃

不過delay我覺得保誠/Axa好d

保誠唔保電話 Axa無意外人壽 蘇黎世貴

意外人壽姐係醫療嗰類?因為我本身都有買開,所以我覺得醫療嗰邊唔係必須
咁保誠同AXA係咪都可以claim到酒店錢?
(我最怕係酒店俾晒錢佢要第日先飛到蝕左我一晚酒店)
我係9/9夜晚11點機起飛(唔知會吾會delay),
洗唔洗買到10號既保險??
Sorry冇買過咩都唔知
多謝你先

其實無個part 係賠償金 姐係唔係醫療開支個d
係出左事直接賠一舊錢
例如傷殘 身故等等

酒店錢可以claim

最好買到10號啦 因為Axa都保到你出境
保誠就保到返屋企為止

影左相 影清楚d爛咩 如果無明顯傷痕都影一影比佢

Keep broading pass證明你有去外地

返黎報價維修比保險公司搞claim

好出奇咩 所以話其實好多term 係冇人知

係咪同醫生講叫佢寫張紙話我上唔到機? 醫生要唔要寫我病幾耐?

其實係 不過唔好以為假紙就得 要寫咩病 同埋醫生認為不宜外遊
病既原因都唔好係頭痛個d啦

一次半次好喇
唔係下次買旅保都俾人拒保就好笑喇

真係有需要先用啦
如果買咗LCC機票又要驚呢樣飛唔到驚個間酒店住唔到
我勸你都係下次買返傳統航空公司的機票吧啦

你要知道, 飛唔到呢個Risk係值錢的
傳統航空公司張票係包埋呢個cost

你坐CX524 Overbook, 如果有其他航空好似NH822(就算唔係OneWorld)佢地都會book俾你坐, 等你以差唔多時間飛去你目的地; 而且你係outport飛唔到返香港, 佢地係會想方法接你, 甚至飛架空既機過嚟載你返去 (KA353D同KA381D都試過)
你坐LCC佢地就會無晒呢D後着, 將個risk轉嫁俾消費者. 保險公司都唔係史屎拔, 佢地D terms原本就係設計俾傳統航空公司的. 佢唔係唔保你D LCC, 但係佢地會要求D LCC做到同傳統航空公司咁囉

講真 唔多人接受呢樣

其實我都會買廉航 不過會自己小心

加上其實有時公司會接受另類證明 都有d辦法既
不過唔知係咪見我係員工先得?
請問一下,有包自駕租車自負額既旅遊保,包唔包埋個NOC charge?我research左下有好多種說法

好問題 我都唔識
等我研究下先
有邊間旅遊保險可以包取消航班而買另一張機票既錢

好多間都得 個人比較推薦保誠(又黎

或者Axa呢方面都唔錯

反而蘇黎世差少少

好問題 我都唔識
等我研究下先
今日岩岩見到呢間,講到明包租車NOC,其他terms都唔錯(唯一缺點係唔包電話),同埋到月尾做緊coupon半價,有D心動
https://traveljoy.com.hk/zh-hk/benefit-comparison.php#
如果我去澳門兩日, 買旅遊保, 出發前天文台報第二日會打八號, 明知第二日無船番到嚟, 但去程又有船, 無得claim 去程delay, 唔想去, 呢個case有無邊間可以claim天災cancel 個trip 攞番酒店錢? 定係只可以照去, 等claim 回程delay?
旅保買邊間好

我買左AXA
啱啱係飛機度無啦啦電話爆左
我想問點claim? 同相機一樣?
iPhone整既話係咪一定要去返apple?

點捱兩星期?

好問題 我都唔識
等我研究下先
今日岩岩見到呢間,講到明包租車NOC,其他terms都唔錯(唯一缺點係唔包電話),同埋到月尾做緊coupon半價,有D心動
https://traveljoy.com.hk/zh-hk/benefit-comparison.php#

原來多數自負額既旅遊保係條款都寫明不保NOC呢部分(包括保誠)所以你呢份保係幾好

不過你呢份無更改行程部分 所以呢part要小心

同埋佢唔半價既話算貴 半價左就幾抵
如果我去澳門兩日, 買旅遊保, 出發前天文台報第二日會打八號, 明知第二日無船番到嚟, 但去程又有船, 無得claim 去程delay, 唔想去, 呢個case有無邊間可以claim天災cancel 個trip 攞番酒店錢? 定係只可以照去, 等claim 回程delay?

你唔係無船去其實claim唔到酒店

你照去claim無船返啦 一定抵過你程船飛

前提真係無船喎 仲要係天氣之類受保原因
旅保買邊間好

睇你著重咩

我個人當然覺得保誠最好

不過蘇黎世 Axa都唔差
而家財物claim都無咩用
人地唔出報案紙 唔俾copy唔俾影 買咩保都無用

我買左AXA
啱啱係飛機度無啦啦電話爆左
我想問點claim? 同相機一樣?
iPhone整既話係咪一定要去返apple?

點捱兩星期?

你可以拎去apple報價整 拎報價比axa claim

不過你預佢唔會批得好快 好多人等唔切整左先
就唔sure會賠100%啦

至於係咪apple 其實apple咁貴唔係仲好咩?
但你要平保險公司又唔會好介意既 不過建議你問返你agent
而家財物claim都無咩用
人地唔出報案紙 唔俾copy唔俾影 買咩保都無用

旅遊好多時都出喎 你話香港警處另計啦

但其實唔出都有辦法架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞